Bart Aerts

Journalist VRT en Juristenkrant

Criminologische Wetenschappen 1994 - 1999

Bart Aerts - Journalist VRT, Knack en JuristenkrantEigenlijk koos ik voor de opleiding Criminologische Wetenschappen omdat ik speurder wilde worden bij de politie. Vandaag zie ik trouwens wel eens de gelijkenissen tussen beide jobs waardoor ik me soms wel een speurder voel. We doen geregeld dezelfde zaken ook al hebben we een ander doel. Onderzoeksjournalistiek bedrijven of dieper graven om alle details van een verhaal boven te spitten: het heeft veel weg van een speurder die het fijne wil weten van een zaak.

Tijdens mijn opleiding Criminologische Wetenschappen werd ik enorm geprikkeld door het vak Historische Kritiek, daar is het dat het allemaal begon. Dat heeft mijn historisch besef en mijn kritische geest aangescherpt. De manier waarop vragen werden gesteld vanuit verschillende standpunten over bijvoorbeeld de lijkwade van Turijn of over de moord op Kennedy deden een honger ontstaan naar de journalistiek. Wat ik toen heb geleerd is een verhaal te bekijken langs verschillende kanten. Dat heeft me ook doen kiezen voor een stage bij de krant De Morgen.

"Terwijl mijn medestudenten voornamelijk voor een stage kozen bij de politie, in een gevangenis of in de hulpverlening, koos ik voor een stage bij de toenmalige gerechtsjournalist van De Morgen, Pol Deltour. Ik deed stage in volle zaak Dutroux. Een bijzonder boeiende periode die historisch was in zoveel betekenissen."

Op die manier ben ik eigenlijk al tijdens mijn opleiding in de journalistiek gerold. Terwijl mijn medestudenten voornamelijk voor een stage kozen bij de politie, in een gevangenis of in de hulpverlening, koos ik voor een stage bij de toenmalige gerechtsjournalist van De Morgen, Pol Deltour. Ik deed stage in volle zaak Dutroux. Een bijzonder boeiende periode die historisch was in zoveel betekenissen. Tijdens een stage doe je ervaring op die goud waard kan zijn. Na mijn stage ben ik op freelance basis beginnen schrijven voor kranten en tijdschriften. Ik had de smaak te pakken en besloot na mijn opleiding Criminologische Wetenschappen nog een masteropleiding Journalistiek te volgen aan de Erasmushogeschool in Brussel. Ook daar liep ik stage, dit keer bij de krant De Standaard. Daarna ben ik achtereenvolgens gaan werken voor de krant Het Laatste Nieuws en de televisiezenders VTM en VRT.

Als zelfstandig journalist werk ik momenteel voor VRT, het weekblad Knack en het vakblad De Juristenkrant. Voor VRT maak ik reportages en documentaires voor Terzake en Pano op Eén en Canvas. Voor Knack en De Juristenkrant schrijf ik interviews. Daarnaast geef ik les aan studenten televisie en film aan de Luca School of Arts in Genk. Mijn job is afwisselend en best wel spannend en avontuurlijk. Soms start ik ’s morgens op de redactie van Terzake en maak ik tegen de uitzending ’s avonds een reportage van vijf minuten. Het gebeurt ook dat ik een hele dag research doe naar een onderwerp dat ik op lange termijn wil uitwerken. Of ik spreek af met contacten om nieuwe verhalen te ontdekken. En dan zijn er ook dagen dat ik lesgeef. Nieuwsgierigheid, empathie, wijsheid en stressbestendigheid zijn volgens mij de belangrijkste eigenschappen die je in huis moet hebben als journalist.

"Omdat ik een interesse heb voor criminaliteit en justitie was Criminologische Wetenschappen voor mij de ideale opleiding. Geregeld duik ik in onderwerpen waarbij mijn kennis van politie en justitie goed van pas komen."

Toen ik mijn studies aanvatte was ik me niet bewust van de mogelijkheden die de opleiding me later zou bieden. Wat me aanvankelijk aantrok waren de uiteenlopende disciplines in het aanbod zoals psychologie, recht, sociologie, psychofarmaca en gerechtelijke geneeskunde. Ik dacht dat je via Criminologische Wetenschappen vooral bij de politie en in de hulpverlening terecht kon. Pas later kwam ik tot het besef dat een universitaire opleiding veel mogelijkheden biedt en zich niet beperkt tot de specifieke opleiding op zich. Als jongeren me vragen wat ze moeten studeren om journalist te worden, dan raad ik hen altijd aan te studeren wat hen interesseert en daarna een master na master journalistiek met stage te volgen. Dat is volgens mij de ideale springplank naar het beroep. Omdat ik een interesse heb voor criminaliteit en justitie was Criminologische Wetenschappen voor mij de ideale opleiding. Geregeld duik ik in onderwerpen waarbij mijn kennis van politie en justitie goed van pas komen.

Dankzij Criminologische Wetenschappen werd mijn kritische zin aangescherpt. Ook mijn analytisch vermogen en de kunst van het samenvatten zijn competenties die ik vanuit mijn opleiding heb meegenomen naar mijn latere beroepsleven. Als journalist moet je immers de essentie onderscheiden, zonder evenwel de boeiende details te vergeten.

"Het vooruitzicht om op kot te kunnen gaan speelde zeker een rol in de keuze voor Gent. Het leek me de tofste stad van de drie. Bovendien was ik na een informatieronde ook overtuigd van de kwaliteit van de opleiding in vergelijking met de andere universiteiten."

Toen ik achttien was woonde ik in Antwerpen en kon ik Criminologische Wetenschappen studeren in Leuven, Brussel of Gent. Het vooruitzicht om op kot te kunnen gaan speelde zeker een rol in de keuze voor Gent. Het leek me de tofste stad van de drie. Bovendien was ik na een informatieronde ook overtuigd van de kwaliteit van de opleiding in vergelijking met de andere universiteiten. Ik blik overigens nog altijd met veel plezier terug op mijn universiteitsjaren. Een goede raad nog voor wie er nog aan moet beginnen: kies voor een richting die je boeit. Is dat Criminologische Wetenschappen? Ga er dan voor. Motivatie in combinatie met transpiratie brengen je al heel ver.

Deze interviews werden afgenomen in het voorjaar van 2018 door Sophie Dewaele. Meer info en studieadvies via monitoraat.re@ugent.be.