Pieter Gunst

Waar kun je aan de slag met een diploma Rechten? UGent-alumnus Pieter Gunst, mede-oprichter van LawGives en later Legal.io licht de jobmogelijkheden toe en geeft tips aan studiekiezers.

Mede-oprichter van LawGives en later Legal.io

Rechten 2003 - 2008

Pieter Gunst - Mede-oprichter van LawGives en later Legal.ioMen noemt mij een digitaal vernieuwer in het recht (P. Gunst werd in 2015 door het Amerikaanse Forbes verkozen tot een van de 30 meest beloftevolle ondernemers in het recht, n.v.d.r.). Dat heeft alles te maken met het feit dat ik een ondernemer ben op het terrein van de juridische technologie, die bepaalde juridische processen meer efficiënt moet maken.

"De evoluties op het vlak van de technologie gaan ontzettend snel, maar heel anders is het gesteld op het vlak van het recht. Dat was voor mij een enorme drijfveer."

Net als door het recht ben ik altijd al gefascineerd geweest door technologie. De evoluties op het vlak van de technologie gaan ontzettend snel, maar heel anders is het gesteld op het vlak van het recht. Kijk maar naar onze wetgeving: die blijkt niet altijd zo toegankelijk, terwijl toegang tot het recht een basisvoorziening zou moeten zijn. Zover zijn we dus nog niet. Dat heeft me altijd diep geraakt en het was voor mij ook een enorme drijfveer, samen met mijn inzichten in de technologische evoluties en mijn visie op waar het beroep naartoe kan gaan.

Het rechtssysteem garandeert ons een aantal vrijheden. Het is de olie van de maatschappij. Het recht zit overal maar is tegelijk een doolhof. Je komt het vaak tegen op de moeilijkste momenten van je leven: een echtscheiding, een overlijden, enz. Vaak ook op momenten van veel stress en wanneer hoge bedragen op het spel staan. En vooral wanneer er geen duidelijk pad te bewandelen is. Er is geen transparante markt voor juridische diensten.

Net daarin ben ik geïnteresseerd: om mensen en ondernemingen te helpen de juiste juridische hulp te vinden. Wij ontwikkelen software die op basis van iemands juridisch probleem de juiste informatie en advocaten identificeert en mensen in contact brengt met een jurist om vaak heel moeilijke problemen in hun leven of in hun onderneming te helpen oplossen.

Onze software wordt ondertussen gebruikt door vier staten van de Verenigde Staten en hun respectievelijke balies: Iowa, Nebraska, New York en Florida. Als je belt naar een van deze balies, dan wordt de consument via ons systeem in contact gebracht met een jurist, conform de deontologische regels uiteraard. Dat gaat om tienduizenden consumenten die op die manier maandelijks hun weg vinden naar de juiste juridische hulp.

"Ik ben een technologie-ondernemer in het recht. Waarmee ik niet wil zeggen dat technologie voor alles een oplossing biedt."

Ik ben een technologie-ondernemer in het recht. Waarmee ik niet wil zeggen dat technologie voor alles een oplossing biedt. Mensen blijven belangrijk in het proces maar er is een zekere technologische ondersteuning nodig. We hebben een technologische transformatie gezien in veel industrieën. Het is een evolutie waar het rechtssysteem niet vrij van is.

Zelf kom ik uit een familie van wetenschappers en wou ik met mijn keuze voor Rechten een ander pad inslaan. Het complexe rechtssysteem trok me aan en doorheen mijn vijf jaar Rechten heb ik daar steeds meer mijn passie in gevonden. Na mijn afstuderen ben ik eerst als advocaat gaan werken, een leerrijke periode. Daarna ging ik via een beurs in de Verenigde Staten studeren. Op die manier kwam ik in Silicon Valley terecht, een omgeving die zo stimuleert tot ondernemerschap: dát werd dan mijn pad. Ondertussen woon ik in de Bay Area van San Francisco.

Mijn ouders hebben beiden Chemie gestudeerd aan de UGent, waar ze mekaar overigens ook hebben ontmoet. En mijn zus studeerde Ingenieurswetenschappen aan de UGent. Dus ja, we zijn een Gentse universiteitsfamilie. Dat ik bovendien dankzij een beurs in Stanford kon gaan studeren - wat me anders zowat 50.000 dollar had gekost - heeft me ook doen terugkijken op mijn opleiding aan de UGent en de toegankelijkheid ervan met enorm veel dank.

Voor wie er nu nog aan moet beginnen, zeg ik: kies iets waarbij je ’s ochtends opstaat en je het gevoel hebt dat je een verschil zult maken. Gebruik je studentenjaren om jezelf te leren kennen en je te oriënteren. Denk tijdens je studies na over waar je je later je tijd aan wil spenderen. Dat is althans mijn advies.

Deze interviews werden afgenomen in het voorjaar van 2018 door Sophie Dewaele. Meer info en studieadvies via monitoraat.re@ugent.be.