Fonds Plantentuin - Gabriëlle De Waele

Duizenden planten van over heel de wereld worden in de plantentuin verzameld en onderhouden. Vaak zijn deze planten in hun eigen habitat bedreigd of komen ze nog in beperkte mate voor in de natuur. Veranderend grondgebruik, monoculturen, opwarming van de aarde: al deze fenomenen hebben hun impact op de natuurlijke leefomgeving van planten en dieren.

De plantentuin biedt een veilige haven aan tal van levende organismen. Niet alleen worden de planten er verzorgd, ze worden ook bestudeerd door onze studenten en onderzoekers. Bezoekers kunnen er kennis maken met de rijke en wonderlijke wereld van de planten en wanen zich zo in verre oorden, van het tropisch regenwoud tot de woestijn. De plantentuin werkt samen met internationale instellingen om (sub)tropische bomen en wouden te beschermen en om de lokale bewoners te helpen die voor hun onderhoud afhankelijk zijn van deze bomen.

Foto's collectie Plantentuin

Een gift aan fonds Gabriëlle De Waele?

Colombia

Uw gift aan het fonds Gabriëlle De Waele draagt bij aan de werking en conservatie-activiteiten van de Plantentuin in Gent.

Met een gift van 100 euro kunnen we een bedreigde boomsoort toevoegen aan onze levende collecties. Met een gift van 1000 euro kunnen we een scriptie belonen die gemaakt werd op basis van de levende collectie in de plantentuin, of kunnen we stalen van wilde boomsoorten verzamelen en voor onderzoek naar Gent brengen.

Ik doe een online gift

Uw gift aan het Fonds Plantentuin – Gabriëlle De Waele is ook welkom op het rekeningnummer BE26 3900 9658 0329, met mededeling "Fonds Plantentuin" of "Fonds Gabriëlle". Uw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf 40€ op jaarbasis.

Mijn mama genoot ervan om planten op te kweken voor de tuin of het huis. Tijdens haar reizen, bezocht ze ook talrijke botanische tuinen en kwam ze zo in de ban van de exotische plantengroei. Ze bracht regelmatig een bezoek aan de Universitaire Plantentuin in Gent. Vooral de rijke kleurenpracht in de herfst kon haar bekoren. Ik heb het fonds opgericht om haar te herdenken en haar grote passie blijvend te steunen. Hopelijk inspireren we zo ook anderen, met een even groot botanisch hart als mijn mama, om een gift te doen aan de Plantentuin!
- Aurèle De Vos, zoon van Gabriëlle en oprichter van het UGent Fonds Plantentuin - Gabriëlle De Waele -

Waarom uw gift het verschil maakt?

Lees het verhaal van Aurèle op durfdenken.be

Meer info over het fonds?

OntstaansgeschiedenisGabriëlle De Waele

Het fonds werd in 2004 opgericht door dhr. Aurèle De Vos, ter nagedachtenis van zijn moeder Gabriëlle De Waele (10.12.1921-8.5.2002). Gabriëlle woonde het grootste deel van haar leven in Lovendegem en Gent. Ze genoot ervan om planten op te kweken voor de tuin of het huis. Op haar reizen bezocht ze talrijke botanische tuinen en kwam zo in de ban van de exotische plantengroei. Gabriëlle bracht regelmatig een bezoek aan de Plantentuin. Vooral de rijke kleurenpracht in de herfst kon haar bekoren. Oorspronkelijk had het fonds als doel om een jaarlijkse prijs uit te reiken die haar naam draagt en dit aan een thesis die gebruik maakte van de collecties van de Plantentuin. In 2022 werd het doel van het fonds uitgebreid om de werking van de Plantentuin te ondersteunen.

Doel

Het doel van het Fonds is om financiële steun te voorzien aan de conservatie-activiteiten van de Plantentuin en de maatschappelijke outreach hierover. Dit omvat, maar is niet beperkt tot:

  • Uitreiken van de “Prijs Gabriëlle De Waele”;
  • Versterken van de levende collecties met bedreigde plantensoorten;
  • Uitbouwen van infrastructuur met betrekking tot conservatie (bv. zaadbank voor langdurige bewaring, bewaring van DNA-stalen);
  • Wetenschappelijk onderzoek ter ondersteuning van de conservatie-activiteiten;
  • Organisatie van veldwerk, symposia en workshops met betrekking tot conservatie;
  • Opmaken van publicaties met betrekking tot conservatie;
  • Opleidingsactiviteiten voor het personeel met betrekking tot conservatie.

Meer info over de Plantentuin?

Wat kan ik nog doen?

Contacteer ons

Heeft u vragen over dit fonds of andere UGent fondsen? Contacteer ons dan en wij helpen u graag verder.

Universiteitsfonds UGent
Wim Van der Planken

universiteitsfonds@ugent.be
+32 9 264 33 84