UGent onderzoek of onderwijs steunen met een inzameling?

Overweeg je een inzameling om wetenschappelijk onderzoek of onderwijs aan de UGent te steunen? Dat is fantastisch! Aan de hand van de vragen en antwoorden op deze pagina, krijg je alle nodige info om jouw inzameling tot een goed einde te brengen.

Waar wil je graag geld voor inzamelen?

Er zijn 1001 mogelijkheden om onderzoek en onderwijs aan de UGent te steunen. Om je op weg te helpen, kan je het overzicht raadplegen  van de fondsen waaraan je kan schenken. Er is echter niet voor elk thema een fonds. Wil je dus liever ander onderzoek of onderwijs steunen? Contacteer ons dan om hierover af te stemmen. We helpen je graag op weg.

Wat kan je doen om geld in te zamelen?

Ook hier heb je verschillende mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld iets te vieren hebt, kan je jouw netwerk vragen om een gift te doen. Je kan ervoor kiezen om iets te verkopen en de opbrengst te doneren. Of een event te organiseren waarvan je na afloop de opbrengst schenkt. Ook jouw volgende sportieve uitdaging kan een aanleiding zijn om giften in te zamelen binnen jouw netwerk. Bij het overlijden van een dierbare kan je, in plaats van bloemen of kransen, vragen om een gift te doen (zie onder).

Hoe kan je geld inzamelen?

Wil je giften inzamelen om één van onze fondsen te steunen? Dan raden we jou aan om gebruik te maken van ons online actieplatform. Je kan jouw actie dan heel makkelijk delen met jouw netwerk, vragen om online te schenken en zelf een overzicht downloaden van giften en schenkers aan jouw actie.

Je kan jouw netwerk ook vragen om een gift te doen op bankrekeningnummer BE26 3900 9658 0329 met een mededeling die verwijst naar jouw inzamelinitiatief. Bijvoorbeeld: “event X” of “I.M_naam overledene” of “jubileum X & Y”. 

Als je geen gebruik maakt van ons actieplatform en enkel via bankoverschrijving giften wil inzamelen, verwittig je ons best vooraf. Zo kunnen we afstemmen over de bestemming van jouw inzameling.

Kies je ervoor om een event of verkoop te organiseren? Dan is het belangrijk om weten dat je als organisator geen fiscaal attest kan krijgen voor de totaalopbrengst van jouw event of verkoopactie.

Hoe geld inzamelen naar aanleiding van een overlijden?

Op de rouwbrief of bij een online rouwbericht kan je vragen om een UGent doel te steunen. Dat kan met een boodschap zoals “In plaats van bloemen of kransen liever een vrijblijvende gift voor het wetenschappelijk onderzoek naar …”. Daarbij vermeld je dan het rekeningnummer van het Universiteitsfonds (BE26 3900 9658 0329) en de mededeling “IM_voornaam_naam overledene”. Een eenvoudig mailtje aan universiteitsfonds@ugent.be volstaat om ons te verwittigen en te laten weten voor welk UGent onderzoek of onderwijs de giften bedoeld zijn. Als je dat wenst, kan je ons vragen om een overzicht van de giften en schenkers.

Kies je ervoor om een UGent fonds te steunen? Dat kan op de manier zoals hierboven beschreven. We raden daarnaast ons digitale actieplatform aan, omdat het eenvoudiger is voor jouw netwerk om een (online) gift te doen en je zo meer zal inzamelen. Bovendien kan je dan een QR code opvragen (of zelf aanmaken via gratis online tools) en deze toevoegen aan de rouwbrief zodat men snel en eenvoudig online kan schenken.

Wat met fiscale attesten?

Voor giften aan de UGent van 40 euro of meer (op jaarbasis), bezorgen wij de schenker een fiscaal attest tegen 1 maart van het volgende jaar als we over het rijksregisternummer van de schenker beschikken. Schenk je de totaalopbrengst van een event of verkoopactie, dan heb je geen recht op een fiscaal attest. Ook wanneer je eerst zelf giften inzamelt en doorstort aan de UGent, mogen we geen fiscaal attest uitreiken (noch aan jou, noch aan de schenkers van jouw inzameling). Wil je dat schenkers aan jouw inzameling een fiscaal attest ontvangen, laat hen de gift dan rechtstreeks aan ons overmaken.

Welke tips hebben jullie voor mij?

  1. Op basis van onze ervaring met talloze inzamelingen durven we stellen dat je er best voor kiest om giften in te zamelen, eerder dan een fysiek event of verkoopactie te organiseren. Vaak leveren giften evenveel of meer op dan een fysiek event (vb. een concert). Bij een event of een verkoopactie komt er ook al snel heel wat logistiek en organisatie kijken. Vaak brengt dit kosten met zich mee waardoor je netto minder overhoudt. Giften aan de UGent zijn bovendien fiscaal aftrekbaar, terwijl dat voor de verkoop van bijvoorbeeld tickets of producten niet geldt.
  2. Communiceer zoveel en zo vaak mogelijk via verschillende kanalen over jouw initiatief. Mail, bel, praat, WhatsApp en verspreid zo jouw boodschap. Hoe vaker jouw netwerk over jouw initiatief hoort, hoe meer jij zal inzamelen. Verstuur geen algemene mailtjes, maar communiceer zo persoonlijk mogelijk. Extra tip: vraag het eerst aan de mensen die het dichtst bij jou staan. Persoonlijk contact werkt het best.
  3. Laat jouw netwerk zeker ook weten dat giften aan jouw inzameling fiscaal aftrekbaar zijn (vanaf 40 euro op jaarbasis). Durf hiervoor werken met een concreet voorbeeldbedrag: een gift van 100 euro “kost” eigenlijk maar 55 euro na belastingaftrek.
  4. Heb je een event gepland waarvoor je mensen uitnodigt? Wijs dan op jouw initiatief in de uitnodiging. Als je gebruik maakt van ons online actieplatform om giften in te zamelen voor een fonds, kan je op de uitnodiging ook werken met een QR code. Online vind je hier veel gratis tools voor, maar je kan ons ook contacteren om zo’n QR-code aan te maken.
  5. Betrek anderen bij de organisatie van en communicatie over jouw inzameling. Vraag bijvoorbeeld of ze jouw initiatief willen delen in hun netwerk of jou willen helpen bij de organisatie van jouw event.
  6. Zoek iemand (persoon of bedrijf) die jouw inzameling wil steunen met een grotere gift. Je kan jouw netwerk bijvoorbeeld laten weten dat er een grote gift gedaan wordt als je een bepaald doelbedrag behaalt of dat het bedrag dat jij inzamelt verdubbeld wordt door een schenker, bijvoorbeeld jouw werkgever. Zo moedig je anderen aan om een (grotere) gift te doen en zamel jij meer in.
  7. Maak gebruik van ons online actieplatform als je giften wil inzamelen voor een UGent fonds. Dit maakt het makkelijker voor jezelf én voor jouw schenkers. Bovendien zal je zo meer inzamelen dan wanneer men enkel via bankoverschrijving jouw initiatief kan steunen.
  8. Vergeet jouw schenkers niet te bedanken! Je kan ons contacteren voor een overzicht van de giften en schenkers van jouw inzameling. Maak je gebruik van ons online actieplatform, dan kan je dit overzicht zelf downloaden.
  9. Aarzel niet om ons te contacteren met vragen of twijfels over jouw idee/initiatief! We hebben al heel wat inzamelingen de revue zien passeren en delen graag onze inzichten.