Leerstoel Assistentiehond Purpose Dogs

INLEIDING


Een assistentiehond maakt een wereld van verschil in het leven van mensen met een beperking. Hij zorgt er voor dat ze meer zelfstandig kunnen leven, makkelijker buiten kunnen, weer sociale contacten kunnen opzoeken. Bovendien is ook de speciale band en vriendschap met de hond van onschatbare waarde. Helaas is zo’n hond er niet van de ene op de andere dag. De wachttijden zijn lang, de afkeuringspercentages hoog …


DOELSTELLINGEN


Het is daarom dat deze leerstoel is ontstaan, nl. met als doel een verschil te maken en dat aan te pakken wat voor mensen op de wachtlijst echt relevant is: er voor zorgen dat zij sneller geholpen kunnen worden met pups die optimaal geschikt zijn om hen te ondersteunen en zo zelfstandig mogelijk te leven.
Praktisch betekent dit dat in deze leerstoel diepgaand onderzocht wordt wat de redenen van afkeuring zijn en hoe de slaagpercentages verhoogd kunnen worden en dit alles met respect voor het dierenwelzijn. Kortom, samen op weg naar een nog hoger welzijn voor mens en dier!

SCHENKER(S)


purpose dogs.png

PERIODE


2022 - heden


PROMOTOR 

DSC_0160 (2).jpg
Prof. Dr. Bart Broeckx studeerde in 2011 met grootste onderscheiding af als dierenarts aan de UGent. In 2015 behaalde hij zijn doctoraat aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen van diezelfde universiteit, waarbij hij op zoek ging naar de genetische oorzaken van heupdysplasie en nieuwe onderzoeksmethodes ontwikkelde. Het was tijdens dit doctoraat dat de basis van zijn toekomstig onderzoek naar assistentiehonden werd gelegd. Als postdoctoraal onderzoeker (FWO) op de faculteit Diergeneeskunde en faculteit Farmaceutische Wetenschappen werden de eerder ontwikkelde methodes verder onderzocht. Ondertussen behaalde hij (met onderscheiding) het diploma van Master in Statistical Data Analysis (UGent). Sinds 2018 is hij werkzaam als professor aan het laboratorium dierlijke genetica, Faculteit Diergeneeskunde.