Leerstoel Adviescentrum Klinische Genetica Gezelschapsdieren

INLEIDING

In tijden waar nieuwe technologieën zich razendsnel ontwikkelen, er steeds meer en nieuwe genetische testen ter beschikking komen, de wetgeving continu verandert, wordt het kiezen van de optimale combinatie van ouderdieren steeds belangrijker om gezondheidsproblemen te vermijden. Dit resulteert in nieuwe uitdagingen voor fokkers, eigenaars en dierenartsen. Hoe moet je omgaan met deze genetische testen? Hoe fok ik verantwoord met mijn hond of kat? Is deze aandoening genetisch of is dit eerder een toevalsbevinding? Wat betekent deze uitslag? Diverse vragen die een individuele aanpak vereisen.

 

DOELSTELLINGEN

Deze leerstoel tracht op al deze vragen antwoord te geven, enerzijds door onderzoek te verrichten rond genetische counseling/klinische genetica bij de gezelschapsdieren, anderzijds door klinische diensten aan te bieden aan onder meer dierenartsen, eigenaars van gezelschapsdieren, fokkers van gezelschapsdieren en tot slot door als adviescentrum een contactpersoon te zijn bij wetgevende instanties. Een adviescentrum waar iedereen met genetische vragen over gezelschapsdieren terecht kan dus, want verantwoord fokken, doen we samen!

 

SCHENKER(S)

royal canin logo

Royal Canin wil een betere wereld creëren voor katten en honden, omdat zij de onze beter maken. Royal Canin ondersteunt daarom het Adviescentrum Klinische Genetica Gezelschapsdieren en slaat zo de brug tussen het wetenschappelijk onderzoek rond genetica en hun netwerk van fokkers, dierenartsen en huisdieren. Door gezonde en verantwoorde fok te ondersteunen, dragen ze hun steentje bij aan de gezondheid van de volgende generaties katten en honden.

PERIODE

2022 - heden

PROMOTOR (korte bio) DSC_0160 (2).jpg

Prof. Dr. Bart Broeckx studeerde in 2011 met grootste onderscheiding af als dierenarts aan de UGent. Daar waar zijn doctoraat en postdoctoraal onderzoek zich eerder focuste op het meer fundamentele (i.e. de ontwikkeling van nieuwe biotechnologische benaderingen om genetisch onderzoek bij de hond te doen) en hij bijkomend een masterdiploma in Statistical Data Analysis behaalde, bleef er een uitgesproken interesse om de klinische genetica bij de huisdieren verder te ontwikkelen. Dankzij deze leerstoel, verbonden aan het laboratorium dierlijke genetica, Faculteit Diergeneeskunde waar hij sinds 2018 als professor werkzaam is, kon deze passie in de praktijk worden omgezet.