Leerstoel AMD

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (“dry AMD”) is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van blindheid in de populatie +65-ers. Tot op de dag van vandaag kunnen deze patiënten niet genezen. Mensen van die leeftijd zijn vaak nog erg actief, blindheid neemt hun onafhankelijkheid weg. Het is zelfs zo erg dat de ziekte de oorzaak is van maar liefst de helft van de euthanasie-aanvragen bij ouderen.

Het is de uitdrukkelijke wens van de schenker om zo snel mogelijk een behandeling voor deze leeftijdsgebonden blindheid aan te bieden.

 

DOELSTELLINGEN

De onderzoeksgroep van Professor Joris Delanghe (Diagnostische wetenschappen), gastprofessor Elisabeth Van Aken (Hoofd en huid) en Professor Marijn Speeckaert (Inwendige ziekten en pediatrie )  onderzoekt sinds 2014 een nieuwe mogelijke behandeling voor dry AMD. Dit nieuwe geneesmiddel werd reeds succesvol uitgetest op humaan weefsel en in labomuizen via IOF fondsen. Het onderzoek is nu in het vergevorderde stadium waarin klinische studies gepland moeten worden. De implementatie van dit geneesmiddel in klinische studies vereist echter een GMP traject, waarvan de kosten door de AMD leerstoel gedragen zullen worden.

SCHENKER(S)

Wenst anoniem te blijven

PERIODE

2021-huidig

PROMOTOREN

Prof. Joris Delanghe

Prof. Joris Delanghe

Joris Delanghe studeerde in 1982 af als doctor in de genees-, heel- en verloskunde en, in 1987 als specialist in de klinische biologie. In  1987 werd hij doctor in de biomedische wetenschappen, En in 2017 werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar. Hij bewonderde prof. dr. Jacques Timperman, wetsdokter, voor de manier waarop hij de gerechtelijke geneeskunde bracht.

Gastprof. Elisabeth Van Aken

Gastprof. Elisabeth Van Aken

Elisabeth Van Aken studeerde in 1997 af als arts, en werd in 2001 doctor in de Medische Wetenschappen. Ze specialiseerde in oogheelkunde. Tijdens haar studies werd haar interesse voor biochemie opgewekt door prof. Joël Vanderkerckhove. Haar favoriete plek aan de UGent is de Oude Bijloke, waar ze tijdens warme dagen een geur van bloesems, labo en eeuwenoud zweet opsnoof in de koele gangen.