Leerstoel Jonet voor Sociale Actie en Muziek Maken

INLEIDING

De wereld heeft meer dan ooit behoefte aan samenlevingen die diversiteit, inclusie en gelijkheid omarmen. Muziek en muziek maken blijken telkens weer een krachtig instrument te zijn dat kan worden ingezet om dergelijke humanistische waarden te bevorderen, hoop te brengen en vastberadenheid te stimuleren.

De Leerstoel Jonet [1] voor Sociale Actie & Muziek Maken is sinds oktober 2022 opgericht aan de Universiteit Gent (UGent) en de Hogeschool Gent (HOGENT). Het is de bedoeling het diverse domein van sociaal geëngageerde muziekpraktijken te onderzoeken en bij te dragen tot de verdere ontwikkeling van muziekpraktijken die gebruik maken van het empowerment-karakter van muziek maken om sociale impact te genereren en bij te dragen tot een samenleving die diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid waardeert en bevordert.

Daarnaast, en voortbouwend op dit onderzoek, zal de leerstoel bijdragen aan de opleiding en professionele groei van musici en culturele werkers die muziek maken en sociale actie willen faciliteren.

 

[1] De titel van de leerstoel is genoemd naar Martine Jonet, voorzitter van de Fondation Futur 21 (eerste sponsor van de leerstoel).

 

DOELSTELLINGEN

De leerstoel komt niet alleen tegemoet aan een groeiende behoefte aan meer diepgaand onderzoek, maar ook aan hoogwaardige en duurzame opleidingen op het gebied van muziek maken en sociale actie. Ondanks de opkomst van vele sociale muziekprojecten in de afgelopen jaren, zowel nationaal als internationaal, en ondanks een steeds groeiend aantal musici en culturele werkers die op dit terrein actief willen zijn, is deze behoefte immers pertinent met het oog op de vooruitgang van dit domein.

Om deze activiteiten te organiseren en te vergemakkelijken richt de leerstoel het Centrum voor Sociale Actie en Muziek maken (CESAMM) op. Aangezien er momenteel geen onderzoeks- en opleidingscentrum bestaat dat zich met dit domein bezighoudt, zal dit centrum een unieke positie innemen in de wereld.

Speerpunt van CESAMM is de synergie tussen onderzoek en praktijk door intensieve samenwerking tussen wetenschappers en praktijkmensen, tussen kunst en wetenschap en tussen onderzoek en artistiek-educatieve initiatieven.

 

SCHENKER(S)

De oprichting van de Leerstoel Jonet werd mogelijk dankzij de financiële steun van 2 hoofdsponsors - de Stichting VGP en de Fondation Futur 21 - en van 7 grote muziekcentra, die ook de rol van 'hubs' op zich zullen nemen door beoefenaars van sociale en community-muziekprojecten in hun regio samen te brengen: Brussels Philharmonic, deSingel, Concertgebouw Brugge, De Centrale, Handelsbeurs, Musica en het Klara Festival.

 

PERIODE

2022-2026

 

PROMOTOR

Promotor van de leerstoel is Prof. dr. Francis Maes, hoogleraar musicologie aan de Universiteit Gent en hoofddocent aan de Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen.

 

TITULARIS

De eerste leerstoelhouder is Prof. dr. Lukas Pairon, oprichter van het onderzoeksnetwerk SIMM en Music Fund, en medeoprichter van het muziekensemble Ictus. Dr. An De bisschop zal vanaf 2024 leerstoelhouder zijn. Prof. dr. Luc Nijs blijft als gastprofessor nauw betrokken bij de leerstoel. In 2023 komt Filip Verneert het team versterken als postdoctoraal onderzoeker.