Grensoverschrijdend gedrag: Trustpunt luistert

Binnen onze universiteit heeft iedereen recht op een veilige studieomgeving waar er respectvol met elkaar wordt omgegaan. Voel je je slachtoffer of ben je getuige van pesterijen, bedreigingen, geweld of ongewenst seksueel gedrag? Schakel de vertrouwenspersonen van Trustpunt in om je te ondersteunen.


Over de grens

Sommige grenzen zijn duidelijk: erover is erover. Maar andere zijn individueel. Dus wat anderen (nog) normaal vinden, ervaar jij misschien wél als grensoverschrijdend, of omgekeerd. Het allerbelangrijkste? Dat iedereen in en rond de UGent elkaars grenzen respecteert. 

Binnen de werk- of studiecontext onderscheiden we drie vormen van grensoverschrijdend gedrag:

 1. Agressie: je wordt fysiek of verbaal bedreigd, lastiggevallen, gestalkt, aangevallen ... Of je bent er getuige van.
 2. Pesten: je bent herhaaldelijk slachtoffer of getuige van vijandige, kwetsende of beledigende woorden, handelingen, gebaren of teksten (bv. cyberpesten).
 3. Ongewenst seksueel gedrag: je krijgt te maken met, of bent getuige van seksueel ongepast gedrag – van dubbelzinnige opmerkingen over intieme aanrakingen tot aanranding of verkrachting.
Trustpunt: seksueel grensoverschrijdend gedrag
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een veelvoorkomend probleem onder studenten. Toch maken veel slachtoffers er geen melding van bij hulpverleningsorganisaties. Het blijkt uit een onderzoek van de UGent bij eerstejaarsstudenten. Wie nood heeft om over zulke ervaringen te praten, kan terecht bij Trustpunt.

“Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt opvallend vaak voor,” concludeert Joke Depraetere na haar onderzoek aan de UGent van april tot juli 2019. “Bij de bevraagde eerstebachelorstudenten maakte 16,1% van de mannen en 28,5% van de vrouwen het mee in de afgelopen 12 maanden. Vrouwen zijn veel vaker het slachtoffer: 34% van hen werd ooit al ongewenst gekust of seksueel aangeraakt.”
Lees het artikel.

Trustpunt aan het werkJe kan terecht bij Trustpunt

Word je binnen de UGent geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag? Weet dan dat je er niet alleen voor staat. Je kan terecht bij Trustpunt, een team van vertrouwenspersonen, gratis en in alle discretie voor: 

 • een luisterend oor,
 • info of advies over mogelijke procedures,
 • ondersteuning om het probleem zelf aan te pakken,
 • bemiddeling met andere betrokken,
 • een doorverwijzing.

Afspraak maken? Zo werkt het

Er zijn twee manieren om contact op te nemen met Trustpunt:

 • Per email via trustpunt@ugent.be
 • Telefonisch van 9u tot 12u op 09 264 82 82
 • Je krijgt zo snel mogelijk een gesprek. Ter plaatse wacht een vertrouwenspersoon je op, waarna hij of zij naar jouw verhaal luistert. Reken hier ongeveer anderhalf uur voor.
 • De dag zelf: ga naar Campus Ufo, rectoraat, Sint-Pietersnieuwstraat 25, verdieping -1, lokaal 27 (check hier de route)

Het spreekt voor zich dat de vertrouwenspersoon je melding discreet en neutraal behandelt.

Contact met Trustpunt tijdens Corona-maatregelen: Trustpunt volgt de maatregelen van de UGent op om de verspreiding van het corona-virus mee te helpen beperken. Een vertrouwelijk gesprek blijft mogelijk, maar om de vertrouwenspersonen maximaal inzetbaar te houden passen we tijdelijk onze werkwijze aan. Wij schakelen over op telefonische of audio/videogesprekken via Skype, Microsoft Teams of Zoom. Uiteraard zijn ook deze gesprekken strikt vertrouwelijk. Elk fysiek gesprek met een vertrouwenspersoon wordt uitgesteld tot versoepelingen van de maatregelen.

Lisa vertelt haar verhaal...

“Tijdens mijn stage kreeg ik te maken met intieme aanrakingen door mijn mentor. Omdat het voorval door mijn hoofd bleef spoken, stapte ik naar Trustpunt. De vertrouwenspersoon nam de tijd om te luisteren en lichtte de mogelijke stappen toe, zonder te oordelen. Ik voelde me zo opgelucht dat ik mijn verhaal met iemand kon delen.”

Stijn maakte een praktische grap mee...

“In de studentenvereniging sloten ze me voor de grap een paar keer kort op in een toilet. Ik voelde me daar slecht bij, maar was het ernstig genoeg om te melden? Bij Trustpunt legde de vertrouwenspersoon uit dat grenzen subjectief en individueel zijn. Ook wist ik niet dat gedrag als grensoverschrijdend ervaren kon worden zonder dat het zo bedoeld was.”

An voelt zich niet meer veilig..

“In mijn studentenhome woont er iemand met een kort lontje. Hij schreeuwde al verschillende keren tegen andere bewoners. Af en toe komt er zelfs wat duwen en trekken bij kijken. Zelf was ik nog nooit betrokken, maar veilig voel ik me niet meer. Samen met de vertrouwenspersoon bekeek ik hoe ik gepast zou kunnen reageren en wat de mogelijke oplossingen zijn.”

Zit je met iets anders en zoek je een luisterend oor?

Bij de vertrouwenspersonen van Trustpunt kan je terecht met vragen over en meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Heb je een andere vraag of probleem, dan staan deze experts voor je klaar:

Wat is het beleid van de UGent rond grensoverschrijdend gedrag?

Binnen de UGent willen we dat iedereen op een zorgzame, positieve en respectvolle manier met elkaar omgaat: medewerkers, studenten en externen die met onze universiteit in contact komen. In onze gedragscode stippelen we uit wat dit concreet betekent.