De Puntzak van Heine

24 september 2022
VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Beeldende Kunst
Rozier 1, 9000 Gent.


Paul de Vylder (1942 - 2022) was naast beeldend kunstenaar en docent een origineel auteur van kunstbeschouwingen en kunsthistorische teksten en denker. In 1989 heeft hij deelgenomen aan meerdere afleveringen van het (toen controversiële) cultuurprogramma Container van de BRT van Jef Cornelis. In een van deze rechtstreekse uitzendingen, De Puntzak van Heine, werden historische brieven over politiek en opstand voorgelezen en besproken door de vaste deelnemers Lieven De Cauter en Bart Verschaffel, en de gasten Rudi Laermans en Paul De Vylder. De brieven werden tegelijk geconfronteerd met beeldreeksen, vooral samengesteld door De Vylder die, haaks op het gesprek, verrassende en ontregelende confrontaties van woord en beeld veroorzaakten.

In de rand van de tentoonstelling 'mijn, mijn werk' wordt op 24 september 2022 de uitzending 'De Puntzak van Heine' opnieuw getoond en besproken. 

Programma:

  • 14u30: inleiding door Koen Brams
  • 14u45: De Puntzak van Heine - projectie
  • 16u00: Afterthoughts bij de Puntzak, met Lieven De Cauter, Bart Verschaffel en Rudi Laermans, geleid door Liesbet De Cock