Over ons

VANDENHOVE is een interfacultair studiecentrum waarin de vakgroep Architectuur & Stedenbouw (FEA) en de vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen (FLW) samenwerken voor onderwijs en onderzoek op het gebied van de architectuur en de kunst.

Centraal staat de studie van kunstverzamelingen, tentoonstellingsgeschiedenis en tentoonstellingsarchitectuur. De collectie Vandenhove en het universitair patrimonium vormen het basismateriaal voor het voorbereiden en realiseren van studietentoonstellingen.

Dagelijks bestuur: Bart Verschaffel, Steven Jacobs, Wouter Davidts

Stuurgroep: Marc Boone, Guy Châtel, Wouter Davidts, Marjan Doom, Steven Jacobs, Koen Jonckheere, Freddy Mortier, Rik Van de Walle, Sylvia Van Peteghem, Bart Verschaffel, Catherine de Zegher (Directeur MSK), Prudent De Wispelaere (STAK)

VANDENHOVE is gevestigd in gebouw ontworpen door Charles Vandenhove. Het beschikt over een auditorium, een atelier en een tentoonstellingszaal. Het auditorium wordt ook gebruikt als promotiezaal.

De Vandenhovezaal (110 plaatsen) kan gebruikt worden door derden voor wetenschappelijke en culturele activiteiten. Inlichtingen:

Schenking Vandenhove

Ondertekening princiepsakkoord schenking 2012Na eerste contacten in de herfst van 2011, en een princiepsovereenkomst getekend op 12 november 2012, heeft de Luikse Architect Charles Vandenhove een belangrijke collectie kunstwerken geschonken aan de Universiteit Gent. Hij heeft ook de middelen ter beschikking gesteld om een gebouw te realiseren voor een studiecentrum.

De UGent heeft hiervoor een terrein naast de Boekentoren van Henry van de Velde ter beschikking gesteld. De kunstwerken, door Vandenhove ingebracht in de private stichting Studiecentrum Architectuur & Kunst (STAK), zijn op 29 november 2016 overgedragen aan de Universiteit.

Het gebouw, ontworpen door Charles Vandenhove en Prudent De Wispelaere in 2012 werd voor STAK gerealiseerd door Bureau Bouwtechniek en bouwonderneming Denys, en is opgeleverd eind 2017. Het gebouw werd geopend en de activiteiten opgestart op 15 februari 2018.

De bouwheer STAK blijft het onderzoek en onderwijs op het contactvlak tussen architectuur en kunst aan de Universiteit Gent ook in de toekomst ondersteunen. De raad van Bestuur van STAK bestaat uit: Paul Van Cauwenberge (voorzitter), Joost Declercq, Chris Dercon, Prudent de Wispelaere, Nadia Ghizzardi, Luc Moens, Bart Verschaffel (directeur & secretaris).

Charles Vandenhove

Charles VandenhoveCharles Vandenhove (1927°) is een der belangrijkste en meest invloedrijke Belgische architecten uit de naoorlogse periode. Hij realiseerde talrijke opmerkelijke publieke gebouwen renovatie- en woningprojecten in België, Frankrijk en Nederland, waaronder het Institut d'Education Physique en het CHU, het universitair ziekenhuis van de Universiteit van Luik, de wijk Hors-Chateau en het Hotel Torrentius in Luik, de verbouwing van de Muntschouwburg in Brussel, het Théâtre Des Abbesses in Parijs, het Paleis van Justitie van Den Bosch, het Gemeentehuis van Ridderkerk.

Kenmerkend voor zijn oeuvre is de nauwe samenwerking met beeldende kunstenaars zoals Daniel Buren, Sol LeWitt, Sam Francis, Niele Toroni, Leon Wuidar, Giulio Paolini, e.a. Het werk van Vandenhove wordt internationaal erkend, en is veelvuldig tentoongesteld en gepubliceerd. Over zijn oeuvre zijn een tiental boeken verschenen, en de gebouwen zijn opgenomen in de grote overzichten van de Europese architectuur.

Het Vandenhove-paviljoen – Rozier 1

Het gebouw van ca. 990m² is aan de Sint-Pietersnieuwstraat (oostgevel) 9,7 m breed en aan de Rozier (noordgevel) ca. 32 m lang, met een terugsprong van 1,1 m voor de toegang.

Aan de toegang is het gebouw ca. 12,60 m hoog, en op de hoek van de Rozier – Sint-Pietersnieuwstraat 13,60 m. Het is bekroond met 4 noord-zuid verlopende daklichtstroken met steil driehoekig profiel, de beglazing westwaarts georiënteerd.

Het gebouw heeft een plint in natuursteen en is daarboven bekleed met prefabbetonplaten. De ramen zijn in onbehandeld afzelia.

Het gebouw telt 3 niveaus:

• Begane grond: auditorium (110 plaatsen), besprekingskamer, secretariaat, sanitair.
  • Eerste verdieping: werkzaal-onderwijsruimte, kantoor, sanitair.
  • Tweede verdieping: tentoonstellingsruimte, kleine keuken.