Workshop reproductie-fotografie

Door Dirk Pauwels (S.M.A.K.) en Hilde D’haeyere (KASK, Hogeschool Gent)

Woensdag 29 april 2020 van 13.30 tot 17.30 u.
VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Beeldende Kunst
Rozier 1, 9000 Gent.

Organisatie: Prof. Dr. Steven Jacobs, Vakgroep Kunstwetenschappen

Deelname aan de workshop is gratis.
inschrijven via https://eventmanager.ugent.be/WorkshopReproductiefotografie


Sedert de negentiende eeuw stelt de fotografie kunsthistorici in staat om kunstwerken nauwgezet te bestuderen, op alternatieve manieren te bekijken, te vergelijken en te classificeren. Fotografische reproducties maken dan ook deel uit van het basisinstrumentarium van elke kunstwetenschapper. Maar fotografische reproducties zijn niet zo maar duplicaten van het kunstwerk dat zich voor de lens bevindt. In de reproductie wordt het kunstwerk ook vertaald naar een ander medium en dus geïnterpreteerd, vervormd en gereconfigureerd.

Deze in eerste instantie praktisch georiënteerde workshop stelt zich tot doel kunstwetenschappers in spe bewust te maken van de diverse aspecten die een rol spelen bij het nemen van fotografische reproducties van kunstwerken. Dit zijn aspecten inherent aan het kunstwerk, zoals kleur, schaal, textuur, materiaal, volume enzovoort, maar ook fotografische factoren zoals licht, kleurtemperatuur, camerastandpunt en brandpuntsafstand. Daarnaast moet de fotograaf het kunstwerk vaak “interpreteren” om het adequaat te reproduceren.

Na een korte lezing van Hilde D’haeyere (KASK) over de problematiek van het reproduceren van schilderijen van Raoul De Keyser, omvat de workshop twee praktische luiken.

Enerzijds worden enkele professionele reproducties vervaardigd met behulp van statief en flitsinstallatie van enkele kunstwerken uit de Vandenhove-collectie door Dirk Pauwels, lange tijd de huisfotograaf van het SMAK. Hierbij worden de vele aspecten waarmee een fotograaf rekening houdt bij het reproduceren van kunstwerken aanschouwelijk gemaakt.

Anderzijds gaan de deelnemers zelf aan de slag met Hilde D’haeyere die aan de hand van kleine oefeningen toelichting zal geven bij de manier waarop je met een eenvoudige camera (en zonder extra lichtbronnen) foto’s in tentoonstellingsruimten, bibliotheken of archieven kan optimaliseren.

Programma

  • 13u30: Introductie (Steven Jacobs)
  • 13u45: Lezing: Reproductieproblematieken rond het werk van Raoul De Keyser (Hilde D’haeyere)
  • 14u15: Workshop: Professionele reproducties van werken uit de Vandenhove-collectie (Dirk Pauwels) en DIY-reproducties (Hilde D’haeyere)

Praktisch

  • De workshop grijpt plaats in VANDENHOVE – Centrum voor architectuur & kunst (Rozier 1, 9000 Gent) op woensdag 29 april 2020 van 13u30 tot ca. 17u30.
  • De workshop is in eerste instantie bedoeld voor doctorandi en masterstudenten Kunstwetenschappen en Architectuur & Stedenbouw en voor de studenten van het postgraduaat Curatorial Studies.
  • Deelname aan de workshop is gratis maar inschrijven op voorhand (op uiterlijk 28 februari 2020) is verplicht via https://eventmanager.ugent.be/WorkshopReproductiefotografie
  • Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 personen.
  • Breng de camera (of smart phone) mee die je doorgaans bij de hand hebt of waarmee je doorgaans kunstwerken of documenten in bibliotheken fotografeert.