Beelden van de boekentoren

Deze pagina maakt deel uit van ons tentoonstellingsarchief. De betreffende tentoonstelling werd gehouden van 21-04-2023 tot 17-06-2023


Emile Sergysels, Boekentoren, 1947-48 (Fonds Henry van de Velde, AML, KBR, Brussel)
Emile Sergysels, Boekentoren, 1947-48 (Fonds Henry van de Velde, AML, KBR, Brussel)
De Gentse Universiteitsbibliotheek met de beroemde Boekentoren, die door Henry Van de Velde in de jaren 1930 werd ontworpen, werd onlangs heropend na een lange restauratiecampagne. Hoewel de tentoonstelling Beelden van de Boekentoren inspeelt of dit heuglijke feit, schenkt zij niet zozeer aandacht aan het gebouw zelf maar eerder aan de rijke beeldvorming ervan. De bibliotheektoren werd in de loop der jaren immers uitvoerig gevisualiseerd door toonaangevende fotografen zoals Lucien Hervé en Candida Höfer terwijl kunstenaars als Jan De Cock en Anne Teresa De Keersmaeker er installaties of dansvoorstellingen realiseerden die met behulp van foto’s en films werden geregistreerd.

Door meerdere beelden van hetzelfde gebouw te confronteren maakt deze expositie een veelvoud aan architecturale representatietechnieken duidelijk: van de typische modernistische architectuurfoto’s die Emile Sergysels in de jaren 1930 maakte tot de recente exploraties door Aglaia Konrad. Daarnaast koppelt de expositie architectuurfotografie aan een ruime waaier van andere artistieke en fotografische praktijken zoals documentaire fotografie, street photography, modefotografie, fotojournalistiek, amateurfoto’s, schilderkunst, video, et cetera – met, uiteraard, de Boekentoren als rode draad.

Met werk van Dirk Braeckman, Kristien Daem, Jan De Cock, Walter De Mulder, Carl De Keyzer, Geert Goiris, Lucien Hervé, Candida Höfer, Jan Kempenaers, Aglaia Konrad, Marie-Jo Lafontaine, Agnes Maes, Paul Robbrecht, François Schuiten, Emile Sergysels, Walter Vorjohann en anderen.

Curators: Steven Jacobs & Charlotte Dossche

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling brengt A&S/Books een publicatie uit.

Zie ook het filmprogramma over de Boekentoren op 25 april en 2 mei (telkens 20:30) in KASK Cinema, in samenwerking met Film Plateau.

Dit project werd gerealiseerd in samenwerking met de Centrale Bibliotheek van de Universiteit Gent en de Archives et Musées de la littérature te Brussel en met de genereuze steun van Art Mentor Foundation Lucerne.

 

Gerelateerde inhoud