Licht uit het Oosten / Licht op het Oosten

Deze pagina maakt deel uit van ons tentoonstellingsarchief. De betreffende tentoonstelling werd gehouden van 25-11-2022 tot 17-12-2022


Licht uit het Oosten / Licht op het OostenDeze tentoonstelling toont foto’s die de Gentse hoogleraar Franz Cumont (1868-1947) heeft verzameld tijdens zijn vele reizen in het Midden-Oosten. Cumont was de grote specialist van de antieke mysterieculten zoals Mithras, Isis en Osiris, of Attis en Cybele. Hij was uitzonderlijk positief over de religieuze, filosofische en wetenschappelijke bijdrage van het Oosten tot de cultuur van het Romeinse Rijk en dus van het Westen. Maar zijn visie op de Oriënt vertoonde ook elementen van een Oriëntalistische stereotypering van het Oosten als “mysterieus”. Zijn reizen en opgravingen in Turkije, Libanon en Syrië vallen samen met de koloniale ambities van het Westen in de regio. De vergelijkingen die hij maakte tussen de heidense mysterie-culten en het vroege christendom brachten hem een eeuw geleden in conflict met de Katholieke regering waardoor ook de ontvoogding van de wetenschappelijke studie van godsdiensten een thema is van deze expositie.

De tentoonstelling toont foto’s en documenten uit Cumont’s unieke fotocollectie bewaard in de Academia Belgica en de Universiteit Gent, versterkt met objecten uit het koninklijk museum van Mariemont. In al deze instellingen herdenkt men in 2022 Franz Cumont, die 75 jaar geleden overleden is, maar waarvan het leven en werk ons bewust maakt van onze blik op het Oosten.

Gerelateerde inhoud