Onderzoek en infrastructuur

Binnen de Faculteit Wetenschappen aan de UGent zijn er een groot aantal onderzoeksgroepen dagdagelijks betrokken bij baanbrekend chemisch onderzoek. De activiteiten liggen ingebed binnen twee vakgroepen:  

Het onderzoek betreft heel vaak samenwerkingen tussen verschillende chemiedisciplines naast samenwerkingen die de chemie ruim overstijgen.

Een overzicht van de verschillende onderzoeksgroepen en hun -interesses vind je via bijhorende link. Zo wordt binnen de Faculteit Wetenschappen chemisch onderzoek verricht rond onder meer groene chemie, chemische analyse en chemie & gezondheid.  

Groene Chemie
Groene Chemie
Chemische Analyse
Chemische Analyse
      
Chemie en Gezondheid
Chemie en Gezondheid

   

   

 

                                     

 

 

Het realiseren van bovenvermeld onderzoek is maar mogelijk door het beschikbaar zijn van gespecialiseerde apparatuur binnen elke onderzoeksgroep.

Onderzoek gebeurt heel vaak in samenwerking met of in opdracht van bedrijven. Dit zorgt ervoor dat het onderzoek succesvolle toepassing vindt binnen de industrie. Deze complexe transfer stroomlijnen gebeurt in het kader van verschillende thematische valorisatiecentra aan de UGent en bestrijkt binnen de Chemie verschillende gebieden:

Onderzoek en onderwijs gaan hand in hand is een vaak gehoorde slogan. Toponderzoek kan inderdaad maar gerealiseerd worden door getalenteerde wetenschappers. De resultaten van hun onderzoek vormen een deel van de opleiding chemie van morgen. De verschillende onderzoeksgroepen verwelkomen voortdurend nationale en internationale studenten in het kader van de opleiding. De opleiding biedt daarnaast ook de mogelijkheid aan studenten om buitenlandse onderzoekservaring te verwerven. Zo worden studenten geïntroduceerd in actueel onderzoek en dragen zo bij tot de (opleiding) chemie van de toekomst.