Een postdoctoraal onderzoeker bij afdeling Seismologie en Gravimetrie Koninklijke Sterrenwacht van België en Kwartair van de Universiteit van Luik

(28-02-2024)

De afdeling Seismologie en Gravimetrie van de Koninklijke Sterrenwacht van België en de Eenheid Fysische Geografie en Kwartair van de Universiteit van Luik rekruteren een postdoctoraal onderzoeker in aardbevingsgeologie en tektonische  geomorfologie

Achtergrond

In het kader van het FED-tWIN programma van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) dat de onderzoekssamenwerking tussen federale onderzoeksinstellingen en universiteiten in België wil bevorderen, werven de afdeling Seismologie en Gravimetrie (SGD) van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en de Eenheid Fysische Geografie en Kwartair (UGPQ) van de Universiteit van Luik (ULuik) een postdoctorale onderzoeker aan voor het onderzoeksprofiel "Prf-078 FAULTCOLLAB - Aardbevingsgeologie en tektonische geomorfologie van actieve breuken in een intraplaatcontext".
Het onderzoeksproject dat hij/zij zal moeten leiden, vereist twee expertisedomeinen waarin de twee onderzoeksgroepen een sterke traditie hebben opgebouwd. Aardbevingsgeologie en paleoseismologie, een onderzoeksthema dat de afgelopen twee decennia is ontwikkeld aan de KSB, houdt zich bezig met het identificeren van actieve breuken en plooien, het analyseren van coseismische deformatie van sedimenten in de ondiepe ondergrond en het bepalen van de omvang en timing van grote aardbevingen in het verleden.
Tektonische geomorfologie, een sterk onderzoeksonderwerp bij UGPQ, onderzoekt en karteert de expressie van actieve tektonische deformatie in het landschap om de hoeveelheid en snelheid van de deformatie te kwantificeren. Door gebruik te maken van de knowhow van beide onderzoeksgroepen, zal de FED-tWINonderzoeker zorgen voor de verdere ontwikkeling van actieve tektonische studies in België, met als doel onze kennis van actieve breuken en het verband tussen  oppervlaktedeformatie en voorbije grote aardbevingen in de Europese intraplaatregio uit te breiden.

Functie

De wetenschappelijke langetermijndoelstelling van het onderzoeksproject is om – binnen de specifieke context van de intraplaatregio van Noordwest-Europa, die wordt gekenmerkt door lage seismische activiteit (maar af en toe sterke aardbevingen) en lage deformatiesnelheden – meer inzicht te krijgen in:

  • actieve breuken, hun gedrag (seismische en aseismische componenten) en deformatiesnelheid;
  • de registratie van voorbije grote aardbevingen in het landschap en in de sedimenten;
  • de geschiedenis (grootte, timing) van grote aardbevingen op individuele breuken of breuksegmenten.

De kandidaat zal zich vertrouwd maken met eerdere resultaten die in dit domein zijn verkregen door de KSB en de UGPQ en nieuw onderzoek uitvoeren, met name in de Roerdalslenk (RVRS) in het grensgebied tussen België, Nederland en Duitsland.
De activiteit van de FED-tWIN-onderzoeker zal gewijd zijn aan het uitbreiden van de paleoseismische gegevens van de zuidwestelijke randbreuken van de RVRS, voortbouwend op de resultaten die in de eerste drie jaar van het project zijn verkregen. Dit omvat:

  • Het uitvoeren van geomorfologisch en geofysisch onderzoek op potentiële paleoseismische locaties die de meeste kans hebben om paleo-aardbevingen geregistreerd te hebben;
  • Het verkrijgen van een vergunning van landeigenaars en de overheid zodra de paleoseismische sleuflocaties zijn geïdentificeerd;
  • Het openen van een nieuwe paleoseismische sleuf op een locatie waar een gebrek aan paleoseismische gegevens is vastgesteld en waar de nodige vergunningen zijn verkregen;
  • Het onderhouden en bijwerken van de database van breuktracés en breukverplaatsingen met nieuw verzamelde waarnemingen, gepubliceerde gegevens en bestaande geofysische gegevens.

Alle geplande taken zullen worden uitgevoerd in nauwe interactie met de KSB- en UGPQ-teams, waaraan de onderzoeker zal worden verbonden en waartussen hij/zij zijn/haar werktijd zal verdelen volgens een bilaterale overeenkomst in verband met het onderzoeksprofiel. In het bijzonder zal de onderzoeker betrokken zijn bij het lesgeven op Bachelor/Master niveau aan het Departement Geografie van de ULuik in onderwerpen gerelateerd aan hun expertise (Kwartaire Geologie, tektonische geomorfologie, seismotektoniek).

Tegelijkertijd verwachten we dat de FED-tWIN-onderzoeker zal samenwerken met internationale teams die betrokken zijn bij paleoseismisch en tektonisch onderzoek in de Euregio (België, Nederland, Duitsland).

Wat we aanbieden

Een contract van onbepaalde duur in elke instelling, als SW2 Werkleider bij KSB en als postdoctoraal onderzoeker bij ULuik. De posities worden volledig gefinancierd voor een periode van 2 jaar, en voor 50% voor de volgende 5 jaar. We verwachten dat de kandidaat en de SGD/UGPQ-teams onderzoekssubsidies aanvragen en verkrijgen om de resterende 50% aan te vullen.

Competenties

De kandidaat moet houder zijn van een doctoraat in Aardwetenschappen dat behaald werd na 1 december 2010 en idealiter expertise hebben in actieve tektoniek, tektonische geomorfologie of aardbevingsgeologie. Een doctoraat in een andere discipline kan aanvaardbaar zijn als de kandidaat kan aantonen dat hij/zij gelijkwaardige ervaring heeft in één of meer van deze domeinen. Daarnaast heeft de kandidaat een goede algemene kennis van Kwartairgeologie en vaardigheden in één of meer van de volgende vlakken: ondiepe of exploratie-geofysica, remote sensing, ruimtelijke analyse. Ervaring met of een goed begrip van dateringstechnieken is een voordeel.
Ervaring met lesgeven op bachelor- en masterniveau is ook belangrijk. Lesgeven op bachelorniveau aan de UGPQ gebeurt voornamelijk in het Frans, maar kan ook in het Engels.
Veldwerkervaring is een doorslaggevend selectiecriterium. Gesproken kennis van het Duits en/of Nederlands wordt beschouwd als een sterke extra troef voor het verkrijgen van vergunningen van landeigenaars en lokale overheden. Ervaring met het schrijven, indienen en uiteindelijk verkrijgen van onderzoeksprojecten is een pluspunt.

Praktische informatie

Hoe te solliciteren:

De kandidaat dient volgende documenten op te sturen:

  • een volledig CV met publicaties en andere realisaties (zie DORA: https://sfdora.org/read/) waaruit
    blijkt dat u in het verleden in de gewenste domeinen actief bent geweest;
  • een motivatiebrief;
  • ten minste één aanbevelingsbrief en de namen van twee andere referentiepersonen met wie contact kan worden opgenomen.
    Sollicitaties moeten vóór 28 maart 2024, 12.00 uur worden gestuurd naar Dr. K. Vanneste (kris.vanneste@oma.be) met een kopie naar hr-as@oma.be.

Let op:

  • Onvolledige inzendingen worden niet in aanmerking genomen.
  • Als je je masterdiploma buiten België, Nederland of het Groothertogdom Luxemburg hebt behaald, heb je een certificaat nodig dat de gelijkwaardigheid van je diploma bewijst (zie https://www.belgium.be/en/education/equivalence_of_diplomas) voordat je een contract kan krijgen.

Tijdsvenster voor de ondertekening van de arbeidsovereenkomsten (een deeltijdse bij KSB, een deeltijdse bij  ULuik): vóór 1 augustus 2024.

Werkplekken:

  • KSB: Afdeling Seismologie en Gravimetrie, Koninklijke Sterrenwacht van België – Ringlaan, 3, B-1180 Brussel, België
  • ULuik: Unité de Géographie Physique et Quaternaire, Université de Liège – Clos Mercator, 3, Sart Tilman, B-4000 Liege, Belgium

Contactpersonen:

Website KSB: http://seismologie.oma.be/en

Website UGPQ: http://www.geomorpho.uliege.be/index.html