Nieuws voor alumni

'Diving into Marine Minds' toont hoe jonge wetenschappers de oceaan blijven onderzoeken en beschermen

Deze week vindt het online symposium 'Diving into Marine Minds' plaats. Iedereen met interesse in de zee en oceaan kan meevolgen.

Lees verder...

UGent zoekt deelnemers voor sportonderzoek

UGent-wetenschappers zijn op zoek naar deelnemers voor onderzoek naar inspanningsfysiologie, voeding en fysiologie en de biomechanica van lopen en wandelen

Lees verder...

UGent drukt stempel op energietransitie met vijf nieuwe projecten

UGent is projectleider of partner in vijf projecten van het jongste Energietransitiefonds en haalt hiermee 3,7 miljoen euro binnen

Lees verder...

Levenslang leren dichterbij: UAntwerpen, UGent en VUB richten Nova Academy op

UAntwerpen, UGent en VUB gaan samenwerken op vlak van levenslang leren en richten hiervoor Nova Academy op. Hiermee willen de universiteiten het levenslang leren in Vlaanderen versterken onder het motto “Bringing Learning to life”.

Lees verder...

UGent biedt gratis online cursus over radicalisering aan

Als partner in een anti-radicaliseringsproject werkte de UGent mee aan een gratis online cursus over de rol van denkfouten in het radicaliseringsproces

Lees verder...

Afbouw chronisch gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen: nood aan brede aanpak

Preventiecampagnes en maatregelen bereiken chronische gebruikers van slaap- en kalmeringsmiddelen onvoldoende. Schaamtegevoelens blijken het moeilijk te maken om gepaste hulp te vinden, en bestaande campagnes dragen daar opvallend genoeg toe bij.

Lees verder...

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Een kwart van de 1- tot 3-jarigen scoort onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden. Een kwartiertje per dag oefenen zorgt voor een snelle vooruitgang, zo blijkt uit onderzoek van de UGent en VUB in samenwerking met Partena en OZ.

Lees verder...

Online cultuur ook in 2e lockdown populair - geen vervanger maar blijvend alternatief

In het najaar van 2020 is het aantal deelnemers aan online cultuuractiviteiten flink toegenomen in vergelijking met de eerste lockdown. Vooral online cursussen, virtuele tours en klassieke concerten blijken populair.

Lees verder...

UGent Rusland Platform organiseert panelgesprek Spoetnik-vaccin

Volg op vrijdag 18 juni het online panelgesprek met UGent-experts én Russische experts

Lees verder...

Duurzame nieuwbouw op Campus Heymans huisvest practica, DoCoLab en vakgroep Medicinale Chemie

De eerste afgewerkte schakel van een uitgebreide bouw- en renovatieketting op de Campussen Heymans en UZ Gent verhoogt de wisselwerking tussen de betrokken faculteiten, en biedt moderne infrastructuur voor onderwijs en onderzoek.

Lees verder...

Jonge hersenverkenners gezocht

Het Preschool Brain Imaging and Behaviour Project (PIP) is de eerste grootschalige Europese studie naar de hersenontwikkeling van kleuters met een diagnose autismespectrumstoornis (ASS).

Lees verder...

Jonge deelnemers gezocht voor metabotyperingsstudie

UGent-onderzoekers zoeken een groot aantal kinderen om deel te nemen aan een onderzoek om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen lichaamsgewicht en het ontwikkelen van metabole aandoeningen op latere leeftijd.

Lees verder...

Doe mee aan UGent-onderzoek rond smartphonegebruik bij 55-plussers

UGent zoekt deelnemers voor een studie over smartphonegebruik en cognitief functioneren bij 55-plussers

Lees verder...

Student-ondernemerschap heeft positieve impact op economie én student

Een pilootstudie van de UGent in opdracht van de Vlaamse overheid toont de positieve impact van student-ondernemerschap aan.

Lees verder...

Nieuwe inzichten in de vorming van huidtumoren: verband met littekenvorming

Verwonding maakt weefsels gevoeliger voor de vorming van tumoren. VIB-UGent biedt nieuwe inzichten in het aandeel van cellen die nodig zijn voor wondheling, in dit proces.

Lees verder...

Rondreizende expo ‘Florient Express’ houdt halt in de Plantentuin van de UGent

200 Jaar geleden verzamelde Charles Van Hoorebeke meer dan 1500 Oost-Vlaamse plantensoorten in een herbarium. Deze unieke collectie wordt bewaard in de Plantentuin van de UGent en is gratis te bezichtigen van 4 tot 9 mei.

Lees verder...

Serious game 'Silver' moet geestelijke gezondheid bij jongeren versterken

Vandaag wordt Silver gelanceerd; een serious game gericht op het versterken van de geestelijke gezondheid bij jongeren tussen 12 en 16 jaar.

Lees verder...

Klimaatverandering is écht. Maar wat doen we eraan?

Die vraag staat centraal in het eerste debat van de Leerstoel Etienne Vermeersch, op 11 mei voor iedereen via livestream te volgen vanuit Vooruit.

Lees verder...

Te weinig onderzoek naar hoe je veilig kunt stoppen met antidepressiva

Het langdurig gebruik van antidepressiva neemt overal ter wereld toe. Er is dringend nood aan meer onderzoek naar hoe je veilig en effectief kunt stoppen met antidepressiva, zegt een internationaal team onder leiding van UGent-onderzoekers.

Lees verder...

Onderzoekers ontwikkelen nieuw soort herbruikbare en efficiënte schokdempers

UGent-onderzoekers zijn erin geslaagd om een nieuw soort schokdempers te bouwen, waardoor schokdempers duizenden malen herbruikbaar zijn én efficiënter worden bij grotere schokken.

Lees verder...

ERC Advanced Grant voor Filip Du Prez

Filip Du Prez (faculteit Wetenschappen) ontvangt als enige UGent-onderzoeker dit jaar een ERC Advanced Grant. Daarmee wil hij intrinsiek niet-recycleerbare kunststoffen zoals thermosets en rubbers in een circulaire economie brengen.

Lees verder...

ERC Starting Grant voor Griet Neukermans

Oceanograaf en UGent-onderzoeker Griet Neukermans ontvangt een ERC Starting Grant. Met deze beurs kan zij de komende vijf jaar tijd haar onderzoeksgroep Marine Optics and Remote Sensing (MarSens) uitbouwen en grensverleggend onderzoek doen.

Lees verder...

Sporten is gezond, en we begrijpen nu beter waarom

Het onderdrukken van de werking van één specifiek stofje in het lichaam leidt tot een drastische verkleining van de positieve effecten van lichaamsbeweging, toont UGent onderzoek.

Lees verder...

In sport wordt bijna 1 op 5 (on)rechtstreeks geconfronteerd met matchfixing voorstellen

Een grootschalig Europees onderzoek toont aan dat bijna 1 op 5 van de mensen in sport wel eens rechtstreeks of onrechtstreeks in aanraking is gekomen met voorstellen tot matchfixing, kortweg het manipuleren van sportwedstrijden of competities.

Lees verder...

Vervolgonderzoek cultuurparticipatie in coronatijden

Nieuw onderzoek van de UGent, VUB, UAntwerpen en publiq naar de impact van coronacrisis op cultuurbeleving, vooral bij jongeren.

Lees verder...

Influencers Stijn Ledegen en Yassine Boubout zetten mee hun schouders onder #Damagnog

De campagne “#Damagnog” van Wat Wat en de UGent wil jongeren op een positieve manier doen nadenken over wat nog kan tijdens deze periode. Influencers Stijn Ledegen en Yassine Boubout steunen de campagne.

Lees verder...

Studies combineren met topsport? Deze UGent’ers doen het!

“Gemiddeld 20 uur per week trainen én lessen volgen: het is vaak puzzelen, maar het lukt”.

Lees verder...

4 manieren om trans en genderfluïde UGent’ers te steunen

Heb je een collega of medestudent die van geslacht of genderrol is veranderd of net start met een transitie? We bekijken hoe we hen tijdens de Week van de Transzichtbaarheid steun kunnen betuigen. Een kleine geste maakt een wereld van verschil.

Lees verder...

Belgische studenten winnen wereldkampioenschap diplomatie

Een team Belgische studenten heeft de eerste plaats gehaald op WorldMUN, een jaarlijkse conferentie waarop onderhandelingen van de VN worden gesimuleerd.

Lees verder...

Soja telen in Vlaanderen? Nieuw project burgerwetenschap

Wetenschappers van VIB, UGent, ILVO en KU Leuven willen een bibliotheek van bodembacteriën aanleggen met hulp van 1000 burgers én een minister: Hilde Crevits plant vandaag de eerste soja voor het onderzoeksproject 'Soja in 1000 tuinen'.

Lees verder...

Rector Van de Walle reageert op Luc Bonneux in Knack

In Knack (10/02) stelt Luc Bonneux onder meer het onbegrijpelijk te vinden dat “universiteiten en hogescholen vandaag nog altijd zo goed als gesloten zijn”. Rector Rik Van de Walle reageert.

Lees verder...

Project ‘Verdwenen Zwinhavens’ brengt middeleeuwen terug tot leven via VR

Een nieuwe fietsroute met innovatieve VR-kijkers en een hoogtechnologische tentoonstelling in het Zwin Natuur Park brengen de fascinerende wereld van de verdwenen Zwingeul en haar middeleeuwse Zwinhavens terug tot leven.

Lees verder...

Supersnel computermodel menselijk gehoor: grote stap in ontwikkeling hoorapparaten en spraakherkenning

UGent-onderzoekers ontwikkelden een nieuwe manier om de werking van ons gehoor 'na te bouwen'. Met deze technologie verbeteren ze de ontwikkeling van hoorapparaten en spraakherkenning.

Lees verder...

Mass Spec op z’n best: de COVID-19 test

UGent-onderzoekers stellen voor om massaspectrometrie (Mass Spec) te gebruiken om op COVID-19 te testen en zo de druk op de huidige testfaciliteiten te verlichten.

Lees verder...

UGent-onderzoek toont aan: microscopische algen in Antarctica unieker dan gedacht

Zeldzame wieren in Antarctica zijn uniek en komen nergens anders ter wereld voor

Lees verder...

Christophe Vandeviver samen met Jozefien De Leersnyder nieuwe voorzitter Jonge Academie

De Jonge Academie heeft professor Christophe Vandeviver (faculteit Recht en Criminologie, UGent) samen met professor Jozefien De Leersnyder (KU Leuven) verkozen tot nieuwe voorzitters. Hun mandaat loopt van april 2021 t.e.m. maart 2023.

Lees verder...