Nieuws voor alumni

Adellijke titel voor drie UGent'ers

Prorector Anne De Paepe, professor Derrick Gosselin en alumnus Jan Smets zijn door koning Filip erkend met de adellijke titel barones en baron als blijk van waardering voor hun maatschappelijke en wetenschappelijke verdiensten.

Lees verder...

Neem het op tegen UGent'ers tijdens UGent Quizt op 11 november

Op 11 november 's avonds vindt in het Ufo opnieuw UGent Quizt plaats: de quiz om het tegen medestudenten, medewerkers en alumni op te nemen in de strijd om de slimste UGent'ers. De opbrengst gaat dit jaar integraal naar het Fonds Emilie Leus.

Lees verder...

Ghent University Global Campus organiseert Belgian Cultural Festival: volg live mee

Ghent University Global Campus (GUGC) in Zuid-Korea organiseert voor de tweede keer een Belgisch festival.

Lees verder...

Openingscollege Maarten Boudry over complotdenken

Op maandag 11 oktober zorgt wetenschapsfilosoof Maarten Boudry voor inzicht in complotdenken tijdens zijn openingscollege in het kader van de leerstoel Etienne Vermeersch.

Lees verder...

Ontdek UGent-onderzoek tijdens de archeologiedagen op 8, 9 en 10 oktober

De jaarlijkse archeologiedagen zijn een ideale gelegenheid om meer te weten te komen over archeologie in al haar facetten. Over heel Vlaanderen worden activiteiten georganiseerd. Bij verschillende daarvan zijn UGent’ers betrokken.

Lees verder...

IFSA Lifetime Achievement Award voor emeritus-professor Etienne Kerre

De International Fuzzy Systems Association (IFSA) kende op 22 september hun Lifetime Achievement Award toe aan emeritus-professor Etienne Kerre omwille van zijn 'significant impact on fuzzy logic related research and applications'.

Lees verder...

UGent Racing: studenten bouwen zelfbesturende racewagen

Een team van tachtig UGent-studenten bouwt aan een elektrische racewagen die vanaf volgend jaar zal meedoen aan Formula Student-wedstrijden. Daarin concurreren universiteiten wereldwijd met zelfgebouwde auto's.

Lees verder...

Niet-medisch gebruik psychoactieve geneesmiddelen bij jongeren: waarom?

UGent, VIVES Hogeschool en Université Saint Louis-Bruxelles onderzochten het niet-medisch gebruik van drie groepen medicatie (pijnstillers, stimulerende middelen en slaap- en kalmeermiddelen) bij jongeren

Lees verder...

Yolanda woonde met haar vader in de Boekentoren tijdens WOII

Al bijna tachtig jaar huisvest de Boekentoren kilometers aan boeken van de UGent. Wat veel mensen niet weten, is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog, tussen al die boeken ook een vader en dochter woonden.

Lees verder...

Antjie Krog writer-in-residence aan de UGent

Op 4 oktober gaf Antjie Krog in Paviljoen Vandenhove haar inaugurele lezing als eerste writer-in-residence aan de UGent.

Lees verder...

UGent'ers naar finale PhDCup

Drie UGent'ers naar de finale van de Vlaamse PhDCup. Stem nu op de Publieksprijs!

Lees verder...

UGent op het filmfestival

De UGent en Film Fest Gent slaan de handen in elkaar en bieden een uniek, verdiepend programma aan op de 48e editie van het festival, van 12 tot 23 oktober 2021.

Lees verder...

Van Boekentoren tot Aula: Academiejaar 2021-2022 is officieel geopend

Maandag 27 september 2021 start het academiejaar. Yes, eindelijk weer samen op de campus. En nee, niet alles is hetzelfde, maar we gaan er samen voor!

Lees verder...

Interfacultaire lezingen- en gesprekkenreeks brengt alfa’s, bèta’s en gamma’s dichter bijeen

Hoe brengen we de verschillende wetenschapsdisciplines dichter bij elkaar? Die denkoefening is aan de UGent al even bezig en leidde tot UNIVERSITAS, een lezingen- en gesprekkenreeks die start op 5 oktober.

Lees verder...

Meer spaghetti en andere veranderingen in de studentenresto’s

Nieuw in de resto's van de UGent: ter plaatse eten, je eigen bekers of doosjes voor meeneemmaaltijden en dagelijks spaghetti verkrijgbaar in alle resto's en cafetaria's.

Lees verder...

Hoeveel kruisspinnen kan je spotten in jouw tuin?

Wetenschappers van de UGent, Natuurpunt en ARABEL (Belgisch Arachnologische Vereniging) organiseren de eerste grote spinnentelling in Vlaanderen. Ze roepen iedereen op in tuinen en op koeren kruisspinnen te tellen, zowel overdag als ’s nachts.

Lees verder...

Frietjes en groenten op een bedje van duurzaamheid: onderzoekscentrum VEG-i-TEC opent de deuren

Er gaat veel water, energie en voeding verloren tijdens de verwerking van groenten en aardappelen. Onderzoekscentrum VEG-i-TEC herbekijkt daarom het verwerkingsproces van a tot z.

Lees verder...

UGent zoekt deelnemers voor spiervezeltype-onderzoek

Aan de onderzoeksgroep Inspanningsfysiologie en Sportvoeding van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent wordt onderzoek gedaan naar wat de beste methode is om het spiervezeltype te bepalen bij de mens

Lees verder...

Europese onderzoekers breken lans voor duurzaam onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen

Lees verder...

Zijn uw bitcoins veilig voor minuscule magneten?

UGent-onderzoekers ontwikkelden poort die achterwaarts kan rekenen

Lees verder...

Jacques Rogge, Olympische atleet en UGent-professor die het tot IOC-voorzitter schopte

Jacques Rogge is op 29 augustus 2021 op 79-jarige leeftijd overleden. Bij het brede publiek was hij vooral bekend als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Aan de UGent was hij gekend als professor in de sportgeneeskunde en eredoctor.

Lees verder...

Academiejaar gestart aan Ghent University Global Campus in Zuid-Korea

Op 27 augustus vindt de jaarlijkse Commencement and Matriculation Ceremony plaats aan de Ghent University Global Campus in Songdo, Zuid-Korea.

Lees verder...

ThesisThread: Twitter-competitie wetenschapscommunicatie

Vlaamse universiteiten dagen doctorandi uit om hun doctoraatsonderzoek uit te leggen in een Twitter-draadje

Lees verder...

De Boekentoren is back (en je kan hem bezoeken)

Na negen jaar renovatie opent de Boekentoren opnieuw de deuren. De universiteitsbibliotheek van de UGent is de grootste erfgoedbibliotheek van Vlaanderen. En nu kan je hem bezoeken, via een gegidste rondleiding of via een virtual tour.

Lees verder...

UGent blijft hoogst gerangschikte Belgische universiteit in de Academic Ranking of World Universities

De Universiteit Gent blijft de hoogst gerangschikte Belgische universiteit in de Academic Ranking of World Universities. De UGent staat dit jaar op de 71e plaats in deze rangschikking van meer dan 2000 onderzoeksinstellingen van over de hele wereld.

Lees verder...

UGent zoekt deelnemers onderzoek bosbaden

Wat is het effect van bosbaden op onze gezondheid? UGent-onderzoekers doen de test, en jij kunt deelnemen.

Lees verder...

UGent-onderzoekers ontdekken unieke luchtfoto's Belgische kust in 1945

De unieke foto's van de Belgische kust die in Amerikaanse archieven ontdekt werden, worden nu uitgegeven in een monumentaal boek.

Lees verder...

UGent zoekt deelnemers onderzoek krachttraining

UGent-onderzoekers willen krachttrainingen kunnen individualiseren op basis van de verschillende spiervezeltypes

Lees verder...

Naar de Spelen na amper twee marathons: UGent-alumna verbaast iedereen

In juni stond ze nog voor de klas, omdat ze haar leerlingen niet in de steek wilde laten. Amper een maand later trekt ze naar de Olympische Spelen in Tokio. De 38-jarige UGent-alumna Mieke Gorissen loopt er pas haar derde marathon ooit.

Lees verder...

Spellingsfouten in cv kunnen je een jobgesprek kosten

Nu vele afgestudeerden de arbeidsmarkt betreden, blijkt uit een grootschalig experiment dat niet enkel de inhoud van het cv telt, maar ook de taalzorg. Wie spelfouten maakt, wordt als minder zorgvuldig, minder grondig en minder intelligent beschouwd.

Lees verder...

'Diving into Marine Minds' toont hoe jonge wetenschappers de oceaan blijven onderzoeken en beschermen

Deze week vindt het online symposium 'Diving into Marine Minds' plaats. Iedereen met interesse in de zee en oceaan kan meevolgen.

Lees verder...

UGent zoekt deelnemers voor sportonderzoek

UGent-wetenschappers zijn op zoek naar deelnemers voor onderzoek naar inspanningsfysiologie, voeding en fysiologie en de biomechanica van lopen en wandelen

Lees verder...

UGent drukt stempel op energietransitie met vijf nieuwe projecten

UGent is projectleider of partner in vijf projecten van het jongste Energietransitiefonds en haalt hiermee 3,7 miljoen euro binnen

Lees verder...

Levenslang leren dichterbij: UAntwerpen, UGent en VUB richten Nova Academy op

UAntwerpen, UGent en VUB gaan samenwerken op vlak van levenslang leren en richten hiervoor Nova Academy op. Hiermee willen de universiteiten het levenslang leren in Vlaanderen versterken onder het motto “Bringing Learning to life”.

Lees verder...

UGent biedt gratis online cursus over radicalisering aan

Als partner in een anti-radicaliseringsproject werkte de UGent mee aan een gratis online cursus over de rol van denkfouten in het radicaliseringsproces

Lees verder...

Afbouw chronisch gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen: nood aan brede aanpak

Preventiecampagnes en maatregelen bereiken chronische gebruikers van slaap- en kalmeringsmiddelen onvoldoende. Schaamtegevoelens blijken het moeilijk te maken om gepaste hulp te vinden, en bestaande campagnes dragen daar opvallend genoeg toe bij.

Lees verder...

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Een kwart van de 1- tot 3-jarigen scoort onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden. Een kwartiertje per dag oefenen zorgt voor een snelle vooruitgang, zo blijkt uit onderzoek van de UGent en VUB in samenwerking met Partena en OZ.

Lees verder...

Online cultuur ook in 2e lockdown populair - geen vervanger maar blijvend alternatief

In het najaar van 2020 is het aantal deelnemers aan online cultuuractiviteiten flink toegenomen in vergelijking met de eerste lockdown. Vooral online cursussen, virtuele tours en klassieke concerten blijken populair.

Lees verder...

UGent Rusland Platform organiseert panelgesprek Spoetnik-vaccin

Volg op vrijdag 18 juni het online panelgesprek met UGent-experts én Russische experts

Lees verder...

Duurzame nieuwbouw op Campus Heymans huisvest practica, DoCoLab en vakgroep Medicinale Chemie

De eerste afgewerkte schakel van een uitgebreide bouw- en renovatieketting op de Campussen Heymans en UZ Gent verhoogt de wisselwerking tussen de betrokken faculteiten, en biedt moderne infrastructuur voor onderwijs en onderzoek.

Lees verder...

Jonge hersenverkenners gezocht

Het Preschool Brain Imaging and Behaviour Project (PIP) is de eerste grootschalige Europese studie naar de hersenontwikkeling van kleuters met een diagnose autismespectrumstoornis (ASS).

Lees verder...

Jonge deelnemers gezocht voor metabotyperingsstudie

UGent-onderzoekers zoeken een groot aantal kinderen om deel te nemen aan een onderzoek om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen lichaamsgewicht en het ontwikkelen van metabole aandoeningen op latere leeftijd.

Lees verder...

Doe mee aan UGent-onderzoek rond smartphonegebruik bij 55-plussers

UGent zoekt deelnemers voor een studie over smartphonegebruik en cognitief functioneren bij 55-plussers

Lees verder...

Student-ondernemerschap heeft positieve impact op economie én student

Een pilootstudie van de UGent in opdracht van de Vlaamse overheid toont de positieve impact van student-ondernemerschap aan.

Lees verder...

Nieuwe inzichten in de vorming van huidtumoren: verband met littekenvorming

Verwonding maakt weefsels gevoeliger voor de vorming van tumoren. VIB-UGent biedt nieuwe inzichten in het aandeel van cellen die nodig zijn voor wondheling, in dit proces.

Lees verder...

Rondreizende expo ‘Florient Express’ houdt halt in de Plantentuin van de UGent

200 Jaar geleden verzamelde Charles Van Hoorebeke meer dan 1500 Oost-Vlaamse plantensoorten in een herbarium. Deze unieke collectie wordt bewaard in de Plantentuin van de UGent en is gratis te bezichtigen van 4 tot 9 mei.

Lees verder...

Serious game 'Silver' moet geestelijke gezondheid bij jongeren versterken

Vandaag wordt Silver gelanceerd; een serious game gericht op het versterken van de geestelijke gezondheid bij jongeren tussen 12 en 16 jaar.

Lees verder...

Klimaatverandering is écht. Maar wat doen we eraan?

Die vraag staat centraal in het eerste debat van de Leerstoel Etienne Vermeersch, op 11 mei voor iedereen via livestream te volgen vanuit Vooruit.

Lees verder...

Te weinig onderzoek naar hoe je veilig kunt stoppen met antidepressiva

Het langdurig gebruik van antidepressiva neemt overal ter wereld toe. Er is dringend nood aan meer onderzoek naar hoe je veilig en effectief kunt stoppen met antidepressiva, zegt een internationaal team onder leiding van UGent-onderzoekers.

Lees verder...

Onderzoekers ontwikkelen nieuw soort herbruikbare en efficiënte schokdempers

UGent-onderzoekers zijn erin geslaagd om een nieuw soort schokdempers te bouwen, waardoor schokdempers duizenden malen herbruikbaar zijn én efficiënter worden bij grotere schokken.

Lees verder...

ERC Advanced Grant voor Filip Du Prez

Filip Du Prez (faculteit Wetenschappen) ontvangt als enige UGent-onderzoeker dit jaar een ERC Advanced Grant. Daarmee wil hij intrinsiek niet-recycleerbare kunststoffen zoals thermosets en rubbers in een circulaire economie brengen.

Lees verder...