Karkaskwaliteit en -classificatie

Karkaskwaliteit

Karkaskwaliteit is het geheel van eigenschappen die het uitzicht en samenstelling van het karkas bepalen.
De belangrijkste voor rund en varken zijn:

  • Slachtrendement (karkasgewicht/levend gewicht *100%)
  • Indeling van het karkas (zie karkasclassificatie)
  • Karkasgewicht
  • Eventueel enkele parameters voor de lengte van het karkas

 

Karkasclassificatie

Karkasclassificatie is de objectieve indeling van varkens en runderen om in combinatie met het gewicht een correcte prijs te kunnen hanteren. De richtlijnen worden grotendeels bepaald op Europees niveau, waarbij Vlaanderen de mogelijk heeft om te kiezen hoe het aan deze richtlijnen zal voldoen.

In onderstaande te downloaden presentatie staan alle aspecten van karkasclassificatie voor runderen en voor varkens uitgewerkt. Opgelet, deze versie bevat nog niet de nieuwe indelingstoestellen die vanaf 2024 zijn erkend.
PresentatieKcRundenVarTR