Bezorgdheden en vragen

Veel gestelde vragen over verdoving of anesthesie bij grote dieren

Voorbereiding eigenaar

Wat doet u best als eigenaar voor u uw dier aanbiedt voor een operatie?

Checklist

  • Is de vaccinatiestatus van uw dier nog in orde? Contacteer ons bij twijfel.
  • Liggen de hoefijzers (bij paarden) nog goed vast? Verwijder indien nodig.
  • Breng uw dier een dag voor de operatie binnen.
  • De maag van uw dier moet leeg zijn bij operatie. Daarom moet uw dier lang genoeg 'vasten' vóór de operatie (bij volwassen runderen 24 uur, bij andere volwassen dieren 12 uur).
    • Zet het in een lege box (geen stro) of gebruik een muilkorf
    • Herkauwers mogen de laatste 6 uur voor de operatie ook niet drinken. Voor andere dieren is dit geen probleem.
  • Verzamel alle bijzonderheden over uw dier: gezondheid, allergieën of problemen bij vorige operaties. Bezorg of meld die bij aankomst.
  • Is uw dier correct geïdentificeerd?
  • Bij een paard: is het al dan niet uitgesloten uit de voedselketen?

Soorten verdoving

Plaatselijke verdoving

Uw dier moet niet noodzakelijk volledig in slaap voor een operatie.

Bij paarden doen we op de Faculteit Diergeneeskunde steeds vaker operaties op staande dieren. Dit gebeurt o.a. bij kijkoperaties, tandheelkunde, operaties aan de sinussen of bovenste luchtwegen, behandeling van rugproblemen, enz. We gebruiken hierbij kalmeermiddelen en lokale verdoving.

Volledige verdoving

Uw dier ervaart nooit bewust wat er gebeurt bij volledige verdoving tijdens een operatie. Het verliest volledig het bewustzijn en beseft niet wat er zich in de operatiekamer afspeelt.

Bij de menselijke geneeskunde worden soms producten gebruikt die enkel de spieren verlammen, maar bij grote dieren doen we dit zelden of nooit.

Risico's bij verdoving

Tijdens de verdoving

De risico's bij het verdoven van dieren zijn inderdaad groter dan bij de mens. Vooral grote, zware dieren hebben meer kans op problemen met ademhaling of doorbloeding van de spieren.

Om dit risico te beperken gebruiken we moderne apparatuur, waarmee de anesthesist de dieren kunstmatig laat beademen en de vitale functies nauwgezet opvolgt tijdens het hele proces (hart, bloeddruk, ademhaling...). Op die manier kan de arts direct ingrijpen als dat nodig is.

Bij het ontwaken

Bij het ontwaken van uw paard is er een risico op blessures bij het opstaan. Om dit risico minimaal te houden, gebruiken we aan de Faculteit Diergeneeskunde enkel speciaal ontworpen recoveryboxen (waarin de paarden wakker worden en opstaan na de operatie). Die hebben een zachte (maar stevige) vloer en zachte wanden. Ze zijn ook voorzien van een touwen- en takelsysteem om uw paard recht te helpen (assisted recovery). Daarnaast beschikken we ook over een systeem met kussens, waarin de paarden op een rustige manier kunnen wakker worden (EquiLift®).

De anesthesist kiest bij het ontwaken een strategie op maat van uw paard. Die hangt af van de leeftijd van uw paard, het ras, het karakter, de aandoening en het verloop van de verdoving. Meestal kiezen we voor een assisted recovery met touwen.

We kiezen soms bewust niet voor de ontwaking met touwen.

  • Bij nekproblemen. Dan zijn touwen zelfs af te raden.
  • Als uw paard niet gewoon is aan menselijke omgang (bv. erg jong is).
  • Als het niet graag aangebonden wordt. Dan is uw paard veel rustiger zonder de hulp van touwen.

U kunt hier rekenen op de jarenlange ervaring van ons anesthesieteam. Voor elk individueel paard nemen zij een weloverwogen beslissing. Zo halen we in onze dierenkliniek een opvallend laag aantal complicaties bij het ontwaken in vergelijking met rapporten in de literatuur.

Andere vragen?

Contacteer ons als u nog vragen heeft.