Heeft u een hond met een portosystemische shunt of andere leveraandoening? Info voor eigenaars.

De lever is een belangrijk orgaan, waar enerzijds belangrijke stoffen worden aangemaakt en anderzijds giftige stoffen onschadelijk worden gemaakt. Bij honden zijn er verschillende aandoeningen, waarbij de lever niet naar behoren werkt. Leverproblemen kunnen onder andere veroorzaakt worden door problemen ter hoogte van de levercellen of door bloedvaten die abnormaal zijn aangelegd.

Een portosystemische shunt is een abnormale bloedvatverbinding waardoor het bloed uit het maagdarmstelsel de lever passeert om rechtstreeks in een grote ader uit te monden. Deze abnormale bloedvatverbinding kan voorkomen in de lever (intrahepatische portosystemische shunt) of buiten de lever (extrahepatische portosystemische shunt). Een portosystemische shunt is in de meeste gevallen een aangeboren probleem. Door deze bloedvatafwijking bereiken te weinig voedingsstoffen de lever, waardoor die klein blijft. De beste behandeling is om chirurgisch een ring of een folie rondom het abnormale bloedvat aan te brengen, zodat dit abnormale bloedvat langzaamaan kan sluiten en de overige bloedvaten tijd hebben om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Vooraleer honden met een aangeboren portosystemische shunt geopereerd worden, is het belangrijk om patiënten eerst een aantal weken met geneesmiddelen en/of speciale voeding te behandelen, om het risico op problemen tijdens en kort na de operatie te verkleinen. Na een succesvolle sluiting kunnen alle medicamenteuze en dieetmaatregelen stopgezet worden en heeft de hond opnieuw een normale levensverwachting.

 

Momenteel lopen er verschillende studies aan de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit van Gent. Voor deze studies zoeken we enerzijds patiënten die verdacht worden van, of gediagnostiseerd worden met, een portosystemische shunt waarbij nog geen medicamenteuze therapie werd ingesteld. Anderzijds zijn we op zoek naar patiënten met een portosystemische shunt die chirurgisch behandeld zullen worden.


Meer info voor eigenaars:

Verbeteren van de ondersteunende behandeling van honden met extrahepatische portosystemische shunt

Verminderde opname van voedingsstoffen bij honden met een extrahepatische portosystemische shunt

Invloed van vitamine K op bloedstolling bij honden met leveraandoeningen 

Terug naar introductie


leveraandoeningen2