Een nieuwe fluorescente kleurstof om kankercellen in beeld te brengen tijdens chirurgie

Heeft uw hond een hoofd- of halskanker die in aanmerking komt voor chirurgie?

De faculteit diergeneeskunde is op zoek naar honden met een hoofd- of halskanker die voor chirurgie in aanmerking komen en waarvan de eigenaar wil meewerken aan wetenschappelijk onderzoek.

Hoewel chirurgie voor veel soorten kanker nog steeds de beste behandeling is, kan de chirurg tijdens heelkundige ingrepen niet altijd het onderscheid maken tussen tumoraal en normaal weefsel. Daarom wordt al jaren volop gezocht naar goede contrastmiddelen om kankercellen tijdens de operatie aan te kleuren. Hierdoor zou de chirurg met meer zekerheid alle kankerweefsel kunnen wegnemen omdat het duidelijker is wat kankerweefsel is en wat niet. Tot nu toe werden voor dit doel vooral fluorescente kleurstoffen gekoppeld aan antistoffen getest. Gewone antistoffen blijken echter niet diep genoeg in de weefsels te kunnen doordringen om voor voldoende aankleuring van de kanker te zorgen. Er zijn wetenschappelijke aanwijzigen dat de zeer kleine antistoffen, de Nanobodies, wel dieper kunnen geraken. 

Met ons onderzoek willen we de doeltreffendheid van een fluorescente kleurstof gekoppeld aan een Nanobody onderzoeken tijdens chirurgische verwijdering van hoofd- en halskanker. Het Nanobody in deze klinische studie is een kleine antistof die gericht is tegen een veelvoorkomend eiwit op de celwand van kankercellen in de hoofd- en halsregio. Als de Nanobody-kleurstof nuttig blijkt tijdens de chirurgische verwijdering van de hoofd- en halskanker bij honden, dan zal dezelfde contraststof nadien bij mensen met hoofd- en halskanker worden getest. Zo probeert ons onderzoek niet alleen het lot van honden met kanker maar ook dat van mensen te verbeteren. Kom Op Tegen Kanker ondersteunt ons onderzoek! 

 

Meer info voor eigenaars

Meer info voor dierenartsen