Laurence Heindryckx

Doctoraatsbursaal
Contactgegevens en onderzoeksprofiel

Biografie

Laurence Heindryckx (°1992) is assistent aan de vakgroep Architectuur en Stedenbouw, waar ze verschillende onderwijstaken opneemt binnen de opleiding burgerlijk-ingenieur architect en de Master in de stedenbouw en de ruimtelijke planning.

Laurence studeerde af in 2016 als burgerlijk ingenieur-architect aan de Universiteit Gent. Haar masterproef won de prijs van de ‘Beste Masterproef in de Architectuurwetenschappen van 2016’ en onderzoekt de evolutie van de wegeninfrastructuur in Belgisch Congo tijdens het interbellum. Ze werkte mee aan verschillende onderzoeksprojecten aan de vakgroep Architectuur en Stedenbouw en was actief als stadsontwerper bij Labo S, het Laboratorium voor Stedenbouwonderzoek van de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw. In 2018 nam ze deel aan het ADEB-project 'Collaborations and exchanges in building in Belgium (1870-2015)' aan de vakgroep BATir van de Université Libre de Bruxelles, waar ze onderzoek deed naar de complementaire en overlappende professionele rollen toegekend aan of overgenomen door architecten en bouwkundig ingenieurs tijdens het interbellum in België.

Haar doctoraatsonderzoek focust zich op de productie van projectontwikkelaars Francois Amelinckx (Amelinckx N.V.) en Jean-Florian Collin (Etrimo) en test de hypothese dat de metropolitane ambities van deze vastgoedpioniers belemmerd werden in de naoorlogse periode, en dat dit blijvende gevolgen voor de evolutie van stedelijke projectontwikkeling in België.

Onderzoeksprojecten Laurence Heindryckx