EURECA: Effectively Upscaling the Renovation of Envelopes with a Circular Approach

Vlaanderen telt ongeveer 1,4 miljoen appartementen waarvan meer dan de helft op korte of middellange termijn moet gerenoveerd worden. Om een versnelde renovatie van het verouderde Vlaams patrimonium mogelijk te maken is er nood aan een totaaloplossing voor de renovatie van appartementsgebouwen. Bovendien wordt een renovatie nu vaak uitgesteld, met een hoog energieverbruik en laag comfort voor de bewoners tot gevolg.

Binnen EURECA zal een circulair gevelsysteem voor renovatie ontwikkeld worden dat opschaalbaar is en dat toelaat om bestaande gebouwen op een circulaire manier snel te renoveren. Het modulair gevelrenovatiesysteem moet herbruikbaar zijn, zodat het op meerdere gebouwen kan toegepast worden. Er wordt gezocht naar een oplossing die toelaat om het bestaand schrijnwerk te hergebruiken, bijvoorbeeld wanneer het schrijnwerk reeds werd vernieuwd, en waarbij technieken geïntegreerd kunnen worden in de gevel, zodat de binnenruimte flexibel kan ingevuld worden met oog op toekomstige aanpassingen. Het systeem zal worden uitgetest op drie voorbeeldcases: een typisch appartementsgebouw uit '60, een appartementsgebouw van een sociale huisvestingsmaatschappij en een studentenhome van UGent.

Bureau Bouwtechniek, Algemene Bouw Maes nv, De Witte Aluminiumconstructies nv en UGent zijn partners in het onderzoeksproject, dat gedurende twee jaar loopt.

Project info

Onderzoeksgroep: Bouwfysica
Startdatum: 2019
Onderzoekers: Marijke Steeman, Lisa Van Gulck en Nathan Van Den Bossche