Onderzoek

Extra's

Conferenties en Symposia

 

  Historiek

  De vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen verricht actief onderzoek in de domeinen betontechnologie, berekening van constructies uit beton, staal, glas of vezelversterkte composieten, duurzaamheid van constructies, brand en brandgedrag van constructies.

  Het Laboratorium Magnel-Vandepitte verenigt daarbij sinds 2020 de krachten van vier voormalige onderzoeksgroepen, namelijk:

  Laboratorium Magnel voor betononderzoek

  Het Laboratorium Magnel was het grootste Belgische onderzoekscentrum op het gebied van betontechnologie en betonconstructies en heeft bovendien een ruime internationale erkenning. Het laboratorium beschikt over een uitgebreide uitrusting, waaronder de unieke proefvloer voor het uitvoeren van grootschalige belastingsproeven. Het onderzoek richt zich op verschillende aspecten van betonconstructies gaande van fundamenteel materiaalonderzoek op microscopische schaal tot onderzoek naar het submicroscopische structureel gedrag en de structurele betrouwbaarheid van betonconstructies op grote schaal.

  Laboratorium voor Modelonderzoek

  Het Laboratorium voor Modelonderzoek had een internationale erkenning voor zijn experimentele en numerieke studie van instabiliteit verschijnselen in dunwandige structuren. De activiteit bestond uit structurele analyses in het algemeen, glasconstructies en constructief staalwerk in het bijzonder. De structurele glas onderzoeksgroep was sterk ingebed in internationale netwerken en was goed bekend op het internationale toneel. Glas onderzoeksonderwerpen variëren van fundamentele kwesties, zoals met betrekking tot glas sterkte en tussenlaagmateriaal wetten, tot toegepast onderwerpen, zoals de ontwikkeling van de structurele glas verbindingssystemen of projectgericht R & D.

  Onderzoeksgroep Schoonmeersen

  De onderzoeksgroep Schoonmeersen had een expertise in de volgende domeinen: structurele analyse van gewapend beton/ composietmaterialen/ staal, betontechnologie, bruggenbouw, structurele topologie-optimalisatie, prestaties van gietmassa's, enz...

  Onderzoeksgroep verbranding, brand- en brandveiligheid

  De onderzoeksgroep ‘Verbranding, Brand en Brandveiligheid’ richtte zich op onderzoek gerelateerd aan branddynamica. De kernactiviteit bestond uit de ontwikkeling van modellen in numerieke simulaties, maar ook experimenten variërend van kleinschalig tot werkelijke grootte. Het onderzoek omvatte fundamenteel wetenschappelijk en toegepast ingenieursonderzoek, met focus op aspecten van stromingsmechanica (bv. rook- en warmtebeheersing), turbulente verbranding (inclusief uitdoving), warmteoverdracht (convectie en straling) en meerfasige aspecten (bv. het effect van waterdruppels op rook en brand, maar ook spray verbranding).