Kunnen onze spieren voorspellen of we diabetes of obesitas krijgen? Project zoekt 250 mensen om dat te onderzoeken

(08-05-2025)

inspanningsfysiologie 2

(artikel Max Dedulle - Nieuwsblad 08/05/2025)

Dankzij spieren kunnen we bewegen. Maar wist je dat ze ons ook veel vertellen over onze gezondheid? Wetenschappers vermoeden zelfs dat onze spieren kunnen voorspellen of we risico lopen op hartziekten of diabetes. Om dat te bewijzen, hebben ze misschien wel jouw hulp nodig.

Zo’n 250 gezonde twintigers: daar is professor Eline Lievens van de Universiteit Gent naar op zoek voor het ‘Muscle Monitor’-project. Twintig jaar lang wil ze het verband onderzoeken tussen de spieren en het ontstaan van bepaalde aandoeningen.

“Onze spieren zijn immers meer dan alleen motoren voor beweging”, zegt Lievens. “Ze nemen veel suiker op en zijn daardoor belangrijke organen om onze suikerspiegel onder controle te houden.”

Iedere spier bevat bovendien een mix van snelle en trage vezels. Of je meer van het een of van het ander hebt, varieert van persoon tot persoon. “Over het algemeen is de verdeling in spieren van het bovenbeen ongeveer fiftyfifty”, zegt Lievens. “Maar tussen personen kunnen er grote verschillen zijn. Heb je meer trage vezels , dan heb je bijvoorbeeld meer aanleg voor lange inspanningen, zoals marathons. Snelle vezels zijn dan weer krachtiger en daardoor beter voor sprintdisciplines.”

Voorspellen
Maar misschien zegt die mix nog veel meer over onze gezondheid. Wetenschappers vermoeden dat de samenstelling van de spieren ook een invloed heeft op hoe je suikers en vetten opneemt. “Dat zou dan weer het risico op obesitas, diabetes type II of hart- en vaatziekten kunnen voorspellen”, zegt Lievens.

Zou, want zekerheid is er nog niet. Daarom organiseert de UGent een groot onderzoek. “We zoeken vrijwilligers tussen 20 en 30 jaar”, zegt Lievens. “Het begint met een testdag in ons laboratorium, daarna volgen twee weken aan thuismonitoring en een scan in het UZ Gent. Om de vijf jaar nodigen we je uit om deze procedure te herhalen, twintig jaar lang. Zo krijgen we een mooi beeld.”

Vrijwilligers hebben niet alleen de voldoening om mee te werken aan innovatief onderzoek, maar krijgen in ruil ook gratis een persoonlijke gezondheidscheck. “We bekijken onder meer hoe je reageert op suiker, hoe je vaten eruitzien en hoe het gesteld is met je fysieke conditie. Zo’n screening kost anders best veel geld.”

Alle info vind je gray.be/news, de website van Muscle Monitor.