Onderzoeksprojecten

 Greet Cardon.pngProf. dr. Greet Cardon

Prof. dr. Greet Cardon behaalde een Master in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen en in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, een doctoraat in de Lichamelijke Opvoeding en staat samen met Delfien Van Dyck aan het hoofd van de onderzoeksgroep.

Haar onderzoek focust zich op de determinanten van fysieke activiteit en op het identificeren van de meest effectieve manieren om fysieke activiteit te promoten in verschillende leeftijdsgroepen.

Ze is/was betrokken bij verscheidene Europese projecten (vb. ToyBox, DEDIPAC, Feel4Diabetes, Smartlife, WEALTH, YAHEE, FOODPATH), Europese trainingsnetwerken (Health Cascade, INDEEP) en leidt het interdisciplinair onderzoeksconsortium 'Ghent University Research on Aging Young' (GRAY).

Prof Cardon behoorde in 2020-2022 tot de Highly cited researchers

Onderzoeksinteresses:
fysieke activiteit, sedentair gedrag, kinderen, jeugd, preventie, gezond verouderen.

Delfien Van Dyck.pngProf. dr. Delfien Van Dyck

Prof. dr. Delfien Van Dyck behaalde een Master in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen, en een doctoraat in de Lichamelijke Opvoeding en staat mee aan het hoofd van de onderzoeksgroep.

Haar onderzoek focust zich op de determinanten van fysieke activiteit en sedentair gedrag bij (oudere) volwassenen, met specifieke aandacht voor het belang van bewegingsvriendelijke omgevingen (parken, buurten en het gebruik van Virtual Reality hierbinnen). Verder begeleidt ze doctoraten die focussen op theoriegebaseerde interventies via eHealth en mHealth ter promotie van een gezonde levensstijl bij (oudere) volwassenen en een aantal doctoraten rond het gebruik van ecological momentary assessment (EMA) om de dynamische determinanten van fysieke activiteit, sedentair gedrag en cognitief functioneren bij ouderen in kaart te brengen.

Ze is/was betrokken bij drie NIH projecten: de IPEN Adult en IPEN Adolescent studies (PI: James F Sallis) en het eMOTION project (PI: Genevieve Dunton).

Sebastien Chastin.pngProf. dr. Sebastien Chastin

Prof. Dr. Sebastien Chastin behaalde een Bachelor of Science in Metrologie, Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en een doctoraat in Non-Lineaire Fysica. Hij werkt als professor aan de  Glasgow Caledonian University en is onbezoldigd gastprofessor binnen de onderzoeksgroep.

Zijn onderzoek focust op het menselijke bewegingsgedrag. Begrijpen waarom, wanneer en hoe mensen beslissen om al dan niet te bewegen is cruciaal om gezond bewegingsgedrag te promoten.

Onderzoeksinteresses: 24 uur bewegingsgedrag; co-creatie van interventies ter promotie van fysieke activiteit 

Sofie Compernolle.pngdr. Sofie Compernolle

Opleiding: Master in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen – PhD in de Gezondheidswetenschappen
Supervisors: Prof. dr. Greet Cardon en Prof. dr. Delfien Van Dyck

Onderzoeksproject(en): Sofie focust zich binnen haar onderzoek voornamelijk op sedentair gedrag bij volwassenen en ouderen. Tijdens haar doctoraat onderzocht ze de socio-ecologische determinanten van sedentair gedrag bij volwassenen. Momenteel werkt Sofie als postdoctoraal onderzoeker aan een e-health interventie ter reductie van sedentair gedrag bij ouderen. Ze maakt daarbij gebruik van de realist methodology.

Onderzoeksinteresses:
Sedentair gedrag, ouderen, e- en mhealth interventies, self-monitoring, user engagement, realist methodology


 

Julie Latomme.pngdr. Julie Latomme

Opleiding: Master in Science in de Experimentele en Theoretische Psychologie aan de Universiteit Gent en een doctoraat in de Gezondheidswetenschappen
Supervisor: Prof. dr. Greet Cardon en Dr. Tim Van Langenhove (UZ Gent)

Onderzoeksproject(en): Tussen 2017-2021 werkte Julie op haar FWO-gefinancierd onderzoeksproject "Run Daddy Run". Run Daddy Run is levensstijlinterventie die zich specifiek richt op vaders en hun kinderen (6-8 jaar). Deze werd ontwikkeld aan de hand van co-creatie: een aanpak waarbij de doelgroep (vaders) actief betrokken werden in het ontwikkelingsproces om zo aan hun noden en behoeften te kunnen voldoen. Het doel van dit project was om vaders en hun kinderen (6-8 jaar) meer samen te doen bewegen. Dit aan de hand van interactieve beweegsessies en een online (website) component om zo de mate van fysieke activiteit van zowel vader als kind te verhogen, alsook hun mate TV-kijken te limiteren, en andere uitkomsten zoals de kwaliteit van vader-kind relatie en het psychosociaal welzijn. Gezien de positieve uitkomsten van dit project, wordt dit project momenteel in breder Vlaanderen geïmplementeerd door Gezinssport Vlaanderen.

Sinds 2022 werkt Julie op een project dat als doel heeft een cognitief verrijkte interventie te ontwikkelen, uit te voeren en te evalueren voor oudere volwassenen met een milde cognitieve stoornis (MCI) samen met hun kinderen. Dit intergenerationele programma zal op een co-creatieve manier ontwikkeld worden waarbij de doelgroep actief betrokken wordt in het ontwikkelingsproces van de interventie. Het doel van deze interventie is om MCI-patiënten hun fysiek, cognitief en psychosociaal welzijn te verhogen, alsook dat van hun kinderen.

Onderzoeksinteresses:
overgewicht en obesitas bij kinderen, preventie, (intergenerationele) interventies, fysieke activiteit, sedentair gedrag, cognitie, executieve functies, (oudere) volwassenen, kinderen, MCI-patënten

Sanne Stegendr. Sanne Stegen

Opleiding: Master in de Bewegingswetenschappen, PhD in de Gezondheidswetenschappen

Functie: Sanne coördineert het interdisciplinaire onderzoeksconsortium (IDC) GRAY (www.gray.be), wat staat voor Ghent University Research for Aging Young. De voornaamste doelstelling is maatschappelijke valorisatie en interdisciplinaire samenwerking over faculteitsgrenzen heen te bevorderen. Met GRAY worden de krachten gebundeld om gezond verouderen beter te begrijpen en te ondersteunen. Zo brengen we expertise samen over de biologie van veroudering, gezondheidsbevordering, gezond gedrag (bewegen, voeding, mentaal welzijn en cognitief gedrag), geriatrie, omgevingen die aanzetten tot gezond verouderen en het gebruik van adaptieve technologieën binnen het domein van ouder worden.

Sanne is gepassioneerd door mensen, gezondheid en maatschappij. De functie ‘knowledge broker’ staat haar op het lijf geschreven en ze vertoeft graag op het kruispunt waar kennisinstellingen, overheid, industrie en maatschappij samen komen.

   Marga Decraene

Opleiding: Master in logopedische en audiologische wetenschappen, afstudeerrichting audiologie - Master in gezondheidsvoorlichting en - bevordering
Supervisors: Prof. dr. Marieke De Craemer en Prof. dr. Greet Cardon

Onderzoeksproject(en): Marga onderzoekt 24-uurs gedragingen (fysieke activiteit, sedentair gedrag en slaap) bij kleuters met overgewicht. Voor haar onderzoeksproject co-creëerde Marga samen met ouders van kleuters met overgewicht een interventie die gericht is op ouderschapsvaardigheden. Het doen van deze interventie is meer kleuters met overgewicht de 24-uurs bewegingsrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (mei 2019) laten behalen.
In de volgende fase van haar project zal de effectiviteit van deze interventie getest worden. Om de 24-uurs gedragingen te analyseren focust Marga op Compositional Data Analysis.

Onderzoeksinteresses
: gezondheidspromotie, preventie, interventiestrategieën en - technieken, fysieke activiteit, sedentair gedrag, slaap, overgewicht bij kleuters, 24 uur bewegingsgedrag, co-creatie 

Julie DelobelleJulie Delobelle

Opleiding: Master in biomedische wetenschappen, afstudeerrichting neurowetenschappen - Master in de gezondheidsbevordering
Supervisors: Prof. dr. Delfien Van Dyck, dr. Jelle Van Cauwenberg, Prof. Dr. Kristl Vonck

Onderzoeksproject(en): Julie zal onderzoeken hoe fysieke activiteit (wandelen) verhoogd kan worden bij mensen met epilepsie, door optimalisatie van de fysieke en sociale omgeving, zonder angst en stress te induceren.
In de eerste fase van haar onderzoek zullen er kwalitatieve walk-along interviews worden afgenomen om na te gaan welke fysieke en sociale omgevingskenmerken angst en stress, en daardoor wandelen, beïnvloeden. Op basis van deze resultaten zal een tweede observationele studie gebruik maken van geo-based ecological momentary assessment (GEMA) om de tijd- en contextafhankelijkheid van determinanten van acute angst, waargenomen stress en wandelen tijdens het dagelijkse leven te onderzoeken. 
De resultaten van deze twee studies zullen gebruikt worden om de causale effecten van specifieke omgevingsfactoren op angst, stress en aantrekkelijkheid om te wandelen te evalueren in een derde, experimentele studie met behulp van virtual reality     

Onderzoeksinteresses: fysieke activiteit, gezondheidsbevordering, ecological momentary assessment (EMA), neurowetenschappen, epilepsie, fysieke en sociale omgeving, virtual reality

Elien LebufElien Lebuf

Opleiding: Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, specialisatie musculoskeletale met optie sportkinesitherapie
Supervisors: Prof. dr. Delfien Van Dyck, dr. Jelle Van Cauwenberg en dr. Femke De Backere

Onderzoeksproject(en): Elien legt tijdens haar doctoraat de focus op het sedentair gedrag bij oudere volwassenen. Waarom zitten ouderen zo veel? En zijn deze redenen, ook wel ‘determinanten’, veranderlijk van tijd en in de context waarin ouderen zich bevinden? Met een Ecologocial Momentary Assessment studie, waarbij er vragenlijsten worden afgenomen op meerdere momenten per dag, gedurende een langere periode, wordt er ingezoomd op deze mogelijke dynamische mechanismen en hopen we op deze manier het zitgedrag van ouderen beter in kaart te brengen om zo de ontwikkeling van gezondheidsbevorderende interventies met een focus op sedentair gedrag te optimaliseren. 

Onderzoeksinteresses: gezondheidsbevordering, sedentair gedrag, preventie, chronische aandoeningen 

Laura MaenhoutLaura Maenhout

Opleiding: Master in de Pedagogische Wetenschappen, afstudeerrichting Orthopedagogiek
Supervisors: Prof. dr. Greet Cardon, Prof. dr. Geert Crombez & Prof. dr. Geert Van Hove

Onderzoeksproject(en): Laura werkt aan het Move it, Move ID!-project, gefinancierd door het FWO. Dit project heeft als doel de fysieke activiteit bij jongeren met een (licht tot matig) verstandelijke beperking te bevorderen. Via co-creatie sessies met de doelgroep probeert Laura een interventie te ontwikkelen die zo nauw mogelijk aansluit bij hun noden en behoeften. De interventie zal bestaan uit de combinatie van een buddy-systeem en ondersteunende app. De interventie zal op haar effectiviteit getest worden via een single-case multiple  baseline design.

Onderzoeksinteresses: Fysieke activiteit, gezondheidspromotie, preventie, interventie, jongeren, jongvolwassenen, verstandelijke beperking, buddy, mHealth, single case design

Iris MaesIris Maes

Opleiding: Master in logopedische en audiologische wetenschappen – afstudeerrichting audiologie, Master in gezondheidsvoorlichting en – bevordering
Supervisors: Prof. dr. Delfien Van Dyck en Prof. dr. Greet Cardon

Onderzoeksproject(en): Het onderzoek van Iris richt zich op de determinanten van fysieke activiteit bij oudere volwassenen (65+). De eerste fase van het doctoraat van Iris focust op het identificeren van de dynamiek in de psychosociale determinanten van fysieke activiteit bij oudere volwassenen. Dit doet ze aan de hand van Ecological Momentary Assessment (EMA). EMA is een nieuwe monitoringsstrategie die gedragingen kan beoordelen op het moment dat ze zich voordoen in hun natuurlijke omgeving. In een latere fase van het doctoraat zullen er kleinere experimenten plaatsvinden, waarin bijvoorbeeld wordt nagegaan hoe oudere volwassenen het ervaren om meerdere keren per dag meldingen te ontvangen via een applicatie op een smartphone, om hen aan te moedigen om fysiek actief te zijn. 

Onderzoeksinteresses
: Gezondheidspromotie, Preventie, Interventies, Fysieke activiteit, EMA 

Pieter-Jan MarentPieter-Jan Marent

Opleiding: Master in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen - onderzoek in biomedische kinesiologie
Supervisors: Prof. dr. Greet Cardon en Prof. dr. Jannique van Uffelen

Onderzoeksproject(en): Het project van Pieter-Jan richt zich op het achterhalen van de rol van dagelijkse activiteiten op het cognitief verouderen. Meer bepaald onderzoekt hij in een tweejarige opvolgstudie hoe beweging, zitgedrag en slaap gerelateerd zijn aan het cognitief functioneren bij 55+’ers. Hiervoor gebruikt hij objectieve meetmethoden zoals beweegmeters, maar ook via vragenlijsten verkrijgt hij meer inzicht in deze gedragingen. Meer informatie over zijn project vind je op www.pasoca.be

Onderzoeksinteresses
: fysieke activiteit, sedentair gedrag, bewegingspromotie, ouderen, active ageing 

Flore De VylderFlore De Vylder

Opleiding: Master of Science Sportvoeding – Bachelor Voedings- en Dieetkunde – Postgraduaat FODMAPs bij IBS
Supervisors: Prof. dr. Delfien Van Dyck, Prof. dr. Greet Cardon en dr. Julie Latomme

Onderzoeksproject(en): Flore doet in haar doctoraat onderzoek naar de individuele en contextuele determinanten (o.a. emoties, omgeving, fysieke activiteit) van eetbuien (food gravings) bij volwassenen. Tijdens de verschillende fasen van haar onderzoek zal gebruik gemaakt worden van Ecological Momentary Assessment (EMA) om deze determinantent te bepalen. Deze techniek bestaat uit herhaaldelijke metingen in de natuurlijke omgeving van de proefpersoon.

Onderzoeksinteresses
: Gezondheidsbevordering, Voeding, Preventie, e- & mHealth, Obesitas, Eetbuien (Food cravings)


Evelien IlianoEvelien Iliano

Opleiding: Master in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen – Fysieke Activiteit, Fitheid en Gezondheid
Supervisors: Prof. dr. Greet Cardon en dr. Julie Latomme

Onderzoeksproject(en):Het project van Evelien richt zich op het ontwikkelen en evalueren van een intergenerationeel bewegingsprogramma voor grootouders en hun kleinkinderen (6 tot 10 jaar). Dit programma zal vorm krijgen door gebruik te maken van co-creatie, wat betekent dat alle deelnemers actief betrokken worden in de ontwikkeling hiervan. Hierdoor hebben zij een grote invloed op het proces en resultaat van het programma en voldoet het aan ieders wensen en noden.
Het doel van het project is om enerzijds een evidence-based programmatheorie te ontwikkelen a.d.h.v. co-creatie en anderzijds om na te gaan of de (co-)fysieke activiteit (primaire uitkomstvariabele), cognitief functioneren, psychosociaal welzijn en kwaliteit van de familierelatie (secundaire uitkomstvariabelen) van beide generaties verbeterd is door samen activiteiten te doen. Evelien zal nauw samenwerken met Julie Latomme, die reeds ervaring heeft in het ontwikkelen van een interventie voor vaders en kinderen. 

Onderzoeksinteresses: Bewegingspromotie, Fysieke Activiteit, Ouderen, Kinderen, Intergenerationeel, Co-creatie 

Pauline HotterbeexPauline Hotterbeex

Opleiding: Master in de Klinische Psychologie - specialisatie Biologische Psychologie (VUB)
Supervisors: Prof. dr. Greet Cardon en Prof. dr. Jannique van Uffelen

Onderzoeksproject(en): Pauline doet onderzoek naar de preventie van cognitieve achteruitgang bij ouderen. Meer bepaald richt ze zich op cognitief verrijkte wandelinterventies voor oudere volwassenen (65+): "op stap met je brein". Hierbij worden er tijdens het wandelen cognitieve oefeningen uitgevoerd om het brein te trainen. Er wordt gekeken naar de toegevoegde waarde van het combineren van fysieke activiteit met cognitieve oefeningen op het cognitief functioneren van oudere volwassenen. Daarnaast worden ook de effecten van het programma op de fysieke activiteit en het psychosociaal welzijn onderzocht. In dit onderzoek worden oudere volwassenen nauw betrokken bij het ontwikkelen en verbeteren van het programma, om het zo goed mogelijk aan hun noden en wensen aan te passen. Dit project is een samenwerking tussen de Universiteit Gent en KU Leuven.

Onderzoeksinteresses
: Oudere Volwassenen, Neurodegeneratieve Aandoeningen, Gezond & actief ouder worden, Cognitief Functioneren, Preventie, Interventie, Gezondheidspsychologie 

Lea DelfmannLea Delfmann

Opleiding: Master in psychologie onderzoek (Universiteit van Amsterdam, Nederland) – major in klinische psychologie, minor in brein en cognitie
Supervisors: Prof. dr. Maïté Verloigne, Prof. dr. Benedicte Deforche, Prof. dr. Greet Cardon, Prof. dr. Simon Hunter (Glasgow Caledonian University, Scotland)

Onderzoeksproject: Lea doet onderzoek naar de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van een co-creatie interventie op school ter bevordering van slaap bij jongeren. Tijdens dit project zal er een bestaande interventie geadapteerd  worden naar de context van een andere school. In de eerste fase zal de co-creatie interventie met behulp van het Cascade Model geschaald worden. In de tweede fase zal er een effectanalyse en een procesanalyse (van het co-creatieproces en de implementatie) worden uitgevoerd om de effectiviteit van de interventie vast te stellen. Dit project is onderdeel van het Europese ITN project Health CASCADE.

Onderzoeksinteresses: co-creatie, gezondheidsbevordering, mentaal welzijn, slaap, seksueel grensoverschrijdend gedrag

Janneke de BoerJanneke de Boer

Opleiding: Bachelor European Public Health (Universiteit van Maastricht, Nederland), Bachelor Gezondheidswetenschappen (Universiteit van Maastricht, Nederland), Master Sociale en Organisatiepsychologie (Universiteit van Utrecht, Nederland)
Supervisors: Prof. dr. Greet Cardon, Prof. dr. Maïté Verloigne, Prof. dr. Benedicte Deforche en Asst. Prof. dr. Teatske Altenburg (Amsterdam UMC, Nederland)

Onderzoeksproject(en): Janneke haar doctoraat is onderdeel van het Europese ITN project Health CASCADE dat zich richt op co-creatie in de volksgezondheid. Tijdens haar onderzoek zal Janneke zich focussen op de betrokkenheid van leraren bij co-creatie interventies op school. Eerst zal een kwalitatieve studie worden uitgevoerd waarbij leraren die eerder hebben deelgenomen aan co-creatie interventies op school worden geïnterviewd. Op deze manier wordt informatie verzameld over hun ervaringen met co-creatie en wat gedaan kan worden om deze ervaringen te verbeteren. Op basis van deze informatie zal een protocol worden opgesteld voor het succesvol betrekken van leraren bij co-creatie. Vervolgens zal er een interventie op school worden ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd om gezond gedrag bij jongeren te promoten, door middel van een co-creatie aanpak bij leraren.

Onderzoeksinteresses
: co-creatie, gezondheidsbevordering, gezonde levensstijlen, gedragsverandering, interpersoonlijke relaties, groepsgedrag

Amber Van PuyveldeAmber Van Puyvelde

Opleiding: Master in de gezondheidsbevordering
Supervisors: Prof. dr. Benedicte Deforche, Prof. dr. Delfien Van Dyck

Onderzoeksproject(en): Amber doet onderzoek naar kenmerken van parken die 60-plussers al dan niet motiveren om een park te bezoeken en er fysiek en sociaal actief te zijn. In de eerste fase van het doctoraatsonderzoek worden de huidige gewoonten omtrent parkbezoek en park gebaseerde activiteiten van oudere volwassenen in kaart gebracht. Daarbij zal er ook gepolst worden naar specifieke parkkenmerken die ouderen prefereren. In de tweede fase van het project worden er specifieke plannen voor de vernieuwing van het Meulestede-Noord park ontwikkeld in samenspraak met de oudere buurtbewoners. Deze plannen voor de vernieuwing van het park zullen dan eerst in een virtuele omgeving getest en beoordeeld worden. 

Onderzoeksinteresses
: Gezondheidsbevordering, preventie, healthy ageing, ouderen, omgeving, fysieke activiteit, participatie

Fien De BlockFien De Block

Opleiding: Master in de bewegings- en sportwetenschappen – Fysieke Activiteit, Fitheid en Gezondheid
Supervisors: Prof. dr. Delfien Van Dyck, Prof. dr. Benedicte Deforche, Prof. Dr. Geert Crombez en dr. Louise Poppe

Onderzoeksproject(en): Fien werkt aan een project waar zal worden nagegaan of een verhoogde fysieke activiteit (FA) een positieve invloed heeft op het dagelijks cognitief functioneren van oudere volwassenen. In het eerste deel van het project zullen cognitieve testen geprogrammeerd en getest worden, om zo het cognitief functioneren op dagbasis te kunnen meten. Vervolgens zal de MyDayPlan interventie, die het verhogen van FA als doel heeft, aangepast worden aan de noden van de doelgroep. Tenslotte zal een interventie geïmplementeerd worden waarin oudere volwassenen gestimuleerd zullen worden om hun dagelijkse FA te verhogen. Het cognitief functioneren zal gedurende deze interventie dagelijks getest worden om het effect van FA te kunnen bekijken.

Onderzoeksinteresses
: gezondheidspromotie, fysieke activiteit, ouderen, slaap, mentaal welzijn, cognitief functioneren, m-health

Benjamin BeirensBenjamin Beirens

Opleiding: MSc in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen, afstudeerrichting Sportmanagement (Universiteit Gent)
Supervisors: Prof. dr. Delfien Van Dyck, Prof. dr. Benedicte Deforche

Onderzoek: Het project van Benjamin focust op het creëren van veilige en aantrekkelijke omgevingen om te wandelen en te fietsen met behulp van virtuele 3D omgevingen. Als eerste stap zal het project de associatie tussen de percepties van de omgeving, en de uitnodigendheid van straten om te fietsen onderzoeken. Hierbij zal ook afgetoetst worden hoe realistisch de virtuele 3D omgeving ervaren wordt. Hierna is het doel om op basis van feedback van participanten, verworven aan de hand van de thinking-out-loud methode, een optimale (veilige en uitnodigende) omgeving te creëren.

Onderzoeksinteresses
: fysieke activiteit, virtual reality, fysieke omgeving, actief transport

Laura Van de VeldeLaura Van de Velde

Opleiding: Master in de Logopedische en Audiologische Wetenschappen, afstudeerrichting Audiologie – Master in de Gezondheidsbevordering.
Supervisors: Prof. dr. Greet Cardon en dr. Sofie Compernolle

Onderzoeksproject(en): Het project van Laura richt zich op het sedentair gedrag van ouderen. In een eerste fase zal de huidige evidentie over interventies rond sedentair gedrag bij ouderen gebundeld worden tot een ‘realist review’. Het doel van deze reviewis om een dieper inzicht krijgen in de onderliggende mechanismen, in relatie tot de context, die een invloed hebben op het sedentair gedrag van deze doelgroep. Op basis van deze bevindingen van deze fase werd besloten om dieper in te gaan op de automatische processen onderliggend aan sedentair gedrag. Aan de hand van een event based ecological momentary assessment (EMA) studie, trachten we in kaart te brengenhoe de gewoonte van sedentair gedrag tot stand komt. Het doel van dit project is om inzicht te verkrijgen in hoe, waarom en onder welke omstandigheden ter reductie van het sedentair gedrag van ouderen effectief zijn en op die manier een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van toekomstige interventies.

Onderzoeksinteresses
: Sedentair Gedrag, Ouderen, Gezond en Actief verouderen, mHealth, Gezondheidsbevordering, Gedragsverandering, EMA

Kim CnuddeKim Cnudde

Opleiding: Master in de sport- en bewegingswetenschappen (Universiteit Gent), afstudeerrichting: fysieke Activiteit, Fitheid en Gezondheid
Bachelor in voedings- en dieetkunde (Hogeschool Gent)
Supervisors: Prof. dr. Delfien Van Dyck, Prof. dr. Ernst Rietzschel en Prof. dr. Antje Hebestreit

Onderzoeksproject(en): Overgewicht en obesitas zijn één van de grootste publieke gezondheidsuitdagingen van deze eeuw. Een belangrijke oorzaak is een verstoorde energiebalans (energie-inname > energieverbruik). Kim focust in haar onderzoek op fysieke activiteit, sedentair gedrag, voeding en slaap, want deze gedragingen spelen een belangrijke rol in de energiebalans. Om dit te meten maakt ze gebruik van gevalideerde beweegmeters en het bijhouden van een voedingsdagboek. Daarnaast houdt ze ook rekening met tijds- en contextafhankelijke determinanten (vb. sociale omgeving, emoties, stress, eenzaamheid, …), want deze factoren hebben invloed op gedragingen. De determinanten worden gemeten aan de hand van Ecological Momentary Assessment (EMA), een nieuwe meetmethode die factoren in kaart kan brengen op het moment dat ze zich voordoen in hun natuurlijke omgeving. De studie focust op volwassenen tussen 55 en 75 jaar, omdat de prevalentie van overgewicht en obesitas het hoogst is in deze leeftijdsgroep.
Het doel van dit project is om inzicht te verwerven in de verbanden tussen fysieke activiteit, sedentair gedrag, voeding en slaap. Deze informatie is cruciaal voor het ontwikkelen van meer gepersonaliseerde, effectieve gezondheidsinterventies om de prevalentie van overgewicht en obesitas te doen dalen. 

Onderzoeksinteresses: Fysieke activiteit, sedentair gedrag, voeding, slaap, oudere volwassenen, gezond verouderen, EMA, netwerk analyses, overgewicht/obesitas

Sherihane Bensemmane

Opleiding: Master in politieke wetenschappen, Master in volksgezondheid - gezondheidsbeleid, -systemen en -bevordering, Universitair diploma in klinisch onderzoek, Master in neurowetenschappen
Supervisors: Prof. dr. Greet Cardon en Prof. dr. Stefan Heytens; mentor van Sciensano: Robrecht De Schreye

Onderzoeksproject: Er zijn aanwijzingen dat bewegen op verwijzing (BOV) een positieve invloed heeft op het fysieke activiteitsniveau en op de metabole gezondheid. Huisartsen kunnen BOV gebruiken als preventie-interventie. Er is geen nationaal beleid voor BOV, maar de Vlaamse overheid heeft wel een beleid dat de doorverwijzing naar BOV-coaches regelt, die patiënten begeleiden en motiverende gesprekken voeren. In de Federatie Wallonië-Brussel bestaan er initiatieven, meestal in de vorm van aangepaste cursussen lichaamsbeweging op maat voor patiënten met een specifieke gezondheidstoestand. In België heeft 94,1% van de burgers een verwijzende huisarts of is aangesloten bij een huisartsenpraktijk. Huisartsen zouden dus een van de belangrijkste gebruikers van BOV kunnen zijn.
Het eerste doel van het doctoraatsproject is om het huidige landschap van BOV in de Belgische eerstelijnszorg in kaart te brengen.
Het tweede doel is te onderzoeken hoe de rol van huisartsen in het voorschrijven en promoten van fysieke activiteit kan worden vergroot of verbeterd door het perspectief van patiënten te onderzoeken en barrières en facilitatoren voor BOV door huisartsen te ontdekken.

Onderzoeksinteresses: Preventie, epidemiologie, Eerstelijnszorg, Volksgezondheid, Gezondheidspromotie

Maria JoséMaria José Molina Cando

Opleiding: Bachelor in Scheikunde Farmacie en Master in Biowetenschappen (major Biodiscovery), Universiteit van Cuenca, Ecuador
Supervisors: Prof. dr. Delfien Van Dyck, Prof. dr. Angélica Ochoa Aviles, Prof. dr. Benedicte Deforche

Onderzoeksproject: Het doctoraat van María José maakt deel uit van het VLIR-UOS-project, dat een multidisciplinaire benadering hanteert om actieve, veilige en inclusieve parken te ontwerpen in de Andesregio van Ecuador. Het project zal de determinanten van het bezoeken van parken in Cuenca onderzoeken en focust specifiek op hoe de fysieke omgeving, inclusief toegang tot parken, speeltuinen en recreatieve voorzieningen, een invloed heeft op het niveau van fysieke activiteit bij kinderen en adolescenten in een stedelijk gebied in Cuenca.
In de kwantitatieve fase van het project zullen observationele instrumenten worden gebruikt om de activiteiten van gebruikers en parkkenmerken van 10 parken in Cuenca te beschrijven. Vervolgens worden adolescenten uitgenodigd om een online vragenlijst in te vullen. De vragenlijst zal informatie verzamelen over de parken die ze (niet) hebben bezocht, welke kenmerken ze belangrijk vinden in de parken, de gebruikelijke activiteiten die ze doen, en de frequentie en duur van hun bezoeken aan de parken in de afgelopen drie maanden. Ten slotte zullen op basis van deze informatie en de kwalitatieve component van het project (doctoraat Cristina Ochoa Aviles) relevante omgevingsfactoren worden opgenomen in een virtual reality-model (VRM). Dit VRM heeft tot doel beleidsmakers te informeren over de specifieke en relevante factoren om rekening mee te houden bij het creëren of renoveren van een park vanuit het perspectief van adolescenten.

Onderzoeksinteresses: gezondheidsbevordering, gebouwde omgeving, fysieke activiteit, kinderen en adolescenten.

Christina Ochoa AvilesChristina Ohoa Aviles

Opleiding: Bachelor in Scheikunde en Farmacie, Master in Biowetenschappen (major Biodiscovery) aan de Universiteit van Cuenca, Ecuador, en Master in Immunologie aan de Federale Universiteit van Bahia, Salvador, Brazilië.
Supervisors: Prof. dr. Delfien Van Dyck, Prof. dr. Benedicte Deforche, Prof. dr. Angélica Ochoa (Universiteit van Cuenca), Prof. dr. Hibbah Araba Osei-kwasi (Universiteit van Loughborough).

Onderzoeksproject(en): Cristina's doctoraat maakt deel uit van het VLIR-UOS-project, dat een multidisciplinaire benadering hanteert om actieve, veilige en inclusieve parken te ontwerpen in de Andesregio van Ecuador. Het project zal de determinanten van het bezoeken van parken in Cuenca onderzoeken en focust specifiek op hoe de fysieke omgeving, inclusief toegang tot parken, speeltuinen en recreatieve voorzieningen, een invloed heeft op het niveau van fysieke activiteit bij kinderen en adolescenten in een stedelijk gebied in Cuenca. Cristina focust op de kwalitatieve component van het project, waarin ‘walk along’ interviews, de ‘photovoice’ methodologie en diepte-interviews met adolescenten, ouders en stakeholders worden gebruikt om de determinanten van parkbezoek en fysieke activiteit van adolescenten in de parken te begrijpen. Daarnaast wordt er specifiek met stakeholders gewerkt om hun perspectieven op machtsdynamiek en hun onderlinge relaties (via netwerkanalyses) in kaart te brengen.
Ten slotte zal de kennis over de kwantitatieve en kwalitatieve componenten van het project worden opgenomen in een virtual reality-model om beleidsmakers te informeren over specifieke en relevante factoren om rekening mee te houden bij het creëren of renoveren van een park vanuit het perspectief van adolescenten.

Onderzoeksinteresses: gezondheidsbevordering, lichamelijke activiteit, kinderen en adolescenten, immunologie.