Toelatingsexamen arts en tandarts

Het toelatingsexamen wordt ingericht door de Vlaamse overheid - departement Onderwijs en Vorming. Alle informatie vind je op de officiële website voor het toelatingsexamen.

Bereid je voor

Bekijk het leerstofoverzicht en examenvragen van de voorbije jaren op de website van het toelatingsexamen.

Voorzie voldoende tijd om aan het toelatingsexamen te werken en maak een planning. Hier vind je een voorbeeld van een uitgebalanceerde planning.

Victor MaesUit ervaring kan ik zeggen dat motivatie, vastberadenheid en volharding voor mij essentiële factoren waren waardoor ik het toelatingsexamen succesvol aflegde. Ondanks een tegenslag(en) is het belangrijk te blijven geloven in jezelf! Mijn grootste drijfveer om er elke dag keihard voor te werken: weten dat je voor mensen echt van meerwaarde kan zijn.
Naarmate de opleiding vordert en je de eerste (huisarts)stages achter de rug hebt haal je nog meer voldoening uit de geleverde inspanningen.

Victor Maes, student geneeskunde

Workshops

UGent organiseert workshops waarin we samen met jou aan de slag gaan met examenvragen 'Kennis en Inzicht in de Wetenschappen' (KIW) van een eerder jaar.

  • Woensdag 27 maart 2024, 14u-18u: inschrijven niet meer mogelijk.
  • Woensdag 8 mei 2024, 14u-18u: inschrijven niet meer mogelijk.

Oefenplatform usolv-it

Op dit gratis online oefenplatform kan iedereen enkele vragen bekijken (met uitgeschreven oplossing) uit vorige toelatingsexamens.

Ben je ingeschreven voor het toelatingsexamen? Dan ontvang je een account waarmee je alle vragen uit vorige toelatingsexamens kan bekijken.

Angela Arzumanyan"Het is moeilijk, maar dat wilt niet zeggen dat het onmogelijk is”, zei mijn OKAN-coördinator Steven toen ik vroeg of hij dacht dat ik dokter zou kunnen worden. Ik was als 18-jarige pas naar België gemigreerd en had nog maar 4 maanden Nederlands geleerd. Enkele jaren later stond ik met mijn ma knuffelend te huilen van blijdschap- ik was geslaagd voor het toelatingsexamen! Ondertussen zit ik in mijn 4de jaar, heb ik nog nooit een vak mee moeten nemen en ben ik dit jaar een van de verantwoordelijken van buitenlandse uitwisselingen.
Als je gezegend bent met de leerkrachten die in jou geloven, vrienden en familie die om je geven, en veel doorzettingsvermogen, dan is 'moeilijk' geen synoniem meer van 'onmogelijk'.

Angela Arzumanyan, student geneeskunde

UGent toetsen

Om je nog beter voor te bereiden op het deel "Kennis en Inzicht in de Wetenschappen" (KIW), zijn er extra toetsen opgesteld.

Kies uit 4 vakspecifieke toetsen met telkens 10 vragen (richttijd 45 minuten)

Kies uit 2 volledige toetsen KIW met telkens 20 vragen (richttijd ongeveer 1,5u)

Judith Gbesse OkonkwoGeef nooit op met je dromen na te streven. Alles is mogelijk als je er hard genoeg voor werkt.
Judith Gbesse Okonkwo, student geneeskunde

Ondersteunende maatregelen

Functiebeperking

Heb je een functiebeperking? Dan kan je gebruik maken van specifieke ondersteunende maatregelen. Je kan ze aanvragen bij je inschrijving. .

Infosessie

De UGent organiseert een laagdrempelige infosessie met praktische info over het toelatingsexamen en tips om je goed voor te bereiden voor studenten met migratieachtergrond, studenten die als eerste in het gezin hogere studies doen, ... Zowel jij als je ouders zijn van harte welkom.

  • Wanneer? Dinsdag 20 februari 2024, 19u30 – 20u30
  • Waar? Campus UZ Gent
  • Hoe inschrijven? Stuur een mail voor 10 februari naar toelatingsexamen@ugent.be
Sevda Ece KizilkiliçNiet vergeten: geluk vind je pas wanneer je dichter bij je dromen komt. Stip een doel uit en behaal het, niets maakt je gelukkiger.
Sevda Ece Kizilkiliç, student geneeskunde

Na het examen

Geslaagd

Je bent geslaagd en gunstig gerangschikt. Proficiat! Dan kan je inschrijven voor de opleiding geneeskunde of tandheelkunde aan de Universiteit Gent. Bekijk alvast de info voor nieuwe studenten.

Niet geslaagd

Je bent niet geslaagd of niet gunstig gerangschikt. Dan kan je helaas niet beginnen aan een opleiding geneeskunde of tandheelkunde in Vlaanderen. Dit is ongetwijfeld een ontgoocheling. Maar je bent niet de enige: slechts 30% van de 18-jarigen in het laatste jaar aso slaagt voor het toelatingsexamen.

Een andere studiekeuze dringt zich op. Kies voor een opleiding die aansluit bij je interesses en niet in functie van mogelijke vrijstellingen in de opleiding .

Contact

toelatingsexamen@ugent.be