Toelatingsexamen arts en tandarts

Algemeen

Wil je starten met de opleiding geneeskunde of tandheelkunde aan een Vlaamse universiteit? Dan moet je eerst deelnemen aan het toelatingsexamen voor arts of tandarts. Wie gunstig gerangschikt is en tegen 30 september 2022 zijn diploma secundair onderwijs behaalt mag starten.

Informeer je goed!

Het toelatingsexamen wordt ingericht door de Vlaamse overheid - departement Onderwijs en Vorming. Alle informatie vind je op de officiële website voor het toelatingsexamen. Beknopte info vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Noteer alvast de data van het toelatingsexamen. Er is één examenkans voor de opleiding geneeskunde en één examenkans voor de opleiding tandheelkunde.

 • 5 juli 2022: Toelatingsexamen arts
 • 6 juli 2022: Toelatingsexamen tandarts

Voorbereiden

Bereid je goed voor op het toelatingsexamen. Leerstofoverzicht en examenvragen van de voorbije jaren vind je op de officiële website van het toelatingsexamen.

Voorzie voldoende tijd om aan het toelatingsexamen te werken en maak een planning. Een voorbeeld van een uitgebalanceerde planning vind je hier

Test jezelf!

Om je beter voor te bereiden op het deel "kennis en inzicht in de wetenschappen" (KIW), hebben de studiebegeleiders van de UGent toetsen opgesteld met nieuwe vragen. Er zijn vier vakspecifieke toetsen met telkens 10 vragen (richttijd 45 minuten) en twee volledige toetsen KIW met telkens 20 vragen (richttijd anderhalf uur). Alle vragen zijn voorzien van een uitgewerkte oplossingsmethode.

Kies een toets en klik op de link. Dit brengt je naar het oefenplatform usolv-it waar de toets klaar staat.

Heb je vakinhoudelijke vragen over deze toetsen of over het toelatingsexamen editie vorig jaar? UGent organiseert een vraag-en-antwoordsessie op woensdag 27 april 2022, 14u-18u. Schrijf je hier in voor deze sessie (deadline 25 april).

Heb je opmerkingen of vragen over deze toetsen, neem dan contact op met de studiebegeleiders van de UGent: studiebegeleiding.ge@ugent.be.

Oefenplatform usolv-it

Usolv-it leerling is een gratis online oefenplatform dat voor iedereen toegankelijk is. Je vindt er een beperkt aantal vragen van het toelatingsexamen en van de olympiades met uitgeschreven oplossing.

Wie ingeschreven is voor het toelatingsexamen (en zijn inschrijvingsgeld heeft betaald), ontvangt een account voor usolv-it Athena. Met dit account heb je toegang tot alle vragen van eerdere toelatingsexamens arts en tandarts sinds 2015, de universitaire ijkingstoetsen en de Vlaamse Olympiades.

Diversiteit

Ondersteunende maatregelen toelatingsexamen

Deelnemers met een functiebeperking kunnen gebruik maken van specifieke ondersteunende maatregelen tijdens het toelatingsexamen.

Ondersteunende maatregelen zijn mogelijk voor

 • leerstoornissen (vb: dyslexie en dyscalculie),
 • aandachtstoornissen (vb: ADHD en ADD),
 • pervasieve ontwikkelingsstoornissen (vb: autisme),
 • visuele beperking,
 • diabetes type 1,
 • ... en andere functiebeperkingen.

Wie hiervan gebruik wil maken, moet dit reeds bij inschrijving melden. Lees de info!

Voorbereiden universitaire studies UGent

UGent in zichtUGent in Zicht is een uniek jaartraject dat zowel sociale als academische integratie beoogt. Dit jaartraject richt zich tot leerlingen met een migratieachtergrond die in september 2022 aan het laatste jaar secundair onderwijs beginnen en in september 2023 hogere studies willen starten.

Wat doen we precies? Met doelgerichte informatieve en sociale activiteiten ontdek je wat studeren aan een universiteit inhoudt. Alle aspecten i.v.m. verder studeren komen aan bod. Studenten die geneeskunde of tandheelkunde overwegen, krijgen info en ondersteuning bij de voorbereiding op het toelatingsexamen.

Heb je interesse in dit project, stuur een e-mail naar ugentinzicht@ugent.be.

Getuigenissen

Judith Gbesse Okonkwo          1ste master geneeskunde

Geef nooit op met je dromen na te streven. Alles is mogelijk als je er hard genoeg voor werkt.

Victor Maes          3de bachelor en 1ste master geneeskunde

Uit ervaring kan ik zeggen dat motivatie, vastberadenheid en volharding voor mij essentiële factoren waren waardoor ik het toelatingsexamen succesvol aflegde. Ondanks een tegenslag(en) is het belangrijk te blijven geloven in jezelf! Mijn grootste drijfveer om er elke dag keihard voor te werken: weten dat je voor mensen echt van meerwaarde kan zijn. Naarmate de opleiding dan vordert en je de eerste (huisarts)stages achter de rug hebt haal je nog meer voldoening uit de geleverde inspanningen!

Angela Arzumanyan          1ste master geneeskunde

Het is moeilijk, maar dat wilt niet zeggen dat het onmogelijk is”- zei mijn OKAN-coördinator meneer Steven toen ik, als een 18-jarige, pas naar België gemigreerde Armeniër die maar 4 maanden Nederlands heeft geleerd, hem vroeg of hij denkt dat het mogelijk was om een dokter te worden. 4 jaren later stond ik met mijn ma knuffelend te huilen van blijdschap- ik was geslaagd voor het toelatingsexamen arts en tandarts van 5 juli 2016! Ondertussen zit ik in mijn 4de jaar van de opleiding, heb nooit een vak mee moeten nemen en ben dit jaar een van de verantwoordelijken van exchanges. Als je gezegend bent met de leerkrachten die in jou geloven, vrienden en familie die om je geven, en geloof die je drijfkracht geeft- moeilijk wordt geen synoniem meer van onmogelijk. School is dé plaats om (evt de- en het-) fouten te maken!

Sevda Ece Kizilkiliç          1ste master geneeskunde

Niet vergeten, geluk vind je pas wanneer je dichter bij je dromen komt. Stip een doel uit en behaal het, niets maakt je meer gelukkig.

Na het examen

Geslaagd

Je bent geslaagd en gunstig gerangschikt. Proficiat! Dan kan je inschrijven voor de opleiding geneeskunde of tandheelkunde aan de Universiteit Gent. Maak alvast kennis met onze faculteit via dit filmpje.

Niet geslaagd

Je bent niet geslaagd, of niet gunstig gerangschikt. Dan kan je helaas niet beginnen aan een opleiding geneeskunde of tandheelkunde in Vlaanderen. Dit is ongetwijfeld een ontgoocheling. Maar je bent niet de enige: slechts 30% van de 18-jarigen in het laatste jaar aso slaagt voor het toelatingsexamen.

Een andere studiekeuze dringt zich op. Kies voor een opleiding die aansluit bij je interesses en niet in functie van mogelijke vrijstellingen in de opleiding geneeskunde of tandheelkunde.

 • Twijfel je nog aan je studiekeuze? Volgende tools kunnen je op weg zetten: de studiekiezer of SIMON. Je kan ook een afspraak maken met een van de studieadviseurs van de UGent.
 • Je overweegt een opleiding aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen maar hebt nog wat vragen, contacteer de trajectbegeleiding (traject.ge@UGent.be) van de faculteit.
 • Je komt uit een opleiding met weinig wiskunde/wetenschappen en je wil je voorbereiden op een universitaire opleiding met nadruk op wetenschappen. Kijk eens of een voorbereidend wetenschappelijk jaar een goede optie voor jou is.