Wedstrijd Maatschappijwetenschappen

Met de ‘Wedstrijd Maatschappijwetenschappen’ lanceert de Educatieve Master Maatschappijwetenschappen een nieuw initiatief om met jouw klas aan de slag te gaan rond het thema verkiezingen.
2024 wordt namelijk een heel bijzonder jaar, aangezien veel jongeren dan voor het eerst gaan stemmen. We focussen ons voor de wedstrijd op de vraag "Hoe zou jij met je klas leeftijdsgenoten overtuigen om te gaan stemmen bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen in 2024?". Heb je zin om daar met een klas een project rond uit te werken? Dan is de ‘Wedstrijd Maatschappijwetenschappen’ wellicht iets voor jou. Benieuwd hoe jij daar met een klas uit het 5de, 6de jaar of 7de jaar (doorstroom-, dubbele of arbeidsmarktfinaliteit) aan kan deelnemen? Lees dan vooral verder of kom naar onze infosessie (inschrijving verplicht). Deze sessie vindt plaats op woensdag 13 december 2023 van 14 tot 15 u in het Technicum, (T1, lokaal 3.10) Sint- Pietersnieuwstraat 41, 9000 Gent.
Het concept van de wedstrijd maatschappijwetenschappen

Op 9 juni 2024 kunnen jongeren vanaf 16 jaar voor het eerst hun stem uitbrengen voor het Europees Parlement. Op 13 oktober 2024 gaan de 18-plussers opnieuw naar de stembus voor de gemeente-en provincieraadsverkiezingen. Maar helemaawedstrijdl nieuw is dat de opkomstplicht is afgeschaft en iedereen (ook jongeren die voor het eerst gaan stemmen) de vrije keuze hebben om (al dan niet) deel te nemen. Dit is een belangrijke verandering want we weten uit onderzoek dat het verdwijnen van de opkomstplicht een grote impact kan hebben op de zgn. ‘first time voters’.

Vanuit de Educatieve Master Maatschappijwetenschappen hopen we met dit initiatief bij jongeren interesse en durf op te wekken om met het onderwerp ‘politiek’ aan de slag te gaan in de klas. Tegelijk bieden we de leerkrachten met deze wedstrijd een format om op creatieve wijze te werken rond politiek en met de klasgroep samen te werken naar een gemeenschappelijk doel: de wedstrijd winnen! De klassen die het meest overtuigende en wervende project uitwerken winnen de wedstrijd en worden uitgenodigd op ons exclusief slotevent waar de prijs zal worden uitgereikt.

Wat doe jij met je klas?

Je stelt een uniek project op met je klas waarmee je leeftijdsgenoten – first time voters- wil overtuigen om deel te nemen aan de verkiezingen in 2024. Hieronder enkele ideetjes.

 • Je stelt een stemtest op specifiek voor jongeren
 • Je neemt een podcast op over het belang van politiek in je leven
 • Je ontwerpt affiche waarmee je campagne kan voeren om jongeren naar de stembus te krijgen
 • Je voert een mini-onderzoek uit naar de impact van jongeren die gaan stemmen en je presenteert de resultaten
 • Je zet een sociale mediacampagne op waardoor jongeren politiek gaan liken
 • Je organiseert een format/draaiboek voor politieke debatten op school in de periode voor de verkiezingen
 • Je werkt een spel of quiz uit over politiek op maat van jongeren
 • Wat doet jouw gemeente (stadsbestuur) voor jou

Ons aanbod

Vanuit de UGent bieden wij educatief materiaal aan dat bestaat uit lespakketten en kennisclipjes die je kan inzetten in jouw klas. We werkten met studenten uit de Educatieve Master complete handleidingen uit inclusief leerlingenbundels, presentaties en activerende spelvormen die jij met je klas kan uittesten. Zo helpen we jullie en leerlingen bijvoorbeeld om stil te staan bij het gebruik van stemtesten. Samen met jullie onderzoeken we wat werkt. Met deze aanpak denken we ook in te zetten op ontwikkelen van onderzoekvaardigheden. We gaan verder dan een oppervlakkige kennismaking met partijstandpunten en verzorgen een lespakket dat je kan inzetten voor en na het invullen van een stemtest in de klas. We bieden volgende lespakketten aan voor deelnemende klassen uit alle finaliteiten en geven al enkele kernwoorden prijs.

 • Politiek, een ver-van -mijn-bed-show 
  Kennismaken - politiek en ik - partijstandpunten en raakpunten
  Voor doorstroom- en dubbele finaliteit
 • Een debat in de klas met alle partijen 
  Onderzoek- jongerenthema’s- partijstandpunten- debat- coalitievorming- stemtest
  Voor doorstroomfinaliteit
 • S.O.S. Stemtesten 
  Waarde van stemtest- belang van kiezen- politiek iets voor mij? 
  Voor arbeidsmarktfinaliteit
  SC 7 Burgerschap: kennismaken met politiek speelveld
  SC 13 Onderzoekscompetenties: partijstandpunten
  WD 15.1 Sociale wetenschappen: Samenleving en politiek: Sociale en Humane wetenschappen
  Focus op sleutelcompetenties

Wie wint welke prijs

(Alle deelnemers zijn winnaars 😊, zij kunnen gebruikmaken van ons aanbod; de lespakketten & workshops over verkiezingen en het gebruik van stemtesten in de klas)
Op 22 mei 2024 organiseren we in de voormiddag (vanaf 9u30) ons slotevent voor drie klassen die genomineerd zijn in de gebouwen van het Technicum (UGent).

Alle genomineerden worden ontvangen in de bibliotheek van de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen

Het programma:

 • De drie klassen stellen hun project voor aan de wedstrijdjury (max 10 minuten/groepje)
 • Bij het toonmoment lichten de klassen hun poster toe en beantwoorden ze vragen uit het publiek
 • De klassen nemen deel aan een politiek debat. Zij stellen hun vragen aan een panel van professoren Carl Devos, Kristof Steyvers en Fabienne Bossuyt).
  Het debat wordt geleid door de organisator van de wedstrijd professor Tony Valcke
 • De winnaars van de Wedstrijd Maatschappijwetenschappen worden bekendgemaakt
 • Alle deelnemers ontvangen een goodie-bag van de UGent

Belangrijke data

13 december 2023

Kick-off van de wedstrijd
Inspiratie- en informatiesessie voor leraren

2 februari 2024

Uiterste datum om in te schrijven voor deelname
Je omschrijft het concept of de vorm die je klasproject zal aannemen

26 april 2024 (uiterlijk) Indienen van het klasproject via ons mailadres wedstrijdmaatschappijwetenschappen@ugent.be
2 mei 2024 Jury bekijkt de inzendingen en selecteert een top drie
3 mei 2024 Bekendmaking nominatie voor 3 klassen
22 mei 2024

Slotevent
Toonmoment voor de genomineerden
Stel je vraag bij het debat met professoren politieke wetenschappen
Prijsuitreiking

Schrijf je in met je klas

Na onze informatiesessie voor leraren op woensdag 13 december krijgen scholen nog de tijd tot vrijdag 2 februari 2024 om zich in te schrijven via dit formulier. Je maakt met je klas een plan van aanpak op over de opzet van je project. Dit mag nog een eerste aanzet zijn van wat jullie met je klas plannen te doen. Plak er een titel op en vat het opzet samen op een A4. Dit plan stuur je vervolgens door naar wedstrijdmaatschappijwetenschappen@ugent.be vóór 2 februari 2024. Je kunt ons natuurlijk ook altijd contacteren via dit e-mailadres mocht je vragen hebben. Lees zeker ook het wedstrijdreglement en bekijk de powerpoint voor extra info.