Wim Schrauwen

Wim Schrauwen

Motivatie

Wat is je belangrijkste motivatie voor onderzoek?
Het klinisch werk in het ziekenhuis is altijd mijn basis geweest en ik heb mij daar – aanvankelijk - echt in een pioniersrol gevoeld. Vanuit die kliniek voel ik sterk de nood om bruggen te bouwen tussen het één en het ander, om de rijkheid van ervaring en informatie te kunnen vatten en ordenen. En om het nog beter te doen.


Waarom denk je dat het versterken van de geestelijke gezondheid zo belangrijk is?
In de eerste plaats denk ik dan aan de aandacht voor de psychische problemen, de negatieve maatschappelijke en persoonlijke lading die ze dragen. Maar naast de psychopathologie ook de wijze waarop mensen zich een weg banen in de gekte van het dagelijks leven; hoe mensen (een gebrek aan) aandacht hebben voor hun gezondheid (niet enkel psychisch); en dat de connectie met zichzelf en het eigen lichaam geen evidente blijkt te zijn.


Hoe kan onderzoek de wereld veranderen?
De vraag zal zijn in welke zin het dat doet. Onderzoek doet nadenken, stilstaan, vanuit andere oogpunten kijken, en is in die zin een noodzakelijke reflectie op de manier waarop we met mensen werken.


Met wie buiten de academische wereld hebt u al samengewerkt en belangrijke resultaten behaald?
Met patiënten uiteraard – alleen hebben zij de belangrijke resultaten behaald. Voor patiëntengroepen en hun vertegenwoordigers, in het aandacht vragen en bereiken van bepaalde aspecten van zorg voor patiënten.

Publicaties

https://biblio.ugent.be/person/001980253986

Contact