Over GIPLI

GIPLI is een onderzoeksinstelling met een hart voor intellectuele eigendom, diepgeworteld in Universiteit Gent en open voor samenwerking met de rechtspraktijk en de academische wereld.

Wat we doen

Bij ons aan het Ghent IP Law Institute (GIPLI) draait alles om onderzoek, onderwijs, dienstverlening en kennisverspreiding met betrekking tot de intellectuele rechten (ook intellectuele eigendom (IE) of intellectual property (IP) genoemd) – ongetwijfeld een van de meest kleurrijke rechtsgebieden.

  • GIPLI is een onderzoekscentrum. In de kern vormen we een team van juridisch-academische onderzoekers die hedendaagse onderwerpen binnen het Europese en internationale intellectuele eigendomsrecht kritisch en onafhankelijk onderzoeken, met aanzienlijke maatschappelijke waarde. Lees meer over ons onderzoek...
  • GIPLI is universitair onderwijsWe nemen de verantwoordelijkheid op om de jongste generaties juristen vertrouwd te maken met de complexiteiten van de hedendaagse intellectueelrechtelijke praktijk aan een van de grootste rechtenfaculteiten van het land. We geven ook gespecialiseerde juridische cursussen en introducties voor niet-juristen op verschillende niveaus. Lees meer over onze onderwijstaken...
  • GIPLI is een hub voor academische en niet-academische samenwerking. We gaan uit van een sterk geloof in de grensoverschrijdende uitwisseling van expertise en ervaringen en maken deel uit van een uniek wereldwijd netwerk van onderzoekers intellectuele rechten. We verwelkomen elk voorstel om de krachten te bundelen in ambitieuze projecten die ons expertisegebied raken.
  • GIPLI draait om het delen van kennis. Als onderdeel van Universiteit Gent en het Vlaamse academische landschap vinden we het belangrijk om onze verworven kennis met de wereld te delen. Daarom nemen we actief deel aan conferenties en organiseren we presentaties op maat van elk publiek, van leken tot experts.
  • GIPLI staat open voor praktizijnen. We geloven sterk in onze missie om juridische academici te verbinden met de rechtspraktijk. Daarom scouten we actief naar magistraten, advocaten en andere geïnteresseerde professionals om deel te nemen aan ons team voor bijeenkomsten over recente rechtspraak, lopend onderzoek, verwachte regelgevende veranderingen of andere hedendaagse kwesties, evenals informele bijeenkomsten en actieve deelname aan onze regelmatig georganiseerde evenementen.

Onze structuur

Campus Aula

GIPLI is opgericht in 2024, naar aanleiding van de installatie van een fulltime leerstoel intellectuele rechten aan Universiteit Gent. Binnen haar rol van onderzoekseenheid aan de Faculteit Recht en Criminologie blijft ze sterk ingebed in de reeds bestaande samenwerkingsverbanden. Het instituut vormt een integraal deel van de overkoepelende Vakgroep Metajuridica, Privaat- en Ondernemingsrecht en werkt in het bijzonder nauw samen met het Financial Law Institute en andere onderzoekseenheden binnen en buiten de Faculteit.

GIPLI wordt geleid door Simon Geiregat en Hendrik Vanhees vanaf Campus Aula: een magnifieke en rustige site in het hart van de historische binnenstad van Gent die de Faculteit Recht en Criminologie en haar mooie bibliotheek huisvest.