“Kinderkanker is niet winstgevend genoeg voor de farma-industrie”

Ik doe een online gift

Een gift van minimum € 40 in 2020 is voor 60% aftrekbaar via uw belastingaangifte in 2021. Vanaf € 200 recupereert u € 120.

Bram De Wilde is kinderoncoloog en doet onderzoek naar kinderkanker. Hij werkte een veelbelovende techniek uit om sneller diagnoses te stellen voor allerlei soorten kanker. Iets wat hij enkel kon verwezenlijken door giften en legaten aan het CRIG (Cancer Research Institute Ghent). “De groep patiënten is te klein voor de farma-industrie, dus zij investeren er niet in.” 

Waarom ligt kinderkanker u zo nauw aan het hart? 

CRIG

“Kinderen zijn onschuldig. Het is zo onrechtvaardig wanneer iemand al op prille leeftijd geconfronteerd wordt met kanker. Gelukkig komt kanker bij kinderen relatief weinig voor: het omvat maar 1 procent van alle soorten kanker. Een te kleine groep voor de farma-industrie om in te investeren, het is niet winstgevend. Terwijl er wel grote nood is aan een betere behandeling, want het kan zware gevolgen hebben voor patiëntjes én hun familie. We willen dat ze minder pijn ervaren bij de behandeling, dat ze minder orgaanschade oplopen en dat we de psychologische gevolgen kunnen beperken. Vooral de onzekere periode waarin de diagnose nog onduidelijk is, blijkt het lastigst. Het is dankzij giften en legaten aan het CRIG dat dit soort niet-winstgevende initiatieven toch financiële steun krijgen.”

Wat voor onderzoek heeft u precies gedaan met steun van het CRIG? 
“We hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om veel sneller, op amper een paar dagen tijd, met grote zekerheid te bepalen welke soort kanker iemand heeft en dus welke behandeling we kunnen opstarten. Tot op vandaag duurt dat allemaal veel langer.”

Hoe werkt de nieuwe techniek?
“In plaats van een stukje weefsel afnemen, werkt een tumor opsporen via een bloedstaal of een ander vloeibaar biopt, zoals urine. Het baanbrekende is de snelheid: binnen het uur na de bloedprik kunnen we al starten met de analyse van de tumor. Dat is heel snel. Ook nieuw is dat we meteen exact weten over welke tumor het gaat. Via een weefselbiopsie krijgt je vaak te maken met uitzaaiingen en is het soms gissen naar de eerste tumor. Bovendien is een weefselbiopt afnemen vaak delicaat of zelfs onmogelijk, bijvoorbeeld aan de nieren of hersenen. Dan starten we soms een behandeling op terwijl we niet eens 100 procent zeker zijn van de diagnose.”

Welke rol speelde het CRIG?
“Dankzij de financiering van het CRIG konden we bewijzen dat de test technisch werkt. Dat we er met andere woorden met grote zekerheid de diagnose mee kunnen bepalen. De eerste resultaten tonen aan dat de techniek van zeer goede kwaliteit is. Nu is het belangrijk om extra middelen te krijgen zodat we het ook kunnen toepassen in de praktijk.”

Zijn schenkingen of legaten vandaag nog steeds broodnodig voor kankeronderzoek?
“Financiering voor dit soort onderzoek, door bijvoorbeeld Kom op tegen Kanker of het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, verkrijg je enkel als je kan aantonen dat het project haalbaar is. Beginnende onderzoekers of vernieuwende ideeën waar nog geen bewijs voor is, steunen ze niet.”
Dat is de reden waarom giften en legaten aan de UGent kansen creëren voor maatschappelijk relevant onderzoek. De UGent is schenkers en testators dan ook zeer erkentelijk, want ze helpen echt grenzen te verleggen.

Getuigenis van Dries, kinderkankeronderzoeker bij CRIG en zelf ex-leukemie patiënt

Dries vocht als kind tegen leukemie en doet intussen zelf onderzoek naar kanker. Steun het kankeronderzoek van de Universiteit Gent en help, net als Dries, de zoektocht naar betere behandelingen.

 

Via het CRIG engageren onderzoekers zich om samen de medische uitdagingen van de toekomst in de behandeling van kanker het hoofd te bieden. Daarbij ligt de focus voornamelijk op toponderzoek dat kan leiden tot meer effectieve behandelingen en tot langere en betere overleving.

Leer meer over de missie en het onderzoek van CRIG

Een gift aan CRIG?

Giften aan het CRIG zijn fiscaal aftrekbaar en welkom op bankrekeningnummer BE26 3900 9658 0329, met mededeling "CRIG" of "GE_368".

Organiseert u een inzamelactie? Neem dan zeker vooraf contact op met het Universiteitsfonds voor de concrete afstemming, bijvoorbeeld voor het bezorgen van fiscale attesten aan deelnemers van uw initiatief.

Donatieknop