Fonds voor Buikvlieskanker

In januari 2016 werd, op initiatief van een patiënt, het UGent Fonds voor Buikvlieskanker opgericht. De patiënt, die anoniem wil blijven, wenst op deze manier het baanbrekend onderzoek van prof. Wim Ceelen en zijn onderzoeksgroep een duw in de rug te geven.

Buikvlieskanker treft jaarlijks duizenden Belgische patiënten. Naast zeldzame oorzaken, wordt uitzaaiing op het buikvlies vastgesteld bij ongeveer 7% van de patiënten met darmkanker, 9% bij pancreaskanker, 14% bij maagkanker, en 46% bij eierstokkanker.

Buikvlieskanker antwoordt slecht op bestaande behandelingen, en patiënten staan bloot aan ernstige symptomen zoals vochtopstapeling in de buik (ascites) en verstopping van het spijsverteringskanaal en de urinewegen.

Samen met andere artsen en onderzoekers van UZ Gent en UGent voert prof. Ceelen zowel basisonderzoek uit in het laboratorium, als klinische studies naar nieuwe behandelmethoden.

Een voorbeeld is de introductie van de PIPAC-techniek, waarbij chemotherapie tijdens een kijkoperatie onder druk verneveld wordt in de buikholte, meteen goed voor een primeur in de Benelux.

Doordat de chemotherapie slechts minimaal in de bloedbaan terecht komt, is de behandeling minder belastend voor de patiënt. Bovendien werkt deze techniek veel gerichter. De medicijnen bereiken alle tumorknobbels en alle buikvliesoppervlakken en dringen beter in het weefsel door dan bij de klassieke methodes.

Hoe steun je het Fonds Buikvlieskanker?

Giften aan het UGent Fonds Buikvlieskanker zijn fiscaal aftrekbaar en welkom op bankrekeningnummer BE26 3900 9658 0329, met mededeling "Fonds Buikvlieskanker" of "GE_390".

Organiseert u een inzamelactie? Neem dan zeker vooraf contact op met het Universiteitsfonds voor de concrete afstemming, bijvoorbeeld voor het bezorgen van fiscale attesten aan deelnemers van uw initiatief.