Het Fonds Sclerodermie & Systeemsclerose

Sclerodermie is een zeldzame aandoening en een vorm van reuma. Het is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem ook de gezonde cellen van het lichaam aanvalt. Het zorgt voor verdikking en verharding van de huid, maar het kan ook organen aantasten zoals het hart, de nieren en de longen. Iedereen kan sclerodermie krijgen, maar het komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar oud. Een andere benaming is systeemsclerose, wat wijst op de aantasting van de inwendige organen. Gewrichtsklachten of afwijkingen ter hoogte van de bloedvaten komen ook voor. De oorzaak is nog niet gekend.

Een gift aan Fonds Sclerodermie & Systeemsclerose


Uw gift aan het Fonds Sclerodermie & Systeemsclerose draagt bij aan onderzoek van prof. dr. Vanessa Smith naar sclerodermie, bindweefselaandoeningen en reuma, met het oog op betere behandelingen en uiteindelijke genezing.

Ik doe een online gift

Uw gift aan Fonds Sclerodermie & Systeemsclerose is ook welkom op het rekeningnummer BE26 3900 9658 0329, met mededeling "Fonds Sclerodermie". Uw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 op jaarbasis.

Prof. dr. Vanessa Smith

Meer info over het fonds?

Ontstaansgeschiedenis

Het Fonds Sclerodermie & Systeemsclerose werd opgericht aan de UGent in 2020 door prof. dr. Vanessa Smith, één van haar patiënten en diens echtgenoot en dochter. Zij hadden een inzamelactie georganiseerd om de onderzoeksgroep van prof. dr. Vanessa Smith te steunen. Met het ingezamelde bedrag werd het fonds opgericht.

Doel

Het doel van het fonds is om financiële steun te voorzien aan:

  • Onderzoek naar sclerodermie bij kinderen en volwassenen en de maatschappelijke outreach hiervan;
  • Onderzoek naar innovatieve onderzoekstechnieken voor bindweefselaandoeningen;
  • Onderzoek naar zeldzame bindweefselziekten;
  • Onderzoek naar reuma;

Meer info over het onderzoek?

Wat kan ik nog doen?

Contacteer ons

Heeft u vragen over dit fonds of andere UGent fondsen? Contacteer ons dan en wij helpen u graag verder.

Universiteitsfonds UGent
Wim Van der Planken

universiteitsfonds@ugent.be
+32 9 264 33 84