Kimono today

Deze pagina maakt deel uit van ons tentoonstellingsarchief. De betreffende tentoonstelling werd gehouden van 17-08-2023 tot 23-09-2023

KimonoDe kimono (letterlijk "dingen die je draagt") wordt vandaag de dag gezien als een symbool van Japanse traditie en nationale en culturele identiteit. Hoewel de kimono minder zichtbaar is in het dagelijks leven dan in de 20e eeuw, is het nog steeds een kledingstuk dat aanwezig is in alle aspecten van het dagelijks leven in Japan: thuis, op het werk, op straatfeesten en bij ceremoniële gelegenheden en op dit moment ook een opleving in de straatmode.

Deze kant van de kimono wordt echter nauwelijks getoond in tentoonstellingen, die zich vaak uitsluitend richten op het flamboyante, op de extravaganza van dure en exclusieve kimono's die voor speciale gelegenheden worden gedragen. Door een selectie kimono's uit de Ruth Jäschke Privécollectie te tonen, laten we je kennismaken met de kimono in al zijn variëteiten en de relevantie ervan in het hedendaagse Japan. Interviews met Japanse uitwisselingsstudenten en een kimonomeester, foto's genomen door Gentse studenten tijdens hun verblijf in de Gentse zusterstad Kanazawa zorgen voor een intiem verslag van de geleefde kimono-ervaring en voegen nieuwe betekenislagen toe.

Kom dus naar het Vandenhove Paviljoen om de kimono te voelen en beleven.

Gerelateerde inhoud