Tentoonstelling Variétés (1928-1930) en fotografie uit de Amsab-ISG-collectie

Deze pagina maakt deel uit van ons tentoonstellingsarchief. De betreffende tentoonstelling werd gehouden van 30-11-2018 tot 16-02-2019

Tentoonstelling

E.L.T. Mesens, La lumière déconcertante, 1926, in Variétés II,2 (15 Juin 1929), Photographies
E.L.T. Mesens, La lumière déconcertante, 1926,
in Variétés II,2 (15 Juin 1929), Photographies

VANDENHOVE - Centrum voor Architectuur en Kunst, Universiteit Gent en Amsab, het Instituut voor Sociale Geschiedenis, presenteren samen de tentoonstelling: Variétés (1928-1930) en fotografie uit de Amsab-ISG-collectie

Variétés: Revue mensuelle illustrée de l’esprit contemporain was een Belgisch kunsttijdschrift dat maandelijks gepubliceerd werd tussen mei 1928 en april 1930. Dit artistiek en cultureel progressief blad kende slechts twee jaargangen, maar het slaagde erin om gespreid over 24 nummers en 1 hors-série, een onuitwisbare en voorheen ongekende beeldtaal te introduceren, volledig in lijn met het toenmalige modernisme.

Variétés II, 2 (15 Juin 1929)
Variétés II, 2 (15 Juin 1929)
Het tijdschrift Variétés was het geesteskind van Paul-Gustave, ’Pégé’ of ’Tatave‘ van Hecke (1887-1967); een socialistisch activist en journalist voor onder meer Vooruit. Criticus, schrijver, uitgever, couturier, verzamelaar, curator en bovenal bon-vivant Van Hecke ontpopte zich doorheen de dolle jaren 1920 tot een sleutelfiguur binnen het Belgische modernisme. Samen met schrijver Denis Marion, scenarist en filmcriticus Albert Valentin en allround kunstenaar E.L.T. Mesens bedacht hij dit vooruitstrevend kunsttijdschrift waarmee naast een reeks unieke fotografische beelden, ook de abstracte kunst, dada en het surrealisme in België werden gelanceerd.

Vooral Mesens (1903-1971) speelde via zijn internationale connecties een fundamentele rol in de verspreiding van het vernieuwende gebruik van fotografische beelden. Zo werden in Variétés zowel foto’s, fotogrammen als fotomontages opgenomen van toonaangevende kunstfotografen als Eugène Atget, Berenice Abbott, André Kertész, Germaine Krull, László Moholy-Nagy, Eli Lotar en Man Ray.

De tentoonstelling Variétés presenteert een tachtigtal originele vintage prints van foto’s verschenen in het tijdschrift. Dankzij de nalatenschap van Paul-Gustave van Hecke maken zij nu deel uit van de collectie van Amsab, het Instituut voor Sociale Geschiedenis te Gent.

Variétés I, 2 (15 Juin 1928)
Variétés I, 2 (15 Juin 1928)
De tentoonstelling legt dankzij de presentatie van de originele jaargangen, verkregen via bruiklenen uit diverse bibliotheken en collecties, eveneens het accent op thematische krachtlijnen aanwezig doorheen het blad. Zo wordt de moderne stad gevisualiseerd aan de hand van foto’s van moderne architectuur, industriële technologie, nieuwe vormen van entertainment alsook de geëmancipeerde vrouw. Die moderne wereld wordt evenwel kritisch bekeken. Variétés schenkt immers ook aandacht aan onder meer het rurale, folklore, het occulte, exotisme, primitivisme en het carnaval. Daarnaast presenteert het tijdschrift de moderne wereld als een optisch universum gevuld met foto- en filmcamera’s, brillen, spiegels, lenzen, lampen en etalages. Dit alles maakte van het kunstblad Variétés een van de belangrijkste verdedigers van de avant-garde.


De tentoonstelling werd samengesteld door Steven Humblet en Steven Jacobs en werd gerealiseerd in samenwerking met studenten en ex-studenten Kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent.

Deze tentoonstelling is een initiatief van de Universiteit Gent, Universiteitsbibliotheek Gent, VANDENHOVE en Amsab, het Instituut voor Sociale Geschiedenis. Ze kwam tot stand dankzij de steun van P&V, AP, KMSKA, MSK en SMAK.

 

 

Video

Praktisch

VANDENHOVE – Centrum voor Architectuur en Kunst
Rozier 1, 9000 Gent (Hoek Sint-Pietersnieuwstraat)

Van 30-11-2018 tot 16-02-2019 (gesloten tussen Kerst en Nieuwjaar)

Donderdag: 14.00 - 18.00 u.
Vrijdag: 14.00 - 18.00 u.
Zaterdag: 12.00 - 17.00 u.

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer:

  • Tram 1: vanaf station Gent-St.-Pieters tot aan halte Verlorenkost, vandaar 250 meter stappen via de Sint-Kwintensberg.
  • Bus 78 (richting Zevergem): vanaf station Gent-Dampoort tot aan halte Zuid, overstappen op  bus 8 (richting Arteveldepark), stopt aan halte Blandijnberg.

Met de wagen:

  • Er zijn ondergrondse parkings op het Sint-Pietersplein en aan Gent-Zuid.

Rondleidingen

Rondleidingen voor groepen mogelijk na afspraak met

Lezingenreeks

In het kader van de tentoonstelling Variétés organiseert de UGent een educatief programma bestaande uit een lezingenreeks voor het publiek.

06 december 2018

Steven Jacobs (docent moderne en actuele beeldende kunst, UGent, docent filmgeschiedenis Universiteit Antwerpen)


Manu van der Aa (redacteur, literair-criticus, biograaf van ‘Tatave’ (Lannoo, 2017)

13 december 2018

Steven Humblet (fotohistoricus, docent fotografiegeschiedenis KASK Antwerpen):


Nele Bernheim (Universiteit Antwerpen)

14 februari 2018

Xavier Canonne (directeur Musée de la Photographie, Charleroi)


Katrien Denaeyer (historica en kunsthistorica, docent Arteveldehogeschool)

 

Alle lezingen zijn gratis en gaan steeds door op een donderdagavond in VANDENHOVE, Centrum voor Architectuur en Kunst, van 19.30 tot 21.00 u.

Schrijf je in voor de lezingen

Symposium

Variétés (1928-1930) and Photography

VANDENHOVE – Center for Architecture & Art, Ghent University

8 December 2018

Meer info:
https://www.ugent.be/vandenhove/en/activities/exhibition-varietes-1928-1930-and-photography-from-the-amsab-isg-collection#Symposium

 

Gerelateerde inhoud