Studie portosystemische shunt en andere leveraandoening

Heeft u een hond met een portosystemische shunt of andere leveraandoening? Misschien kunnen we iets voor elkaar betekenen!

 

De faculteit diergeneeskunde is op zoek naar honden met een portosystemische shunt om deel te nemen aan wetenschappelijke studies. Met behulp van deze studies willen we de behandeling en opvolging van toekomstige patiënten met portosystemische shunts optimaliseren. Patiënten die deelnemen worden intensief opgevolgd door een team van specialisten. Een portosystemische shunt is een abnormale bloedvatverbinding waardoor het bloed uit het maagdarmstelsel de lever passeert om rechtstreeks in een grote ader uit te monden. Hierdoor bereiken te weinig voedingsstoffen de lever, waardoor die klein blijft. Daarnaast worden schadelijke stoffen onvoldoende uit het bloed gefilterd wat tot ernstige klinische tekenen kan leiden. Tot slot is de lever een belangrijk orgaan voor de aanmaak van verschillende stoffen, zoals stollingsfactoren.

De beste behandeling van een portosystemische shunt is het chirurgisch aanbrengen van een ring of een folie rondom het abnormale bloedvat zodat dit langzaamaan kan sluiten en de overige bloedvaten tijd hebben om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Vooraleer honden met een portosystemische shunt geopereerd worden, is het belangrijk om patiënten eerst een aantal weken met medicijnen en dieet te behandelen, om complicaties tijdens en kort na de operatie te verkleinen.

Voor onze studies zoeken we enerzijds patiënten met een extrahepatische portosystemische shunt waarbij nog geen medicamenteuze therapie werd ingesteld en anderzijds naar gezonde honden om de diagnose en opvolging van honden met leveraandoeningen te optimaliseren. Lees verder om te zien of uw hond in aanmerking komt voor deelname aan onze studies.

 

Meer info voor eigenaars

Meer info voor dierenartsen

Extra onderzoek: "Ben jij of ken jij een trotse eigenaar van een gezonde hond? Misschien kan jij ons dan helpen!" (N. Devriendt / H. de Rooster)

leveraandoeningen1