Programma

Workshops

Neem deel aan één van de workshops en word wetenschapper voor één dag.

 

Lasershooting for nerds

Het lichaam bestaat uit zeer veel verschillende cellen die elk een unieke functie hebben. Om die verschillende cellen te onderzoeken gebruiken we laser microdissectie. Dat is een combinatie van een microscoop en een laser waarmee we specifieke cellen kunnen uitsnijden. Tijdens deze workshop zal je leren hoe laser microdissectie werkt en zal je zelf wat cellen mogen uitschieten.

  • vooraf inschrijven verplicht! https://eventmanager.ugent.be/laser
  • zaterdag en zondag om 11u en om 14u - duurt 60 min
  • voor kinderen (+10 jaar), jongeren en volwassenen
  • deelnemers verzamelen 15 minuten voor aanvang aan de infostand aan de ingang van de faculteit

Arthroscopie: mag ik het ook eens proberen?

Weet jij wat een arthroscopie is? Met deze techniek kijk je met een kleine camera in het gewricht. Wil je het ook eens proberen?

  • vrij toegankelijk langs het parcours
  • zaterdag en zondag om 14u - duurt 30 min
  • voor alle leeftijden

Anesthesie van het paard

Hoe wordt een paard onder anesthesie gebracht en op de operatietafel gelegd? Wat doet een anesthesist tijdens een operatie? Kom een kijkje nemen en een handje toesteken in onze operatiezaal.

  • Vrij toegankelijk langs het parcours
  • zaterdag en zondag om 12u30 en 16u - duurt 30 min
  • voor kinderen (+11jaar), jongeren en volwassenen

Tot op het bot

We proberen samen een skelet van een onbekend dier in elkaar te puzzelen. Helaas heeft een verstrooide professor per ongeluk de beenderen van een ander skelet er doorheen gehusseld. Haal jij de foute stukken er tussenuit en maak je de puzzel compleet? Leer hoe een wetenschappelijke aanpak jou hierbij kan helpen en kom zo zelfs meer over het dier te weten dan je ooit had kunnen vermoeden!

  • vooraf inschrijven verplicht! https://eventmanager.ugent.be/bot
  • zaterdag en zondag om 13u - duurt 60 min
  • voor 11 tot 15-jarigen
  • deelnemers verzamelen 15 minuten voor aanvang aan de infostand aan de ingang van de faculteit

Van eicel tot proefbuiskalfje

Maak kennis met hoe we in het labo embryo’s kunnen genereren door middel van artificiële voortplantingstechnieken. Tijdens deze interactieve workshop zal je eicellen kunnen verzamelen en ze bekijken onder de microscoop. Je zal de eicellen kunnen bevruchten en de verschillende stadia van de bevruchte eicel kunnen opvolgen.

  • Vooraf inschrijven verplicht! https://eventmanager.ugent.be/eicel
  • zaterdag en zondag om 13u, 14u30 en 16u - duurt 30 min
  • voor jongeren (+16 jaar) en volwassenen
  • deelnemers verzamelen 15 minuten voor aanvang aan de infostand aan de ingang van de faculteit

Demonstraties

Kijk en leer via onderstaande demonstraties of steek zelf de handen uit de mouwen.

 

Hebben paarden soms ook steunzolen nodig?

Ook paarden hebben soms voetproblemen. Maak kennis met de verschillende soorten hoefbeslag die hieraan een oplossing kunnen bieden.

  • vrij toegankelijk -  zaterdag om 14u30 en zondag om 14u - alle leeftijden - langs het parcours

Horse Rescue demonstraties

Kijk hoe brandweer en dierenartsen samen werken om paarden in noodsituaties te redden.

  • vrij toegankelijk - zaterdag en zondag tussen 13u en 17u - alle leeftijden - langs het parcours

Ai, een gebroken poot. Wat nu?

Een ongeval is snel gebeurd. Bij honden en katten resulteert dit vaak in een gebroken poot. In dit geval hebben we 2 opties: het pootje spalken of de breuk herstellen met een plaat, schroeven of pinnen. Op onze stand geven wij een demonstratie van het verbandmateriaal dat we gebruiken voor spalkverbanden. We zullen het aanleggen van verbandjes ook demonstreren bij kinderen of volwassenen die dit graag willen.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - langs het parcours

Skillslab

In het skillslab van de faculteit Diergeneeskunde leren dierenartsen in spe klinische vaardigheden zoals inspuitingen geven of een wonde hechten op modellen en simulators, vooraleer ze dit doen bij levende dieren. Kom zelf ook oefenen hoe we een dier onderzoeken, hoe een chirurg zich voorbereidt om een dier te opereren en hoe een verband wordt aangelegd.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - langs het parcours

Demonstraties in het anatomisch theater

In de lokalen van de vakgroep Morfologie kun je kennis maken met het brede aanbod aan onderwijs binnen de deeldomeinen van de anatomie, de weefselleer, de embryologie en de teratologie (leer van de aangeboren afwijkingen). Ga de uitdaging aan en bepaal op onze interactieve stand mee de leeftijd van honden aan de hand van hun gebit en leer zo meer over het onderzoek dat hiernaar gevoerd wordt. Op geregelde tijdstippen vinden ook demonstraties rond embryonale ontwikkeling en dracht plaats in het anatomisch theater. Raadpleeg de infoborden voor de exacte aanvangsuren. Het begin gemist? Geen nood, sluit gerust aan.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - langs het parcours

Debatten

Pittige debatten over actuele thema's.

 

Het gebruik van honden en katten voor onderzoek - acceptabel of niet?

Vele mensen ontwikkelen een innige band met de honden of katten die ze als gezelschapsdieren houden. Het gebruik van honden en katten als proefdier (voor onderwijs of onderzoek) stoot daarom op steeds meer weerstand binnen de huidige maatschappij. Is deze keuze rationeel? Is het leven van een hond of kat meer waard dan een konijn, een rat, een muis of een vis? Welke argumenten hebben we om al dan niet een onderscheid te maken? Waarvoor worden honden en katten dan gebruikt in onderzoek? Kunnen we voldoende tegemoet komen aan hun fysische, fysiologische en gedragsmatige noden in een onderzoekssetting? In dit debat komen zowel vertegenwoordigers uit de onderzoekswereld als van verenigingen die ijveren voor het stopzetten van proeven met honden en katten aan bod.

Moderator: mevr. Mieke Dumont
Panelleden: prof. dr. Katleen Hermans (voorzitter Ethische Commissie, UGent), dhr. Piet Dierckx (Janssen Pharmaceutica), dhr. Michel Vandenbosch (GAIA) en mevr. Jen Hochmuth (Animal Rights).

Het gebruik van antibiotica bij dieren, kan dat nog wel?

Antibioticumgebruik leidt tot antibioticumresistentie. Deze resistentie is een mogelijk risico voor de gezondheid van dieren en mensen. Bovendien kunnen resistente bacteriën overgedragen worden tussen dieren en mensen. Hierdoor is het voorkomen van antibioticumgebruik en resistentie bij dieren en mensen een 'one health' problematiek. Dit wil zeggen dat wat we doen bij dieren een invloed kan hebben op mensen en omgekeerd. In dit debat zullen we ingaan op deze problematiek en nagaan hoe we nu verder moeten met het gebruik van antibiotica bij zowel landbouwhuisdieren als gezelschapsdieren en hoe we de mogelijke risico’s zoveel mogelijk kunnen reduceren.

Moderator: mevr. Bénédicte Callens (AMCRA)
Panelleden: mevr. Els Goossens (Boerenbond), dr. Boudewijn Catry (Sciensano), prof. dr. Marc Heyndrickx (ILVO) en prof. dr. Jeroen Dewulf (UGent)

Ik haal een pup in huis: hoe kan de fok mijn keuze beïnvloeden?

De aanschaf van een nieuwe pup is best een doordachte keuze. Kiest u voor een rashond of voor een kruising? Bij de keuze van een rashond moet u bewust zijn dat bij verschillende rassen de focus van de fok vooral ligt op uiterlijke kenmerken, namelijk het behalen van welbepaalde rasstandaarden. Bij sommige rassen is die selectie op uiterlijke kenmerken zo fel doorgevoerd dat de algemene gezondheid en het welzijn in het gedrang komt. Een typisch voorbeeld zijn de kortsnuitige hondenrassen zoals Bulldogen, die bij normale dagelijkse activiteit al ademnood vertonen. We moeten ons de vraag durven stellen of we die situatie kunnen terugdraaien en of het anders kan, bijvoorbeeld door te selecteren op gezondheid of gedrag. Indien u een keuze gemaakt heeft welk type hond best bij uw gezin past, volgt de vraag waar u deze hond best kan aanschaffen. Enerzijds kan u kiezen voor een hobbyfokker, maar moet u vaak rekening houden met een wachtlijst en een duurdere aankoopprijs. U kan ook zoeken naar een puppy bij een particulier, meestal aan een goedkoper tarief. Anderzijds zal u bij professionele fokkers of bij een kweker-handelaar vaak sneller de gewenste pup kunnen aankopen. De hamvraag is echter bij welk type fokker meest kans hebt op een gezonde en gemakkelijk op te voeden pup die zich goed aanpast aan de nieuwe gezinssituatie.


Moderator: dhr. Joshua Dutré (dierenarts, VTM-programma Beestig)
Panelleden: prof. dr. Bart Broeckx (Genetica, UGent), dhr. Paul De Cooman (Ani-Zoo), prof. dr. Tiny De Keuster (Gedrag, UGent), dhr. Pierre-Alexandre Dendoncker (doctoraatstudent, UGent), mevr. Louise Mollaert (SAVAB), prof. dr. Dominique Paepe (Interne Geneeskunde, UGent), dhr. Germain Pauwels (NVBK) en mevr. Elke Vleugels (Dierenwelzijn Vlaamse Overheid)

Hoe duurzaam is onze vleesproductie en vleesconsumptie?

Hoe groot is de ecologische voetafdruk van onze vleesproductie? Wat zijn de pro's en contra's van ons huidig systeem van vleesproductie en kan het ook anders? In dit debat willen we ingaan op het maatschappelijk vaak hekel thema van vleesproductie en vleesconsumptie in Vlaanderen. Kunnen we het klimaat redden door allemaal vegetariër te worden en wat met onze huisdieren, moeten ook zij vegetarisch worden?

Moderator: prof. dr. Jeroen Dewulf (UGent)
Panelleden: dr. ir. Stef Aerts (Odisee), dhr. Hendrik Vandamme (ABS), Dhr. Kurt Sannen (Bioforum) en Dhr. Tobias Leenaert (EVA)

Lezingen

De faculteit Diergeneeskunde van de UGent is de beste ter wereld volgens de prestigieuze ShangaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects. Onze ervaren toponderzoekers geven een korte lezing over een onderwerp in hun onderzoeksdomein. Alle lezingen zijn vrij toegankelijk.

 

Voedingsallergie bij de hond: een belangrijke uitdaging voor de wetenschap (prof. dr. Eric Cox)

Niet alleen bij de mens, maar ook bij gezelschapsdieren nemen allergieën toe. Dit is zeker zo voor voedingsallergie. De diagnose is niet eenvoudig en berust op het veranderen van de voeding van het huisdier naar een dieet met voor haar vreemde eiwitten. Ook de behandeling berust op een wijziging van het dieet. Maar heb je al eens geprobeerd je viervoeter te beletten kruimeltjes die op de grond zijn gevallen op te eten? Het is niet altijd eenvoudig om dit te doen. Er is daarom nood aan andere methodes om de diagnose te stellen en aan behandelingen die de hond resistent maken aan de allergie. In deze uiteenzetting zullen we verduidelijken waarom allergie een groot probleem kan zijn voor je trouwe vriend, welke omgevingsfactoren het risico op voedingsallergie lijken te verhogen en welke nieuwe behandeling het laboratorium voor immunologie voorstelt.

  • vrij toegankelijk - zaterdag om 11u - alle leeftijden - auditorium A - duurt 20 min

Varkensvlees en epilepsie bij de mens: waarheid of zwarte magie? (prof. dr. Sarah Gabriël)

De varkenslintworm komt voornamelijk voor in ontwikkelingslanden. De volwassen lintworm leeft in de darmen van de mens, de larven van de worm vinden we terug in varkensvlees maar ook bij de mens, in de hersenen. Hierdoor is deze worm één van de belangrijkste oorzaken van epilepsie in ontwikkelingslanden waar varkens gehouden worden. Momenteel bestuderen we verschillende strategieën om deze ziekte te bestrijden in rurale gebieden in Zambia, waarbij we zowel varkens als mensen behandelen en informatiecampagnes voeren. Recente resultaten van dit onderzoek worden besproken.

  • vrij toegankelijk - zaterdag om 12u - alle leeftijden - auditorium A - duurt 20 min

Red Kermit: biodiversiteit bedreigd door infectieziekten (prof. dr. Frank Pasmans)

Door toedoen van de mens bevindt de wereld zich momenteel in een biodiversiteitscrisis waardoor een ongekend groot aantal dieren zich op de rand van uitsterven bevinden. Amfibieën behoren hier tot de grootste slachtoffers. Aan de faculteit Diergeneeskunde wordt intensief onderzoek uitgevoerd om dit verlies aan biodiversiteit te bestrijden.

  • vrij toegankelijk - zaterdag om 13u - alle leeftijden - auditorium A - duurt 20 min

Waarom papegaaien van hun stokje vallen en andere voedingsverhalen (prof. dr. Geert Janssens)

Wanneer mensen de zorg krijgen over dieren durft het met de voeding al eens misgaan. Net als wij krijgen onze dieren vaak te weinig vezels en te veel energie, want ‘iedereen heeft het zo altijd al gedaan’. Het is tijd om terug naar de natuur te kijken: groeien zonnebloemen in de jungle waar papegaaien leven? Eten vleeseters alleen maar vlees? Eten apen bananen?

  • vrij toegankelijk - zaterdag om 14u - alle leeftijden - auditorium A - duurt 20 min

De assistentiehond: zoveel meer dan een hond (prof. dr. Bart Broeckx)

Daar waar de hond als gezelschapsdier niet meer uit onze maatschappij weg te denken is, is hij voor sommige mensen veel meer dan dat. Van hulp bij alledaagse handelingen zoals een lichtschakelaar bedienen, deuren en kasten openen, tot letterlijk de weg wijzen in de duisternis. Assistentiehonden doen het allemaal. De weg die een jonge hond dient te volgen vooraleer hij een assistentiehond is, is echter lang en niet elke hond komt in aanmerking. In deze lezing zal een inkijk geboden worden in de wereld van de assistentiehonden en komen volgende vragen aan bod: Wat doen assistentiehonden? Wat maakt een assistentiehond geschikt? Waarom is het slaagpercentage zo laag? Hoe tracht de faculteit Diergeneeskunde samen met de VZW Purpose Dogs, hier iets aan te doen?

  • vrij toegankelijk - zaterdag om 15u - alle leeftijden - auditorium A - duurt 20 min

Het kriebelt in mijn buik: darmbacteriën bij mens en dier (prof. dr. Richard Ducatelle)

Dieren en mensen zijn ontstaan in een wereld die al miljoenen jaren bezet was door bacteriën. We hebben met andere woorden dus al altijd samen geleefd met bacteriën. In de darm van mens en dier is er zelfs een deel dat speciaal gemaakt is om er goede bacteriën in te huisvesten, namelijk de dikke darm. Goede bacteriën houden dieren en mensen gezond. Hoe werkt dat precies? Dat is wat een grote onderzoeksgroep aan de faculteit al jaren bezig houdt. We lichten een tipje van de sluier op.

  • vrij toegankelijk - zaterdag om 16u - alle leeftijden - auditorium A - duurt 20 min

Als het aan de kat lag… Weetjes over het welzijn van katten (prof. dr. Christel Moons)

Heb je thuis één of meerdere katten? Wil je graag weten waar katten gelukkig van worden? Uiteraard is een goede gezondheid belangrijk, maar daarnaast zijn er nog andere behoeften voor een kat. In deze interactieve lezing krijg je tips over hoe je het leven van je kat nog beter kan maken!

  • vrij toegankelijk - zaterdag om 17u - alle leeftijden - auditorium A - duurt 20 min

Binnenkort geen scampi’s op ons bord (prof. dr. Hans Nauwynck)

De garnalenkweek zit wereldwijd in de lift. Scampi's zijn immers een onderdeel van ons dagelijks voedsel geworden. Zeg zelf, wat is een BBQ zonder scampi’s? Het intensief kweken van garnalen brengt echter zware problemen met zich mee. Virussen en bacteriën duiken zeer frequent op en zorgen voor massale sterfte. Door een gebrekkige fundamentele kennis konden tot voor kort geen gerichte behandelingen of preventies opgesteld worden. Vele vragen dienden beantwoord te worden. Hoe worden garnalen geïnfecteerd? Hoe reageren ze op een infectie? Hoe kunnen we garnalen helpen om infecties te overleven? Recent onderzoek binnen het laboratorium voor Virologie geeft hierop antwoorden. Dit opent perspectieven voor de controle van infectieuze ziekten bij de garnaal.

  • vrij toegankelijk - zondag om 11u - alle leeftijden - auditorium A - duurt 20 min

Er staat een paard in de gang….? Weetjes over het welzijn van paarden (prof. dr. Machteld Van Dierendonck)

Heb je thuis één of meerdere paarden of pony’s? Wil je graag weten waar ze gelukkig van worden? Uiteraard is een goede gezondheid belangrijk, maar daarnaast zijn er nog andere behoeften voor een paard of pony. In deze interactieve lezing krijg je tips over hoe je het leven van je gehoefde vriend nog beter kunt maken!

  • vrij toegankelijk - zondag om 12u - alle leeftijden - auditorium A - duurt 20 min

Wat doet een dierenarts tegen worminfecties bij kinderen? (prof. dr. Bruno Levecke)

Vandaag vormen worminfecties nog steeds een grote bedreiging voor de volksgezondheid in tropische landen. Meer dan 1.4 miljard kinderen dragen wormen in hun darmen, met een groei- en ontwikkelingsachterstand als gevolg. Tijdens deze lezing vertellen we je meer over deze wormen en welke rol de faculteit Diergeneeskunde speelt in de bestrijding tegen deze infecties.

  • vrij toegankelijk - zondag om 13u - alle leeftijden - auditorium A - duurt 20 min

Als het hart van een paard onregelmatig klopt….hoe kunnen we dat fixen? (prof. dr. Gunther van Loon)

Hartritmestoornissen komen bij paarden frequent voor. Hoewel sommige ritmestoornissen onschuldig zijn, kunnen andere een risico inhouden op collaps of zelfs plotse dood. Het is dus uitermate belangrijk om een juiste diagnose te stellen. Ritmestoornissen kunnen vaak behandeld worden met medicatie of met een elektroshock. Recent werd een speciale behandeling op punt gesteld waarbij het mogelijk is om binnenin het hart het zieke weefsel permanent te 'inactiveren' waardoor er een betere en blijvende genezing kan bekomen worden.

  • vrij toegankelijk - zondag om 14u - alle leeftijden - auditorium A - duurt 20 min

Honden die epilepsieaanvallen voorspellen…kan dat? (prof. dr. Christel Moons)

Epilepsie is een ziekte van de hersenen die, voor de mensen die het hebben, veel ongemakken met zich meebrengt. Iemand die een epilepsieaanval krijgt, loopt het risico op bijkomende verwondingen; zeker wanneer je net de straat oversteekt, een pot met kokend water vasthebt of net op de trap loopt. Stel je voor dat er een manier was om te weten wanneer die aanvallen zich zullen voordoen en dat mensen met epilepsie op die manier de tijd krijgen om zichzelf in veiligheid te brengen en niet te vallen. Misschien brengt de trouwste vriend van de mens wel raad?

  • vrij toegankelijk - zondag om 15u - alle leeftijden - auditorium A - duurt 20 min

Help! Onze hond heeft kanker! (prof. dr. Hilde De Rooster)

Net zoals bij de mens wordt ook bij honden regelmatig kanker vastgesteld. Daarenboven bestaan bij verschillende tumoren overtuigende gelijkenissen bij mens en hond. Voor de meeste kankers is een operatie nog steeds de beste behandeling. Maar uiteraard is het (volledig) wegsnijden van de kanker niet altijd mogelijk en daarom kan ook bij de hond chemotherapie, bestraling of andere behandelingen overwogen worden. Honden met kanker spelen al meer dan 40 jaar een belangrijke rol in klinische proeven waardoor gegevens verzameld worden om mensen met kanker beter te kunnen behandelen! Tijdens dergelijke klinische proeven krijgen honden met kanker, voor wie geen gewone behandeling meer werkt, de kans om toch nog behandeld te worden, maar dan op manieren of met geneesmiddelen die nog niet erkend zijn.

  • vrij toegankelijk - zondag om 16u - alle leeftijden - auditorium A - duurt 20 min

PhD Cup

In deze wedstrijd sporen we onze jonge onderzoekers aan om hun onderzoek met iedereen te delen. Welke van deze onderzoekers wordt bekroond door de kinderjury met de ‘vind ik VETleukPhD Cup’?

 

Sessie 1

  • Oh nee mijn kalfje hoest! Wat nu? (Laura Van Driessche)
  • Waarom hebben honden met een leverziekte een minder mooie vacht? (Nausikaa Devriendt)
  • Geheimen van kleine beestjes in onze darm (Jill Derix)

vrij toegankelijk - zaterdag om 11u30 - kinderen (+10 jaar), jongeren en volwassenen - auditorium B - duurt 30 min

Sessie 2

  • De nier van uw oude rakker houdt ons wakker (Sofie Marynissen)
  • Alle kleine visjes worden groot... of toch niet (Evelien De Swaef)
  • Genetisch onderzoek om zieke honden te helpen (Evy Beckers)
  • Zorgen dolfijnen voor wormen op ons bord? (Evelien Mercken)

vrij toegankelijk - zaterdag om 14u30 - kinderen (+10 jaar), jongeren en volwassenen - auditorium B - duurt 30 min

Sessie 3

  • De speurtocht naar wormen in je darmen (Sara Roose)
  • Genetische hartziekten bij katten (Tom Schipper)

vrij toegankelijk - zondag om 11u30 - kinderen (+10 jaar), jongeren en volwassenen - auditorium B - duurt 30 min

Sessie 4

  • Is je kat topfit? Het antwoord vind je in zijn toilet (Femke Mortier)
  • Krabbende koeien en de kriebelbeestjes (Wouter van Mol)
  • Een puppy, jouw nieuwe best vriend! (Pierre-Alexandre Dendoncker)

vrij toegankelijk - zondag om 14u30 - kinderen (+10 jaar), jongeren en volwassenen - auditorium B - duurt 30 min

Intrigerende verhalen

Kijk binnen in de fascinerende wereld van de veterinaire anatoom-patholoog.

De dieren krijgen het laatste woord (dr. Leen Van Brantegem)

Je wordt meegenomen in de fascinerende wereld van de veterinaire anatoom-patholoog. Wie zijn deze onderzoekers? Binnen de diergeneeskunde zijn ze eerder buitenbeentjes omdat ze geen dieren genezen. Gedreven door nieuwsgierigheid en passie voor het vak voeren ze een intensieve en belangrijke zoektocht naar de doodsoorzaak bij dieren. Tijdens de autopsie krijgt het dier het laatste woord.

vrij toegankelijk - zaterdag  en zondag om 12u30 en 15u30 - jongeren (+16 jaar) en volwassenen - auditorium B - duurt 20 min

Experimenten-en ontdekkingsmarkt

Heb je altijd al eens willen deelnemen aan een wetenschappelijk experiment of ontdek je graag waar UGent-onderzoekers mee bezig zijn? Dan ben je zeker welkom op onze experimenten-en ontdekkingsmarkt. Je vindt de verschillende standhouders langsheen het parcours en in ons restaurant dat voor twee dagen omgetoverd is tot een echte wetenschappelijke markthal.

  Wat kunt u voor ons doen

 

Beestenbos heeft hulp nodig

Iedereen kent het mooie maar soms ook trieste verhaaltje van de wilde dieren uit ‘Beestenbos is Boos’. Deze dieren moeten het bos ontvluchten en zijn op zoek naar een nieuwe thuis. Dit verhaal staat spijtig genoeg niet zo ver van de realiteit. Dagelijks worden leefgebieden van dieren bedreigd en zijn ze genoodzaakt om hun thuis te verlaten. Ze komen in aanraking met andere ziekten en nieuwe diersoorten en moeten zich (uit noodzaak) aanpassen aan allerlei nieuwe omstandigheden. Wat kan je als wetenschapper betekenen om de dieren een handje te helpen?

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - langs het parcours

Wormenbord - Weg met die gevaarlijke worm!

De varkenslintworm is een parasiet die vooral voorkomt in arme dorpen in ontwikkelingslanden. De larven van deze worm komen vaak voor bij varkens maar ook bij de mens en dan vooral in de hersenen,  waardoor deze worm één van de belangrijkste oorzaken van epilepsie bij de mens is. Door gebruik te maken van spelletjes leren kinderen (en volwassenen) de varkenslintworm beter kennen en leren ze wat ze kunnen doen om de ziekte te vermijden. Ontdek ons groot ganzenbord (of beter ‘wormen’bord), puzzels en het computer-programma ‘the vicious worm'. Weet jij na de spelletjes wat je moet doen om niet ziek te worden?

  • vrij toegankelijk - doorlopend - kinderen (+6 jaar), jongeren en volwassenen - langs het parcours 

Wat gebeurt er in de buik van een dier?

Kan jij de leeftijd van een embryo inschatten? En wie zijn de ouders van deze ‘baby’?

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - langs het parcours

Het hart, de motor van het paard

Het cardio-team van de UGent doet baanbrekend onderzoek naar hartproblemen bij paarden. Het ultieme doel hierbij is het ontwikkelen van betere methoden om een diagnose te stellen en een betere behandeling te ontwikkelen bij hartafwijkingen. Ontdek zelf hoe 3D-modellen en elektroshocks hierbij kunnen helpen.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - langs het parcours 

Weg met dat ‘hoestgeluid’, longontsteking de wereld uit!

Leer meer over hoe longontsteking de groei en het welzijn van kalveren treft en de hoofdoorzaak is van (onverantwoord) antibioticumgebruik. Ontdek welke tools de moderne dierenarts heeft om longontsteking snel en juist vast te stellen, zodat er geen druppel antibioticum te veel of te weinig gebruikt wordt.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - langs het parcours 

Met het paard naar de tandarts

Neem een kijkje in de binnenkant van een paardenmond.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - langs het parcours

Voeding van gezelschapsdieren: mythes versus feiten

Rond voeding van honden, katten en paarden wordt heel wat beweerd, maar wat is nu wetenschappelijk onderbouwd en wat is een mythe? Het aanbod aan voeding, snoepjes en supplementen voor honden en katten is groot. Als eigenaar kan je kiezen uit heel wat verschillende soorten traditionele of alternatieve voeding of je kan zelf koken. Kies je voor weinig koolhydraten, een hoog eiwitgehalte, granenvrij of zelfs vegetarisch? Alle eigenaars willen het beste voor hun dier, maar het is niet eenvoudig om dit te achterhalen. Aan de hand van een quiz kan je je kennis hierover testen.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - langs het parcours

Eten alle apen bananen?

Apen eten bananen, papegaaien zijn verzot op pindanootjes en melk van koeien smaakt beter als ze in de wei gras eten. Maar is dat wel zo? Wat maakt onze dieren ziek en wat is super-gezond? Wat eten de voorouders of neefjes en nichtjes van onze huisdieren in het wild? Kom mee puzzelen en ontdek wat de dieren nu echt eten.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - kinderen (+6 jaar), jongeren en volwassenen - langs het parcours

Genetiquiz

Ons DNA maakt ons tot wie we zijn: hoe we eruit zien, onze bloedgroep, ons immuunsysteem, noem maar op! Veranderingen in het DNA kunnen ook ziekten doen ontstaan zoals ALS, kleurenblindheid en epilepsie. Komen dit soort ziekten ook voor bij dieren? Hoeveel lijken mensen eigenlijk op dieren en planten? Kom te weten wat DNA is, wat onderzoekers allemaal kunnen doen rond genetica, hoe ze dit praktisch toepassen om gezondere assistentiehonden te kweken en veel meer. Test je kennis in onze leuke interactieve quiz!

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - langs het parcours

Voert je lichaam oorlog tegen indringers? Raketjes spotten in je bloed!

Een heleboel indringers vormen een bedreiging voor de gezondheid van jou en je huisdier. Denk maar aan bacteriën, virussen of parasieten. Daarom heeft het lichaam een eigen leger en raketjes om deze ziekteverwekkers te verjagen: het immuunsysteem! Met een techniek die ELISA heet kunnen we kijken of dit leger in ons lichaam of dat van ons huisdier actief bezig is. Vinden we raketjes? Dan is de ziekteverwekker aanwezig. Gelukkig kunnen we het lichaam ook voorbereiden op een oorlog. We doen dat door ervoor te zorgen dat er op voorhand al wat raketjes worden aangemaakt. Dat heet dan vaccinatie.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - kinderen (+12 jaar), jongeren en volwassenen - langs het parcours

Cel-fie microscopie

Cellen zijn de minuscule bouwstenen van ons lichaam en dat van onze huisdieren. Ze werken samen om ervoor te zorgen dat we optimaal kunnen functioneren. Net zoals in een bedrijf, waar verschillende werknemers gespecialiseerd zijn in een specifieke taak, zijn ook de cellen in het lichaam gespecialiseerd. Elke cel heeft zijn eigen functie en zal er daarom ook helemaal anders uitzien, alle vormen en maten zijn mogelijk. Tijd voor een cel-fie dus! Met een microscoop vergroten we de cellen uit; tot ze al hun geheimen aan jou hebben prijsgegeven!

  • vrij toegankelijk - doorlopend - kinderen (+12 jaar), jongeren en volwassenen - langs het parcours

Going viral

Wordt meegesleurd in de wereld van de kleinste ziekteverwekkers: virussen! Wat zijn ze? Hoe besmetten ze mens en dier? En hoe bestrijden we ze? Bouw je eigen virus uit papier en kom meer te weten over de levenscyclus van virussen en de grote verschillen met andere ziektekiemen zoals bacteriën, schimmels en parasieten. Ga zelf op zoek naar sporen van een virale infectie met behulp van een microscoop en leer meer over hoe je jouw huisdier kan beschermen tegen deze infecties.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - kinderen (+8 jaar), jongeren en volwassenen - langs het parcours

De weg die het weefselmonster aflegt

Wat gebeurt er met een weefselstaal? Hoe wordt het verwerkt? Welke informatie geeft het prijs onder de microscoop?

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - langs het parcours

(Orgaan)donatie van dieren voor wetenschappelijk onderzoek

Wij geven u graag uitleg over de mogelijkheid tot (orgaan)donatie wanneer uw dier gestorven is. Deze schenking vergroot onze kennis en kan zo in de toekomst andere zieke dieren redden. Waar kan u bij ons terecht, wat gebeurt er met uw dier en is crematie nog steeds een optie?

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - langs het parcours

Tocht door de darm

Zonder een goed werkende darm kunnen dieren en mensen niet groeien. De darm is een essentieel onderdeel van het lichaam die ervoor zorgt dat we voedingsstoffen opnemen. We krijgen hierbij hulp van zijn bewoners, de micro-organismen. We lopen door de darm met al zijn bewoners, voelen aan de wand van de darm en kijken hoe de darm is opgebouwd. Het verschil tussen een gezonde en zieke darm wordt duidelijk tijdens deze korte wandeling binnenin dit fascinerende orgaan.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - langs het parcours

Tante Biotica kermis

Na het vele kijken en luisteren, is dit de plek waar jonge kinderen even helemaal uit de bol kunnen gaan. Op de ‘Tante Biotica’ kermis kan je op een springkasteel springen, eendjes vissen, ballen gooien, een hindernissenparcours afleggen of tikkertje spelen. Alle spelletjes hebben iets te maken met bacteriële infecties of wat we gebruiken om die te bestrijden: antibiotica. Als je veel geluk hebt, kun je er zelfs een ‘Tante Biotica’ strip winnen!

  • vrij toegankelijk - doorlopend - kinderen - langs het parcours 

Hekserij in de diergeneeskunde

Heb jij je ook altijd al afgevraagd wat het verband is tussen paddenstoelen, schimmels en heksen? Heksen hadden namelijk de kriebelziekte en dat kregen ze door brood te eten met mycotoxines. Mycotoxines zijn giftige stoffen die door schimmels geproduceerd worden en die op nagenoeg alle granen kunnen voorkomen. Ze kunnen gevormd worden op het veld tijdens de groei van de plant maar kunnen zich ook verder ontwikkelen na de oogst tijdens de opslag. De onderzoekers van dit labo doen er alles aan om dit probleem op te lossen.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - restaurant

So you think you know parasites?

Parasieten zijn alom tegenwoordig. Je vindt ze bij mens en dier. Ze zijn groot, maar soms ook heel klein. Kom ze zoeken en misschien vind jij er wel eentje bij je eigen huisdier of gewoon in je eigen haar.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - kinderen (+6 jaar), jongeren en volwassenen - restaurant

Resistentie meer dan bacteriën: op de thee bij de heer H.L. Mint

Iedereen weet dat overmatig gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot resistente bacteriën, maar wist je ook dat dit geldt voor parasieten? Aan de hand van eenvoudig keukengerei tonen we jullie hoe overmatig gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot resistentie en waarom het tot stand komen van resistentie bij parasieten toch iets anders is dan bij bacteriën.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - kinderen (+8 jaar), jongeren en volwassenen - restaurant

Dokter Platvis

Ga mee op zoek naar verschillende ziekten die voorkomen bij platvissen zowel in aquacultuur als in het wild. Ontdek de mogelijke oorzaken van deze ziekten en hoe we de zieke vissen kunnen helpen.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - restaurant

Help! Mijn hond doet ‘stuipen’. Wat moet ik doen?

Epilepsie is de meest voorkomende chronische neurologische ziekte bij de hond. Epicentrum is gedreven door experten met een passie voor neurologie en epilepsie, gesteund door de wetenschap en versterkt door een jarenlange ervaring.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - restaurant

Mijn hond of kat heeft hartruis, wat nu?

De dienst cardiologie kleine huisdieren voert onderzoek en verzorgt patiënten met een groot hart voor uw dier. Hoe herken ik hartproblemen bij mijn hond of kat? Hoe werkt een ECG of hartechografie? Welke behandelingen bestaan er voor hartziekten bij hond of kat? Kan een kat een pacemaker krijgen? Hoe kan het onderzoek naar hartaandoeningen zieke dieren helpen? U krijgt een antwoord op al deze vragen en kan kennismaken met onze dierenartsen die staan te popelen om hun passie voor cardiologie met u te delen!

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - restaurant

Hond redt hond, kat redt kat - ook zij geven bloed, wist je dat?

De bloedbank van de kliniek kleine huisdieren verzamelt en bewaart honden- en kattenbloed voor patiënten in onze kliniek die een bloedtransfusie nodig hebben.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - restaurant

We zullen dat varkentje eens wassen

Het team varkensgezondheidszorg verricht wetenschappelijk onderzoek, is verantwoordelijk voor onderwijs en verzorgt een uitgebreide dienstverlening binnen en buiten de faculteit. Voortplanting bij varkens is een belangrijk onderwerp: waar komen biggetjes vandaan? En hoe wordt de drachtdiagnose gesteld bij zeugen? Hoe weet je of een varken niet te dik is? Hoe geven we een prikje aan een big?

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - restaurant

De ‘Wat doet een dier plezier’-quiz

Naast een goede gezondheid hebben dieren ook gedragsmatige behoeften. In deze eenvoudige quiz kan je ontdekken welke situaties verschillende diersoorten, gehouden als huisdier of landbouwdier, zouden verkiezen. Als je deze dieren thuis hebt, kan je je nieuwe kennis meteen uittesten!

  • vrij toegankelijk - doorlopend - kinderen (+6 jaar), jongeren en volwassenen - restaurant

Hoe kan je zien of paarden en ezels pijn hebben?

Pijn is heel onaangenaam, niet alleen voor ons, maar ook voor dieren. Daarom is het belangrijk dat het snel wordt herkend en dat we nagaan of de gegeven pijnmedicatie werkt. Download de app en ga zelf na of de gefilmde paarden en ezels pijn hebben. De app kan je nadien ook thuis gebruiken bij je eigen paarden, pony’s en ezels!

  • vrij toegankelijk - doorlopend - kinderen (+12 jaar), jongeren en volwassenen - restaurant

Diergeneeskunde steunen als goed doel

Weinig mensen weten dat de faculteit Diergeneeskunde ook een goed doel is. Het is vaak moeilijk om financiering te vinden voor onze dierenklinieken en wetenschappelijk onderzoek. Kom langs op onze stand en leer hoe u niet alleen kunt bijdragen om onze zorg voor dieren te verbeteren, maar ook hoe we dierenlevens over de hele wereld kunnen redden.

  • vrij toegankelijk - doorlopend - alle leeftijden - restaurant