Informatie voor toekomstige studenten

Wil je dierenarts worden? Kom dan studeren aan de Universiteit Gent. Je wordt opgeleid in de grootste dierenkliniek van België door gemotiveerde lesgevers die behoren tot de wereldtop.

Waarom kiezen voor diergeneeskunde aan de UGent?

Campus Merelbeke bevindt zich op korte afstand van de bruisende stad Gent. Hier bevindt zich de enige professionele universitaire dierenkliniek van Vlaanderen, waar dierenartsen werken die jou lesgeven. Tijdens je studie profiteer je direct van hun praktijkgerichte ervaring en internationale erkenning.

Enkel bij ons kan je zowel een bachelor- als masterdiploma dierenarts behalen in Vlaanderen. Kiezen voor de opleiding diergeneeskunde staat niet alleen synoniem voor een beroepskeuze als zelfstandig dierenarts. Vandaag biedt deze academische opleiding naast een stevige klinische opleiding nog veel meer mogelijkheden.

Met een diploma in de diergeneeskunde heb je veel jobmogelijkheden. Dierenartsen zijn zeer gegeerd in verschillende maatschappelijke domeinen. Naast de levensmiddelenindustrie en de farmaceutische sector komen dierenartsen ook terecht in overheidsinstellingen of onderwijs. Ook in het wetenschappelijk onderzoek zijn meer dierenartsen actief dankzij hun brede wetenschappelijke basis. Met een diploma diergeneeskunde kan je dus heel wat. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De volledige opleiding tot dierenarts duurt 6 jaar: de drie bachelorjaren focussen op de basiswetenschappen en bereiden je perfect voor op de klinische opleiding in de daaropvolgende masterjaren.

Voorbeeld van een lessenrooster

Dit schema geeft je een idee over een typische lesweek in de 1ste bachelor. Je krijgt zowel theoretische lessen (= paarse blokken) als practica in kleinere 

groepen (=lichtblauwe blokken).

Voorbeeld lesrooster: Bachelor in de Diergeneeskunde

Afstudeerrichtingen in je master

Tijdens je masteropleiding kies je voor één van de vijf afstudeerrichtingen:


Je kan ook kiezen voor een educatieve masteropleiding in de gezondheidswetenschappen. Daarin leer je lesgeven én word je expert in je vakgebied. 

Toelatingsexamen

Wil je starten met de bacheloropleiding diergeneeskunde? Schrijf je dan tijdig in om deel te nemen aan het toelatingsexamen.
Meer over het toelatingsexamen

Voorkennis en voorbereiding

Welke voorkennis en vaardigheden heb je nodig om de studie diergeneeskunde aan te vatten?

Heb je al één of meerdere credits behaald in een andere opleiding (universiteit of hogeschool)? Dan kom je misschien in aanmerking voor een vrijstelling. 

InfodagenInfomomenten

Je kan op meerdere momenten kennismaken met onze opleiding:

Diergeneeskunde: verzorging hondStage

Naast de klinische opleiding op de campus in Merelbeke krijg je ook de kans om externe stages te lopen.

In een eerste fase maak je via korte observatiestages kennis met de verschillende domeinen van het toekomstig werkveld: dit kan gaan om een dierenartsenpraktijk, maar ook stage in een bedrijf of een onderzoekscentrum behoren tot de mogelijkheden.

Tijdens het afstudeerjaar volgt een langere stage binnen het domein van jouw afstudeerrichting, waarbij je actief zal meewerken in de dierenartsenpraktijk. Je kan ook een extra Verdiepende Stage opnemen als keuzevak waarbij je een brede waaier aan stageplaatsen kan exploreren. Stage in onderzoekscentra en internationale organisaties behoren hier tot de mogelijkheden.

De opleiding ondersteunt ook vrijwillige stages.

Je mag zelf op zoek gaan naar een stageplaats. De stages kunnen doorgaan binnen Europa en in een aantal gevallen ook verder weg. Alle stages verlopen onder deskundige begeleiding van de stagementor.

Jobmogelijkheden

Wat na je studies? Waar kan je allemaal terecht? 

De academische opleiding biedt naast een stevige klinische opleiding nog veel meer jobmogelijkheden in verschillende sectoren. 

Meer over na je studies

Starten aan de UGent

Je hebt waarschijnlijk nog wat praktische vragen. Dit moet je weten om student te worden aan de UGent:

Inschrijven aan de UGentInschrijven

Vanaf 1 augustus kan je je inschrijven als student aan de UGent voor het volgende academiejaar.

Zorg ervoor dat je inschrijft voor 1 oktober, zodat je verzekerd bent voor deelname aan practica en toegang tot de dierenkliniek.

Inschrijven als student

Contact

Heb je nog specifieke vragen over de opleiding?

monitoraat.di@ugent.be