Toelatingsexamen arts, tandarts en dierenarts

Algemeen

Wil je starten met de opleiding geneeskunde, tandheelkunde of diergeneeskunde aan een Vlaamse universiteit? Dan moet je eerst deelnemen aan het toelatingsexamen voor arts, tandarts en dierenarts. Wie gunstig gerangschikt is en tegen 30 september 2023 zijn diploma secundair onderwijs behaalt mag starten.

Informeer je goed!

Het toelatingsexamen wordt ingericht door de Vlaamse overheid - departement Onderwijs en Vorming. Alle informatie vind je op de officiële website voor het toelatingsexamen.

Voorbereiden

Bereid je goed voor op het toelatingsexamen. Leerstofoverzicht en examenvragen van de voorbije jaren vind je op de officiële website van het toelatingsexamen.

Voorzie voldoende tijd om aan het toelatingsexamen te werken en maak een planning. Een voorbeeld van een uitgebalanceerde planning vind je hier

Workshops

  • Woensdag 27 maart 2024 14u-18u           (Inschrijven vanaf 14/02)
  • Woensdag 8 mei 2024 14u-18u                 (Inschrijven vanaf 14/02)

Test jezelf!

Om je beter voor te bereiden op het deel "kennis en inzicht in de wetenschappen" (KIW), hebben de studiebegeleiders van de UGent toetsen opgesteld met nieuwe vragen. Er zijn vier vakspecifieke toetsen met telkens 10 vragen (richttijd 45 minuten) en twee volledige toetsen KIW met telkens 20 vragen (richttijd anderhalf uur). Alle vragen zijn voorzien van een uitgewerkte oplossingsmethode.

Kies een toets en klik op de link. Dit brengt je naar het oefenplatform usolv-it waar de toets klaar staat.

Heb je opmerkingen of vragen over deze toetsen, neem dan contact op met de studiebegeleiders van de UGent: studiebegeleiding.ge@ugent.be.

Oefenplatform usolv-it

Usolv-it leerling is een gratis online oefenplatform dat voor iedereen toegankelijk is. Je vindt er een beperkt aantal vragen van het toelatingsexamen en van de olympiades met uitgeschreven oplossing.

Wie ingeschreven is voor het toelatingsexamen (en zijn inschrijvingsgeld heeft betaald), ontvangt een account voor usolv-it Athena. Met dit account heb je toegang tot alle vragen van eerdere toelatingsexamens arts en tandarts sinds 2015, de universitaire ijkingstoetsen en de Vlaamse Olympiades.

Diversiteit

Ondersteunende maatregelen toelatingsexamen

Deelnemers met een functiebeperking kunnen gebruik maken van specifieke ondersteunende maatregelen tijdens het toelatingsexamen.

Wie hiervan gebruik wil maken, moet dit reeds bij inschrijving melden. Lees de info!

Infosessie

Laagdrempelige infosessie met praktische info over het toelatingsexamen en tips om je goed voor te bereiden. Doelgroep: studenten met migratieachtergrond, studenten die als eerste in het gezin hogere studies doen, ... Zowel studenten als hun ouders zijn welkom op deze infosessie.

  • Infosessie voor studenten en hun ouders: maandag 20 februari 2024 om 19u30-20u30
    Stuur vóór 10 februari een e-mail naar: toelatingsexamen@ugent.be.