Bekaertbibliotheek

Geert Bekaert

Geert Bekaert (1928-2016) was een Belgische kunst- en architectuurcriticus, – theoreticus en -historicus. Sinds 1950 schreef hij meer dan 1000 artikelen en teksten over beeldende kunst en architectuur geschreven, zowel in tijdschriften, in kranten als in boeken. Meer lezen

De bibliotheek van Geert Bekaert

Boeken

De privébibliotheek van Geert Bekaert was zijn belangrijkste werkinstrument bij het schrijven. De collectie bestaat voornamelijk uit publicaties over architectuur en beeldende kunst. Bijzondere nadruk ligt op de kerkelijke architectuur (tijdens de jaren vijftig en zestig), Belgische architectuur, tentoonstellingscatalogi, architectuurtheorie en monografische publicaties.
In 2006 werd deze collectie aangekocht door de Universiteitsbibliotheek Gent en de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw. De boeken uit de Bakaertbibliotheek worden niet uitgeleend.

Tijdschriften

De volledigheid van de tijdschriftencollectie in de privébibliotheek van Geert Bekaert is uniek. Alle Westerse architectuur- en kunsttijdschriften zijn vertegenwoordigd, vaak met complete jaargangen. Tijdschriften zijn raadpleegbaar op aanvraag.

Aanvragen via lib.ugent.be

Het archief van Geert Bekaert

Het professionele archief van Geert Bekaert bestaat uit meer dan 100 dozen met knipsels, documentatie en correspondentie. Daarnaast is een persoonlijke dia-collectie van meer dan 40000 eenheden, die zowel het werk van architecten en kunstenaars documenteren, als tentoonstellingen en plekken. Tot slot bevat het archief ook een aanzienlijke collectie affiches van evenementen en tentoonstellingen. Het archief van Geert Bekaert is nog niet ontsloten. Archiefstukken zijn niet raadpleegbaar.

Bekaertblog

De blog documenteerde de voortgang van de inventarisatie. We verzamelden enkele bijzondere stukken uit de collectie in de rubriek Uitgelicht. De Galerij etaleert wat we opmerkten in de rand tijdens het werk.