Kennisclips opnemen aan FEA? Een overzicht van de mogelijkheden

Aanwezige lesopnameapparatuur

Verschillende auditoria en leslokalen aan de UGent zijn voorzien van vaste opnameapparatuur (zogenaamde ‘capture agents’). In de eerste plaats maken zij het mogelijk lessen op te nemen en de opnames vervolgens ter beschikking te stellen van de student (handleidingen). Weet echter dat lesopnames integraal ter beschikking stellen om velerlei redenen weinig activerend (en soms zelfs ronduit nefast) is voor je studenten. Vraag je ter illustratie maar even af wanneer je laatst zelf nog 75 min geboeid naar je laptopscherm hebt zitten kijken...

Overweeg je deze capture agents te gebruiken voor het opnemen van kennisclips? Hoewel dit geen ideale oplossing is, lukt het op zich wel. De voornaamste belemmeringen zijn de vaste camerapositie, de vereiste een opname op voorhand in te plannen en de lange feedbackloop (je ziet immers pas later hoe je opname er precies uitziet).

Het overzicht van de beschikbare capture agents op de campussen Boekentoren (Plateau) en Ardoyen vind je in de tabel hieronder:

Capture agent Campus Gebouw Auditorium
ocrec52 Boekentoren Jozef Plateaustraat 22 Auditorium A
ocrec12 Boekentoren Jozef Plateaustraat 22 Auditorium P - Jozef Plateauzaal
ocrec43 Ardoyen 60 Laboratorium Magnel Auditorium Magnel
ocrec53 Ardoyen 68 Grondmechanica

Auditorium Grondmechanica

 

Uitleendienst van DICT

De Directie ICT stelt divers audiovisueel materiaal ter beschikking via de DICT-uitleendienst. Reserveringen kunnen online, ophalen en terugbrengen gebeurt in S9 op Campus Sterre.

De mobiele opnameset die je hier kan ontlenen, biedt het voordeel dat je het bronmateriaal na opname onmiddellijk kan overzetten en dus meteen kan beginnen monteren. Een voorbeeld van opnameset die beschikbaar is via de uitleendienst is de zogenaamde 'Pearl Mini'.

Universiteitsbrede instapklare opnamestudio vanaf academiejaar 2020-2021

Vanaf academiejaar 2020-2021 kunnen alle UGent-lesgevers kennisclips opnemen in de voormalige studio’s van ‘Urgent.fm’ (Stalhof, onderaan home Vermeylen). Door hun vorige bestemming zijn deze ruimtes reeds akoestisch geïsoleerd en is er al een regieruimte aanwezig. De radiostudio zelf wordt deze zomer omgebouwd tot een opnamestudio met een divers aanbod aan opnameapparatuur om zowel interviews, screencasts, opnames met bluescreens en dergelijke meer mogelijk te maken. Bovendien zal hier tijdens de kantooruren steeds technisch ondersteuning aanwezig zijn zodat je je als individuele lesgever geen zorgen hoeft te maken over mogelijke technische drempels.

Opnamestudio’s @ FEA

Een instapklare opnamestudio met technische ondersteuning die voor alle lesgevers aan onze faculteit openstaat, is er momenteel niet. Wel zijn er twee lokalen op Campus Ardoyen die bijna aan de gevraagde voorwaarden voldoen:

  • In het iGent-gebouw werkt prof. Wim Bogaerts van de vakgroep Informatietechnologie, onderzoeksgroep Photonics binnen het kader van een MOOC-project aan een eigen opnameruimte (foto's). Hoewel deze ruimte intussen al zeer professioneel is uitgerust, is ze nog niet volledig autonoom. Zie je er echter wel iets in om ze volledig instapklaar te helpen maken, dan mag je Wim altijd contacteren en is er misschien al wel iets mogelijk. Hoe dan ook is dit maar een tijdelijke oplossing, tot de vakgroep het zich niet langer kan veroorloven hier nog langer bureauruimte voor op te offeren…
  • Tegenover het iGent-gebouw bevindt zich op de eerste verdieping van gebouw 60 de UGain-leszaal (foto's). Het lokaal werd met een professionele Pearl-opname-installatie uitgerust omdat lessen binnen de UGain-opleidingen ook vaak gestreamd moeten worden. In het verleden werden hier al verschillende lessen- en videoreeksen opgenomen. Hierbij bleek het aangewezen steeds technische ondersteuning bij de hand te hebben, wat mogelijk is zolang je de bijhorende personeelskost op jou of je project kan nemen. Neem in dat geval contact op met Steven Deneef.

Videotraining

Om een beter beeld te krijgen op de technische aspecten die bij een video-opname komen kijken, kan je terecht bij de videotraining van DOWA. Tot voor kort maakten deze trainingen gebruik van het softwarepakket Camtasia. Intussen kan de UGent echter niet langer in nieuwe licenties voorzien. Welk softwarepakket in de toekomst zal worden gebruikt, is voorlopig nog voorwerp van discussie. In afwachting kan je alvast op de website van DICT terecht voor een overzicht van enkele open source alternatieven. Verder worden ook ‘VideoPad Video Editor’ en ‘Active Presenter’ aangeraden.

Eigen smartphone of webcam

Naast alle geavanceerde apparatuur, kom je vandaag de dag al een heel eind met je eigen smartphone of webcam. Het hangt er ook maar van af welke beeldkwaliteit je nastreeft.

Doorgaans wil je in de eerste plaats je lesmateriaal (bijv. slides) helder in beeld krijgen, wat prima lukt via zogenaamde screencastsoftware, die een opname maakt van je scherm. Tegelijk is het voor de aandacht van de student wel bevorderlijk dat er ook regelmatig een bewegend element in beeld komt (bijv. een kadertje dat je hoofd en torso toont terwijl je uitleg geeft). Hiervoor moet de resolutie van je smartphone ruimschoots volstaan.

Opgelet: bij deze manier van werken is het voornaamste aandachtspunt bij uitstek het geluid. Waar ingebouwde beeldopnameapparatuur gauw een voldoende hoge kwaliteit levert, kan dat van de geluidsopname niet zomaar worden gezegd. Wens je de kennisclip graag op langere termijn te gebruiken (wat uiteindelijk wel de bedoeling is), neem dan beter je voorzorgen door een externe microfoon te voorzien. Goed nieuws: ook hiervoor kan je bij de uitleendienst van DICT terecht!

DIY

Voor de doe-het-zelvers biedt het internet heel wat inspiratie en richtlijnen, bijv '5 steps to creating the ultimate lecture recording studio'.
FEA-professor Stefaan Cottenier nam een filmpje op over hoe hij thuis met een geïmproviseerd green screen aan de slag is gegaan.