Chemische technologie
Chemische technologie
Het werkterrein van de Master in de ingenieurswetenschappen: chemische technologie omvat in de eerste plaats de chemische industrie, maar ook andere bedrijven waar chemische processen een toepassing vinden, zoals de kunststoffen-, de textiel-, de voedings-, de farmaceutische, de milieusaneringsindustrie, enz.
Een Master in de ingenieurswetenschappen: chemische technologie superviseert een team dat instaat voor de fabricatie van een product en richt zich op de verbetering en vernieuwing van processen en producten. Andere boeiende activiteitsgebieden vinden deze afgestudeerden bij engineeringfirma's waar wordt ingestaan voor het ontwerp, de opbouw en het opstarten van nieuwe productie-eenheden. Ook firma's waar apparatuur ontwikkeld, gebouwd en verkocht wordt, steunen op hen. Tenslotte zijn er de universiteiten en onderzoeksinstituten waar onderzoek en ontwikkeling meer exploratorisch zijn.
Enkele getuigenissen
Iris Vandewalle
Locatieleider/HSEQ-manager Borealis
Ik ben in 1989 als procesingenieur begonnen bij Monsanto, in de afdeling polymerisatie van ABS kunststoffen. Vervolgens ben ik geëvolueerd naar een meer leidinggevende job als hoofd van het kunststoflabo. Deze job werd later uitgebreid met die van hoofd van de compounding productie. Sinds eind 2003 ben ik werkzaam bij Borealis, eerst als locatieleider van de compounding-fabriek en sinds januari 2006 ook als verantwoordelijke voor veiligheid, gezondheid, milieu en kwaliteit (HSEQ) in Borealis België.
Tijdens mijn studentenleven ben ik heel actief geweest in VTK, de studentenvereniging van de burgerlijk ingenieurs. Eerst was ik pers-praeses, later vice-praeses en praeses. Natuurlijk heeft dit mijn loopbaan beïnvloed. Ik hou van drukte, van met veel dingen tegelijk bezig zijn en vooral van met veel mensen samen te werken om mooie dingen tot stand te brengen.Sandrine Dams
Senior Consultant Möbius
Als 18-jarige vond ik het moeilijk om te kiezen voor een bepaalde opleiding en zo de rest van mijn professioneel leven vast te leggen. Ik koos uiteindelijk voor de opleiding tot burgerlijk ingenieur, omdat deze me uiteenlopende beroepsmogelijkheden gaf.
Na mijn studies ben ik een aantal jaren assistent geweest op de universiteit. Deze keuze gaf me de gelegenheid om mijn kennis van de bedrijfskunde bij te spijkeren. Naast onderzoek rond planning en scheduling was ik ook verantwoordelijk voor de coördinatie van de opleiding. Samen met een collega assistent heb ik een spin-off opgericht. Deze spin-off (Möbius) is ondertussen uitgegroeid tot een bedrijf dat een honderdtal mensen tewerkstelt met vertakkingen in Frankrijk en Groot-Brittannië. Hierin voer ik projecten uit rond planningsmethodieken voor bedrijven zoals Arcelor, Janssen Pharmaceutica en Beaulieu.