Materiaalkunde

Materiaalkunde

Een aantal Masters in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde zijn werkzaam in het fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek over de eigenschappen, het gedrag, de vormgeving en de productie van verschillende types materialen, zoals metalen, kunststoffen, keramiek, composieten, 'nieuwe' materialen, ... Anderen analyseren en optimaliseren bestaande of nieuwe productie- en verwerkingsmethoden. Belangrijke industriesectoren voor de materiaaldeskundigen zijn de metaalindustrie (ijzer en staal, non-ferrometalen: productie en verwerking), scheepswerven, constructiebedrijven (automobiel, rollend materieel, ...), chemische bedrijven (polymeren, materiaalkeuze), machinefabrieken, micro-elektronica (halfgeleiders), controle-organismen (materiaaleigenschappen), ... Ook het domein van de textiel en polymeren is een onderdeel van de materiaalkunde. 

Enkele getuigenissen

Hilde Delmote

Site Productivity Leader Procter & Gamble Nigeria Ltd

Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor de Productiviteit van de 4 productie-eenheden van de fabriek in Ibadan – een fabriek met een 430-tal werknemers en 550 contractors. Mijn taak bestaat erin onze productiviteit in 1 jaar tijd te verdubbelen. Hiertoe werk ik samen met 4 teams die ik een maand geleden heb opgestart en getraind in het methodisch bestuderen en optimaliseren van de werkomgeving. Wat ik op dit moment het leukste vind in deze rol is het feit dat ik opnieuw mijn technische inzichten en analytisch denkvermogen kan combineren met samenwerken met mensen. De fabriek is nog heel jong en heeft nog heel wat bij te leren, er liggen dus nog heel wat uitdagingen op me te wachten!

Lisbeth Jacobs

Corporate Technology Manager Materials Transformation Bekaert

Sinds december 2008 ben ik binnen de research en development afdeling van Bekaert hoofd van het departement materiaaltransformatie. Binnen dit departement, waar we vooral werken op draad, staalkoord en metaalvezel gerelateerde projecten, werken ongeveer 60 mensen, voornamelijk onderzoekers en projecttechniekers die aan onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten werken, vaak samen met hun collega’s in China. Vóór deze functie was ik bijna 3 jaar verantwoordelijk voor het wereldwijde rekruterings- en selectiebeleid van Bekaert vanuit Group HR. Tijdens die jaren hebben we met een sterk team een centraal e-recruitment systeem ingevoerd, compleet met backoffice en interactieve jobsite in 8 talen. Ook aan een wereldwijde standaardisatie van het selectieproces is hard gewerkt.