Starttoets (verplichte ijkingstoets) farmaceutische wetenschappen

Wat?

De starttoets (verplichte ijkingstoets) is een hulp bij de overgang van secundair naar academisch onderwijs. De toets, bestaande uit meerkeuzevragen, test je wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden en kennis in verhouding tot het verwachte instapniveau van de bacheloropleiding. Aan de hand van je resultaat kan je bovendien je kennis en vaardigheden vergelijken met andere deelnemers.

Verplicht?

Om te kunnen inschrijven in de opleiding Farmaceutische wetenschappen is deelname aan een ijkingstoets verplicht. Men spreekt daarom ook van een starttoets. Het resultaat van je deelname aan de toets is echter niet bindend: de universiteit kan je inschrijving niet weigeren op basis van je resultaat. Het gaat dus niet om een toelatingsexamen. Maar: slaag je niet voor de ijkingstoets van de opleiding waarvoor je wenst in te schrijven (of een ijkingstoets die gelijkaardige competenties toetst), dan ben je verplicht een remediëringstraject (zie verder) te volgen om je voorkennis bij te spijkeren.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen op de verplichte deelname aan de starttoets (verplichte ijkingstoets). Alle informatie over de standaarduitzonderingen en het aanvragen van een uitzondering op basis van specifieke individuele omstandigheden lees je op deze pagina.
Let op: dergelijke uitzondering op deelname aan de starttoets betekent niet dat je automatisch ook vrijgesteld bent van de verplichte remediëring. Voor vragen daarover kan je uitzonderingstarttoets@ugent.be contacteren.

Data en inschrijving

Bekijk alle praktische info op www.ijkingstoets.be en schrijf je daar in voor de starttoets die hoort bij jouw toekomstige opleiding.
Let op: tijdig inschrijven is verplicht. Deelname aan de toets is gratis.
De inschrijvingsperiode loopt vanaf 15 januari tot 15 juni (eerste toetssessie) en tot 15 augustus (tweede toetssessie). Inschrijven na die deadlines is niet meer mogelijk.

Inhoud en voorbereiding

De toets bestaat uit meerkeuzevragen die opgelost kunnen worden zonder rekentoestel. De inhoud van de vragen bouwt verder op de leerstof van de richtingen uit het secundair onderwijs met minstens 4 uur wiskunde en minstens 1 uur chemie. De thema's die aan bod komen zijn:

  • Wiskunde: algebra (reële getallen, veeltermen, vergelijkingen en ongelijkheden, stelsels); goniometrie; analyse (reële functies, limieten, afgeleiden en integralen); vlakke meetkunde (rechte, cirkel); telproblemen & kansvariabelen
  • Chemie: atoombouw, chemische bindingen, naamgeving, stoichiometrie, oplossingen, chemische reacties (o.a. neerslagreacties, redoxreacties), chemisch evenwicht, zuren en basen
  • Basisvaardigheden: interpreteren van grafische voorstellingen


Je kan je voorbereiden op de toets aan de hand van voorbeeldvragen.

Resultaat

Ten laatste zeven dagen na het afleggen van de starttoets ontvang je de feedback via mail. Naast jouw persoonlijke resultaat ontvang je ook info over hoe je scoorde ten opzichte van andere deelnemers. Je krijgt tevens een inschatting over je academisch potentieel en je wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden. 

Heb je nog vragen bij je score of valt je resultaat tegen? Twijfel je over jouw studiekeuze?

Dan kan je een afspraak maken voor feedback bij de studie- en trajectbegeleiders Ba-1 van de faculteit farmaceutische wetenschappen.

Wat na de toets?

Door je deelname aan een ijkingstoets kan je sowieso inschrijven voor de opleiding farmaceutische wetenschappen, ongeacht of je geslaagd bent of niet. Enkele dagen na je deelname aan de toets ontvangen wij een deelnameattest dat we toevoegen aan je inschrijvingsdossier.

- Heb je deelgenomen aan de starttoets farmaceutische wetenschappen en ben je geslaagd?
Proficiat, dan heb je bewezen dat je over voldoende academisch potentieel én de nodige wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden beschikt om de opleiding farmaceutische wetenschappen te starten. Op een goede manier omgaan met een grote hoeveelheid nieuwe leerstof blijft noodzakelijk.


- Heb je deelgenomen aan de starttoets farmaceutische wetenschappen en ben je niet geslaagd?
Dan blijkt uit jouw resultaat dat je nog niet beschikt over voldoende basiskennis om te starten in de opleiding. Je moet een verplicht remediëringstraject voor wiskunde en/of chemie volgen. Dit doe je bij voorkeur voor de start van het academiejaar. Het remediëringstraject wordt afgerond met een verplichte online test. Twijfel je na je resultaat over je studiekeuze, neem dan zeker contact op met de facultaire studie- en trajectbegeleiders Ba-1 of met de studieadviseurs van de universiteit.

- Heb je deelgenomen aan een niet-compatibele ijkingstoets (voor meer info: zie flowchart hieronder)?
Dan moet je een verplicht remediëringstraject voor wiskunde en/of chemie volgen. Dit doe je bij voorkeur voor de start van het academiejaar. Het remediëringstraject wordt afgerond met een verplichte online test.


Gedurende het volledige academiejaar kan je tevens terecht bij het monitoraat van de opleiding voor meer gepersonaliseerde begeleiding bij het verwerken van de leerinhoud van wiskunde, chemie en fysica.

Contact

Heb je praktische vragen over de (organisatie van de) ijkingstoets? Check www.ijkingstoets.be.
Heb je vragen over de verplichte ijkingstoets of verplichte remediëring? Contacteer starttoets@ugent.be.
Andere vragen? Contacteer ijkingstoets.fa@ugent.be