IJkingstoets

Wat?

De ijkingstoets Farmaceutische Wetenschappen is een oriënteringsproef, bedoeld om je te helpen bij de overgang van secundair naar academisch onderwijs. Met deze toets kun je nagaan of je beschikt over voldoende academisch potentieel én over de noodzakelijke wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden om de opleiding aan te vatten.
Deelname aan de ijkingstoets is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden omdat je dankzij het advies een beter zicht krijgt op je academisch potentieel én je je beter kan voorbereiden op een goede start aan de universiteit.

Inschrijven?

Inschrijven kan vanaf 1 juni t.e.m.15 augustus 2020 via de webpagina www.ijkingstoets.be

Wanneer?

De toets wordt online afgenomen op maandag 24 augustus 2020 tussen 7u en 22u. Deze volledige tijdspanne zal beschikbaar zijn om de toets af te leggen. Op die manier heb je als deelnemer meer vrijheid om te bepalen hoe lang je aan de toets werkt. Normaal zou je de toets echter op maximum drie uur tijd moeten kunnen afleggen. Bijgevolg is de uiterste mogelijkheid om in te loggen 19u. Houd er dus rekening mee dat je na 19u niet meer zal kunnen starten.


Wat mag ik verwachten op de ijkingstoets Farmaceutische Wetenschappen ?

De ijkingstoets voor toekomstige studenten farmaceutische wetenschappen bestaat uit meerkeuzevragen die opgelost kunnen worden zonder rekentoestel.
De thema's die aan bod komen zijn:

  • Wiskunde: redeneren, begrippenkennis, rekenvaardigheden
  • Chemie: atoombouw, bindingen, stoichiometrie, chemisch evenwicht, zuur-basereactie (pH-berekening), redoxreacties, kinetica en functionele groepen in de organische chemie
  • Basisvaardigheden: interpreteren van grafische voorstellingen.

De inhoud van de vragen bouwt verder op de leerstof van de richtingen uit het secundair onderwijs met 6 uur wiskunde en 1 uur chemi

Kan ik me voorbereiden op de ijkingstoets?

Voor de modules Wiskunde en Chemie biedt USolv-IT de mogelijkheid om interactief te oefenen op basis van vorige opgaven van de ijkingstoets.
De link vind je onder "voorbeelden ijkingstoetsvragen" op www. ijkingstoets.be bij de opleiding Bachelor in de farmaceutische wetenschappen

Wat heb je nodig?

→ een werkplek waar je drie uur lang ongestoord kan werken
→ pen en papier (je mag geen lat, rekenmachine, geodriehoek en passer gebruiken)
→ een vaste PC voor het indienen van je antwoorden
→ de url om de toets af te leggen. Deze ontvang je ’s ochtends om 7u via e-mail. Zodra je de url hebt, heb je tot 22u tijd om je antwoorden in te dienen. Starten moet wel voor 19u.

Wanneer krijg ik mijn resultaat?

Je krijgt jouw resultaat via mail ten laatste 7 dagen na het afleggen van de toets. Naast je procentueel resultaat wordt ook meegedeeld hoe je scoorde relatief t.o.v. je collega's. Je krijgt dan ook een inschatting over je academisch potentieel, je wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden.

Welke begeleiding wordt er tijdens het academiejaar aangeboden?

Meer informatie over de studiebegeleiding aan de faculteit farmaceutische wetenschappen, Universiteit Gent kan je vinden op de pagina: https://www.ugent.be/fw/nl/voor-studenten/monitoraat