Studeren in het buitenland

Een uitwisseling is een unieke kans. Je werkt een deel van je studieprogramma af aan een buitenlandse partnerinstelling en je vakken worden integraal in rekening gebracht aan de UGent. Zo behaal je een Vlaams diploma met internationale allure.

Universitaire studies houden meer in dan het verwerven van academische kennis en vaardigheden. Tijdens je studies word je klaargestoomd om te functioneren in een mondiale maatschappij en arbeidsmarkt. Een internationale ervaring, in de brede zin van het woord, maakt dan ook inherent deel uit van je opleiding aan de UGent:

  • je komt in contact met buitenlandse lesgevers en sprekers
  • je volgt les samen met internationale medestudenten
  • je verwerkt leerstof uit anderstalige cursussen
  • je brengt een periode door aan een buitenlandse universiteit
  • ...

Internationale uitwisseling

Het meest bekende uitwisselingsprogramma is Erasmus, waarbij je een beurs krijgt om te studeren aan één van de zorgvuldig geselecteerde Europese partneruniversiteiten.
Daarnaast zijn er ook samenwerkingen met niet-Europese partners, ook in landen in het Zuiden.
Elke student komt in aanmerking voor zo een leerrijke ervaring. 

In de opleiding Tandheelkunde is het mogelijk om tijdens je masteropleiding een deel van je stage in het buitenland te doen. Er worden stageplaatsen voorzien, zowel binnen Europa als in ontwikkelingslanden (overzeese ervaringen). In de meeste gevallen betreft het een periode van maximaal drie maanden.

Ervaringen van studenten voor studenten

Voorbereiding en begeleiding

Uiteraard vertrek je niet onvoorbereid op een buitenlands avontuur. Je kunt deelnemen aan infosessies of een beroep doen op persoonlijke begeleiding. Ben je nieuwsgierig?
Hou de "International Days" en de infosessie van je opleiding in de gaten (informatie wordt verspreid via de infosite op Ufora).

De opleiding Tandheelkunde organiseert een infosessie, waarbij studenten uit de masteropleiding hun ervaringen komen vertellen. Tijdens deze infosessie zal bovendien algemene informatie over de mogelijkheden meegegeven worden.

Meerwaarde

Europees onderzoek toont aan dat een buitenlandse studie-ervaring een gunstig effect heeft op je zelfvertrouwen, zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Er is ook een positieve impact op je latere carrière: je vindt sneller werk en je krijgt betere kansen tijdens je beroepsloopbaan. Een internationale uitwisseling betekent meteen een enorme boost voor je talenkennis: je kennis neemt toe en je krijgt vertrouwen om een andere taal te gebruiken.

Talenkennis

Kennis van de taal van jouw gastland is niet onbelangrijk. Het Universitair Centrum voor Talenonderwijs richt intensieve cursussen in voor de belangrijkste talen (ook in de zomervakantie). Zo kan je gemakkelijk contacten leggen en het zal je ook op academisch vlak op weg helpen.

Praktisch

De uitwisseling vindt plaats in het eerste of tweede semester van het 2e Masterjaar. Elke student kan een stage in de buitenlandse instelling volgen, in plaats van de stageperiode in het UGent Masterjaar (9/18 SP).

Selectieprocedure

De Eerste Master-studenten die op Erasmus wensen te gaan, moeten hiervoor solliciteren voor de start van de kerstvakantie. Sollicitatie gebeurt door een motivatiebrief te schrijven naar International.Dentistry@UGent.be. Hierin staat in vermeld wat de meerwaarde is van een Erasmusuitwisseling. Samen met de motivatiebrief stuurt de student ook een kopie van de puntenbriefjes 1e, 2e en 3e bachelor (te verkrijgen via OASIS). De student dient ook een top 3 van bestemmingen door te sturen.

Houd er rekening mee dat een buitenlands studieverblijf moeilijk te combineren valt met herexamens.

Administratie en praktische zaken

Alle zaken in verband met de administratie voor een buitenlandse uitwisseling kan je vinden op de faculteitswebsite:

 

Bestemmingen

  • Frankrijk, Parijs, Université Paris Descartes

Leaflet

  • Frankrijk, Toulouse, Université Paul Sabatier

Leaflet

  • Spanje, Barcelona, Universitat Internacional de Catalunya

Leaflet

  • Bulgarije, Plovdiv, Medical University Plovdiv
  • Duitsland, Dresden, TU Dresden

Leaflet

  • Nederland, Nijmegen, Radboud Universiteit

Leaflet

  • Chili, Concepción, Universidad de Concepción

Leaflet

Contact

Tandheelkunde

Prof. dr. Hugo De Bruyn

Mevr. Mieke De Cokere

Mevr. Caroline Van De Keere

Drs Windael Simon

E-mail: