Buddy programma

De faculteit organiseert een buddyprogramma waar lokale studenten worden toegewezen aan een internationale student. De lokale studenten zorgen voor een eerste welkom, en leiden de internationale studenten rond op de faculteit en de stad. Ze zijn voor de bezoekende studenten het eerste aanspreekpunt voor praktische vragen.

Misschien heb je zelf al een buitenlandervaring als student achter de rug? Dan heb je ongetwijfeld ondervonden hoe ingewikkeld het kan zijn om je in een nieuwe omgeving te oriënteren (waar vind ik de faculteit, de studieprogramma’s, de winkels, de studentenrestaurants,…?) en weet je dat het moeilijk is om vertrouwd te raken met de plaatselijke gewoonten. Of misschien heb je gewoon interesse voor andere talen en culturen, en help je graag nieuwe internationale gasten om zich thuis te voelen in Gent. Dan is dit iets voor jou!

Zowel in het eerste (vanaf september) als in het tweede semester (vanaf februari) komen heel wat internationale studenten aan onze faculteit toe. De eerste dagen brengen ze vaak zoekend en vragend door. Hoe leven, studeren en werken wij, Vlamingen? En wat doen we tijdens de weekends thuis?

Ook blijkt het niet gemakkelijk te zijn om contact te leggen met de Vlaamse studenten.

Daarom zoeken we voor onze internationale studenten een meter of peter. Als buddy help jij één of meerdere internationale studenten om hun weg te vinden en zich in het Vlaamse studentenleven te integreren.

Zie jij zo’n uitdaging wel zitten? Schrijf je in.

Vragen? Contacteer Carine Focquaert.

Monica, Eva en Pieter vertellen over hun buddy-ervaring

Buddy programmaMónica, Mexican student studying at UGent

"Going abroad might sound scary as you go to a foreign country, with foreign people speaking a foreign language. However, what if you would have a native student that could guide you along the process and throughout the fascinating Flemish culture?

This was my case, a Mexican student who had amazing luck of meeting a lovely Flemish student who helped me, not only with university doubts, but who I spent a lot of time with and who today I can call today my friend. Applying and participating in the buddy program that University of Ghent offers is a unique experience which will not only facilitate your stay in Ghent, but will also give you the opportunity to meet local students and learn from each other’s culture.

You might feel very confused when a cashier tells you ‘alsjeblieft’, but luckily your buddy will explain you that this one of the many Flemish ways of being polite. Your buddy might also explain you that there are three essential words you should remember: ‘frieten’ (fries), ‘bier’ (beer) and ‘Overpoort’. Those three words will be the ones you will hear and use quite often during your Erasmus experience in Ghent.

Of course, Erasmus is not only about partying, but also about studying and learning. Having the opportunity to study in Ghent university, gives you a broad perspective about Belgian academic system and their didactic method for learning.

Having said all this, I wish you the best of luck and I also wish that you will be able to have a fulfilling and rewarding experience just as I had."

Buddy Eva, Belgian student studying at UGent

"Waarom zou je je als buddy moeten inschrijven?

Niet alleen is het ideale manier om je doeltaal te oefenen, je leert ook een nieuwe cultuur kennen. Als Taal- en Letterkunde is het zeker een meerwaarde om je kennis van de taal in de praktijk om te zetten. Ook is het interessant om bepaalde regionale verschillen te leren kennen. Zo is het Mexicaans-Spaans toch wel op sommige vlakken verschillend van het Castiliaans. Eveneens leer je idiomatische of lokale zegswijzen, die je niet zo snel in je studieboeken zal vinden.

Daarbij zal je waarschijnlijk buiten je buddy ook nog héél wat andere Erasmusstudenten leren kennen. Natuurlijk kies je zelf hoe zeer je je engageert. Je kan er veel tijd in steken door bv. een stedentrip te organiseren, samen te koken of met hun mee naar de Ikea te gaan. Of je kan low-key af en toe iets gaan drinken.

Het belangrijkste is dat jij als aansprekingspunt dient voor je buddy. Want ja, het is natuurlijk niet allemaal vanzelfsprekend. Hoe kunnen ze hun lessenrooster vinden op Oasis? Wat zijn de tofste plekjes om uit te gaan? Waar kan je het goedkoopst kopiëren? Dit zijn enkele voorbeelden van vragen die de internationale studenten kunnen hebben.

Alleszins, kan ik uit eigen ervaring spreken dat het een hele verrijking is in je sociale contacten en is het voor de internationale studenten ook een meerwaarde om een Vlaamse student te hebben die hun kan ondersteunen bij problemen of vragen."

***

Buddy Pieter, Belgian student studying at UGent

"Ik heb deelgenomen aan het buddy programma en het was de beste keuze die ik ooit gemaakt heb. Ik heb vrienden voor het leven gemaakt, iets wat ik nooit had kunnen voorspellen. Wellicht zijn jullie (net zoals ik dat was) wellicht een beetje 'sceptisch' over het idee om de verantwoordelijkheid op jullie te nemen uitwisselingsstudenten rond te leiden, om nog maar te zwijgen van de angst dat ze jullie niet gaan verstaan. Als student Japanologie wist ik echter dat dit de perfecte manier was om over mijn spreekangst te geraken en meteen ook wat vrienden te maken voor wanneer ik uiteindelijk naar Japan zou vertrekken. Ik had wel wat tijd vrij gedurende het jaar dus ik besloot me actief ervoor in te zetten. Zo heb ik ze zelf een e-mail gestuurd, heb ik ze geholpen met moeilijk verstaanbare overheidsdocumenten, telefoongesprekken enz. Dit was het echter allemaal waard want hierdoor heb ik een enorm hechte band met hun gecreëerd en al gauw gingen we samen op café, naar de zee, vierden we samen met m'n familie Pasen enz. We zijn zulke hechte vrienden geworden dat er zelfs plannen in het verschiet liggen om in hun land van herkomst enkele weekjes te mogen komen logeren! Ik ben zo blij met mijn keuze dat ik spontaan heb aangeboden over m'n ervaring te schrijven in de hoop mijn opvolgers dezelfde ervaring te kunnen geven.

Wat ik ook zeker wil meedelen, is dat het buddy-programma dus perfect is voor studenten die talenrichtingen volgen. Mijn niveau Japans is in korte tijd enorm omhoog gegaan en ik heb meteen een tiental vrienden kunnen maken waar ik nog elke dag mee in contact sta. Dus twijfel je? Doe het! (mits je lessenrooster het toelaat, natuurlijk) ;-).

p. s. Communicatie gaat verder dan gewoon dezelfde taal spreken. De moeite die je steekt in jezelf verstaanbaar proberen te maken, wordt altijd gewaardeerd. Of je nu je handen of voeten gebruikt, de boodschap zal de ontvanger wel op één of andere manier bereiken, geen zorgen."