Masteropleiding Basisonderwijs

Versterk je lesgeven, help anderen groeien

Heb je net een bachelor kleuter- of lager onderwijs behaald? Of sta je al voor de klas en wil je je expertise verder uitbouwen als onderwijsprofessional? Dan is de Masteropleiding Basisonderwijs iets voor jou.

In deze opleiding leer je om je lesgeven naar een hoger niveau te tillen door zelf dingen te onderzoeken, door bewezen methoden te gebruiken en door jezelf te blijven ontwikkelen en vernieuwen als leraar. Het reikt je zo de tools aan om ondersteuning te bieden en innovatie te stimuleren binnen het pedagogisch beleid van je school.

De masteropleiding gaat van start in academiejaar 2025-2026, maar je kan in 2024-2025 al een voorbereidend schakeljaar volgen.

Infomoment

Nieuwsgierig wat het schakelprogramma én de master basisonderwijs inhoudt?

Schrijf je in voor het online infomoment op 26 juni 2024 om 19u en ontvang de MS Teamslink.

Schrijf je in

Voor wie?

Deze opleiding is gericht op:

  • Net afgestudeerden met een bachelordiploma kleuter- of lager onderwijs die een bijkomende master willen behalen
  • Leerkrachten kleuter- of lager onderwijs die al voor de klas staan en zich verder willen bekwamen

Hoe ga je van start?

De Masteropleiding Basisonderwijs gaat pas in academiejaar 2025-2026 van start in Vlaanderen. Je kan echter al instappen in een schakelprogramma in academiejaar 2024-2025.

De masteropleiding volgt momenteel de procedure voor goedkeuring door de Vlaamse Regering en erkenning door de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie).

Hoe ziet de opleiding eruit?

  • Schakelprogramma van 60 studiepunten en masteropleiding van 60 studiepunten, die je kan afwerken in twee voltijdse jaren
  • De opleiding versterkt het didactisch handelen van leraren in de klas en omvat leerlijnen rond onderzoekend handelen, evidence-based didactiek, interne professionalisering en innovatie.
  • Bekijk de concrete vakken, werk- en evaluatievormen, het gebruikte leermateriaal enz.:

Jobmogelijkheden

Het volgen van deze masteropleiding heeft geen invloed op de klas of graad waar je als leerkracht kan staan. Dit wordt bepaald door je behaalde educatieve bachelordiploma. Je kan met dit masterdiploma dus zowel in het kleuteronderwijs als het lager onderwijs aan de slag.

Ben je nog op zoek naar een job als leerkracht? We bundelden de nodige info voor jou.

Hulp bij solliciteren en werken in het onderwijs

Werken en studeren combineren

We willen de Master Basisonderwijs zo ontwerpen dat studenten het gemakkelijk kunnen combineren met een baan in het onderwijs. Als je als student minstens half-time werkt, kun je ook het statuut van werkstudent aanvragen. Hiermee krijg je bepaalde voordelen en kun je met docenten overleggen over bijvoorbeeld alternatieve opdrachten als je niet aanwezig kunt zijn. Bekijk de mogelijkheden voor werkstudenten en de werkstudentenbrochure. Een overzicht van welke voordelen beschikbaar zullen zijn voor studenten met het statuut van werkstudent in het schakelprogramma, wordt volgende week online gepubliceerd.

Werkstudenten nemen gemiddeld 15 studiepunten per semester, dus 30 studiepunten per jaar. Je kunt echter zelf bepalen hoe je de vakken verdeelt: er is geen minimumaantal en geen maximale tijdslimiet om de opleiding af te ronden. Je kiest dus zelf welke en hoeveel vakken je wilt volgen. Het combineren met een baan is niet eenvoudig, maar de flexibele trajecten en de beschikbare voordelen zorgen ervoor dat werkstudenten dit – met enig puzzelwerk – kunnen volbrengen.

We streven ernaar om één vaste lesdag te hebben voor de on-campus lessen in de Master Basisonderwijs. De lesroosters zullen half juli online beschikbaar zijn. Je kunt ze raadplegen via de studiekiezer (tabblad 'programma'). Door op een vak te klikken, kun je de inhoud bekijken en vakken selecteren die passen bij je werkrooster.

Kostprijs en beurzen

Samenwerkingspartners

Voor de Masteropleiding Basisonderwijs werkt de UGent samen met de Arteveldehogeschool, HOGENT en HOWEST (= Associatie UGent).

Behaalde je een educatieve of professionele bachelor kleuter- of lager onderwijs aan een andere hogeschool? Dan ben je uiteraard ook welkom! 

Logo's samenwerkingspartners Associatie UGent

Contact

Vind je jouw specifieke situatie niet terug of heb je vragen?

basisonderwijs@ugent.be