Zelfzorg in tijden van Corona

De aanbevelingen zijn duidelijk: Blijf in uw kot! Social Distancing! Blijf thuis! Vermijd contact … Om de verspreiding van het Corona virus tegen te gaan, is dit hoogstnoodzakelijk. Door thuis te blijven, zorgen we het best voor onszelf en de mensen rondom ons.

Maar … we moeten niet alleen voor onze lichamelijke gezondheid zorgen, maar ook voor onze psychisch welzijn. En dat vergt in tijden van isolatie wat extra aandacht. Dat onze dagelijkse ratrace noodgedwongen stilvalt, kan voor een welgekomen rustperiode zorgen. Toch kan het wegvallen van dagelijkse routine en structuur ook heel wat aanpassing vragen, en een hele uitdaging zijn. De onzekerheid van wat nog zal komen, kan zonder meer stresserend zijn. Heel erg belangrijk dus, om ook nu goed voor jezelf te zorgen.

Om je hierbij wat te inspireren, enkele tips voor “Zelfzorg in tijden van Corona”.Familymeeting

1. Kies 4 activiteiten die je voor de volgende maand wil inpassen in je wekelijkse routine.

Dat kunnen bezigheden zijn die te maken hebben met ‘fysiek actief zijn’, ‘sociaal contact’, ‘creativiteit’, ‘persoonlijke ontwikkeling’, ‘mindfulness’, ‘gezond eten’,…

 

  • Ook als je niet naar de sportclub of de fitness kan, kan je in beweging blijven. Je kan aan yoga doen, of aerobics, je kan fietsen op een hometrainer, je kan dansen op je favoriete dansmuziek, je kan touwtjespringen of hoelahoepen, trampolinespringen. Zoek eventueel op YouTube filmpjes om je hierbij te assisteren (zoals Nederland in Beweging, Yoga with Adriene, …), of apps…
  • Ook als je mekaar niet in ’t echt kan zien, kan je in contact blijven met mensen om je heen via social media, facetime, telefoontjes. Je kan zelfs ouderwets brieven schrijven of kaartjes sturen. Verbind jezelf met vrienden via chatgroups, en spreek enkele momenten per dag af om ‘samen’ een kopje thee te drinken of koffiepauze te houden. Je kan samen online gezelschapspellen spelen (bv. via Pogo, Wordfeud, …)
  • Creativiteit zijn kan op zoveel verschillende manieren: kleuren (er zijn ook kleurplaten voor volwassenen te vinden online, of mandala’s), schilderen, koken, schrijven, een instrument bespelen, een nieuwe tekst schrijven op je lievelingsliedje, trek erop uit met je smartphone en maak foto’s van dingen die je opvallen, maak filmpjes van je huisdier, …
  • Lees een boek dat al lang in je boekenkast staat, of luister naar een luisterboek (. Leer iets nieuws: op het internet zijn verschillende gratis opleidingen te vinden (bv http://www.openculture.com/, https://www.coursera.org/ of https://www.vdab.be/opleidingen/aanbod?p=1). Zoek een bingewatching waardige serie op Netflix of een documentaire reeks. (Her)Bekijk klassieke films (het moet echt geen kerstmis zijn voor The Sound of Music). Zoek een meditatie-oefening die bij je past en wordt zen (bv. op https://www.levenindemaalstroom.be/nl/luisteren, https://www.vaardigleven.be/ of https://www.voluitleven.nl/audio-oefeningen). Bezoek een virtueel museum (https://tinyurl.com/t8z4jpn). Volg een podcast.
  • Nu je thuis moet blijven, heb je misschien wat extra tijd om gezond en evenwichtig te eten. Maak tijd voor je ontbijt. Zorg voor fruit, yoghurt en af en toe ‘iets lekker ongezond’ als tussendoortjes. Lunch met veel groentjes. En probeer eens iets anders voor het avondeten. Inspiratie (gebaseerd op de Voedingsdriehoek) op https://www.zekergezond.be/tabs/home of in de Zeker Gezond app van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
  • Natuurlijk kan je verschillende categorieën combineren: Schrijf met je vrienden een verhaal, door elk 1 zin te schrijven. Dans tegelijkertijd in je eigen slaapkamer. Mediteer in een groep (bv. via https://www.dyadinquiry.org/). Wissel je favoriete recepten uit, en maak ze op dezelfde dag.

 

2. Wees heel concreet over welke nieuwe activiteiten je in je routine wil inpassen.Notebook

  • Wat ga je doen?
  • Wanneer?
  • Hoe?
  • Wat heb je nodig om het te doen?

Bekijk elke ochtend wat er ‘op de planning staat’ met betrekking tot de 4 activiteiten


3. Wees mild voor jezelf

Je hoeft niet binnen een maand klaar zijn voor de Olympische Spelen. Je hoeft niet de Nobelprijs te winnen. Je hoeft geen schilderij te maken dat in het Museum voor Schone Kunsten komt te hangen. Alles wat je doet, doe je goed.

4. Hou een ‘journal’ bij

En noteer hoe je nieuwe activiteiten je gevoelens/emoties, gedachten en gedrag beïnvloeden. Vraag je af of wat je doet, je ook helpt omgaan met de situatie. Probeer om je dagelijks stressniveau een cijfer van 1 (‘kzenhelemaalzen’) tot 10 (‘ben zo gespannen als een hoogspanningsleiding’) te geven. Zorgen de nieuwe activiteiten voor een daling van je stress? Als dat niet zo is, kijk dan wat je kan aanpassen (en wees mild voor jezelf).

Auteurjogging

Dr. Leentje Vervoort

Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen

Vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie

Contact: