Prof. dr. Ellen Desmet

Biografie

Ellen Desmet

Ellen Desmet is hoofddocent migratierecht aan de Faculteit Recht en Criminologie van de Universiteit Gent, waar ze de Onderzoeksgroep Migratierecht (MigrLaw) oprichtte. Haar onderzoek focust zich op de intersectie tussen migratierecht, mensenrechten en rechtsantropologie. Ze doceert migratierecht en ‘recht en samenleving’, en coördineert de migratierechtcomponent van de legal clinic mensenrechten en migratierecht.

Ze is lid van het Centre for the Social Study of Migration and Refugees (CESSMIR), het Human Rights Centre (HRC), het Human Rights Research Network (HRRN), het consortium Crime, Criminology and Criminal Policy (CCCP) en het Ghent Rolin-Jaequemyns International Law Institute (GRILI).

Ellen Desmet vulde haar rechtenstudies (KU Leuven) aan met een Master in Cultures and Development Studies (KU Leuven) en een master in Ontwikkelingssamenwerking (UGent). Zij behaalde een doctoraat in de rechten aan de KU Leuven (2010). Hierna was zij verbonden aan het Kenniscentrum Kinderrechten, de Onderzoeksgroep Recht en Ontwikkeling van de Universiteit Antwerpen en het Human Rights Centre van de Universiteit Gent.