Prof. dr. Ellen Desmet

Biografie

Ellen DesmetSinds 1 oktober 2016 is Ellen Desmet docent migratierecht aan de Faculteit Recht en Criminologie van de Universiteit Gent. Ze doceert migratierecht, coördineert de migratierechtcomponent van de legal clinic mensenrechten en migratierecht, en is medelesgever rechtsantropologie. Ze is lid van het Human Rights Centre, CESSMIR (Centre for the Social Study of Migration and Refugees) en GRILI (Ghent Rolin-Jaequemyns International Law Institute).

Ellen Desmet vulde haar rechtenstudies (KU Leuven) aan met een Master in Cultures and Development Studies (KU Leuven) en een master in Ontwikkelingssamenwerking (UGent), telkens magna cum laude. Zij behaalde een doctoraat in de rechten aan de KU Leuven (2010). Hierna werkte zij als stafmedewerker onderzoek en beleidsadvisering op het Kenniscentrum Kinderrechten (2010-2012) en doceerde ze het vak rechtsantropologie aan de KU Leuven (2012).

Van 2012 tot 2016 was Ellen als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Human Rights Centre van de Universiteit Gent, en aan de Onderzoeksgroep Recht en Ontwikkeling van de Universiteit Antwerpen. Zij was de projectmanager van de Inter-Universitaire Attractiepool “The Global Challenge of Human Rights Integration: Towards a Users’ Perspective” (UGent) en de methodologische adviseur van het Localising Human Rights onderzoeksprogramma (UAntwerpen).