Online informatie criminologische wetenschappen

Ontdek onze opleiding Criminologische wetenschappen online op je eigen tempo.

Voorstelling van de opleiding 

Je kunt geen krant openslaan en geen nieuwsbericht beluisteren of je wordt geconfronteerd met één of andere vorm van 'crimineel' gedrag. Denk hierbij niet alleen aan de traditionele misdrijven, maar ook aan allerlei vormen van 'grensoverschrijdend en sociaal afwijkend' gedrag.

Als criminoloog ben je geboeid door het menselijke gedrag in conflictsituaties, niet alleen van een individu, maar ook van een groep of van de volledige samenleving. Je wilt begrijpen hoe grensoverschrijdend gedrag tot stand komt, welke factoren dit gedrag beïnvloeden en binnen welk juridisch kader het geplaatst kan worden.

Het studiegebied van de criminologische wetenschappen beperkt zich daarbij niet tot de daders van strafbare feiten, maar omvat alle facetten die op een of andere manier bij misdadigheid of sociaal afwijkend gedrag aan bod komen. Denk hierbij aan de maatschappelijke reacties op grensoverschrijdend gedrag, de sociale oorsprong van strafwetten, de werking van politie, parket, magistratuur en administratie, het lot van de slachtoffers van misdrijven, de rol van de (nieuwe sociale) media in de beeldvorming over criminaliteit...

 

 

Hoe ziet de opleiding er uit?

Je verneemt het van de voorzitter van de opleidingscommissie criminologische wetenschappen.

 

Studeren aan onze faculteit

Vakinhouden 

Welke vakken staan op het programma van het eerste jaar? Welke onderwerpen komen daarin aan bod? 

Stage

In de master loop je 300u stage. De stage is hét moment om jouw kennis, vaardigheden en professionele attitudes aan te scherpen.

De stageplaatsen worden in 4 grote sectoren verdeeld en als student kies je zelf in welke sector je stage wenst te lopen:

  • Politie: lokale politiezones, federale gerechtelijke politie, bewakings- en private veiligheidsbedrijven, compliance afdelingen in financiële instellingen, …
  • Justitie: strafuitvoeringsrechtbank, drugbehandelingskamer, onderzoeksrechter, jeugdrechtbank, parket, gevangenis, herstelbemiddeling, justitiehuis, advocatenkantoor, …
  • Sociaal: bijzondere jeugdzorg, (drug)hulpverlening, straathoekwerk, forensische psychiatrie, sociaal cultureel werk, …
  • Onderzoek & Beleid: stedelijke preventiediensten, inspectiediensten (bv. douane), federale overheidsdiensten (bv. voetbalcel bij FOD Binnenlandse Zaken), Vlaamse overheidsdiensten, centra voor wetenschappelijk onderzoek (bv. NICC), media, NGO’s, …

Je wordt door ons begeleid bij het zoeken naar een geschikte stageplaats en het voorbereiden van jouw stageplan. Met hoor- en werkcolleges ondersteunen we je verder tijdens het uitvoeren van de praktijkstage op de stageplaats. In een stageverslag bespreek je de stageplaats en jouw eigen rol als stagiair. 

Wie reeds een beroep uitoefent binnen het criminologisch werkveld, kan een vervangende opdracht uitvoeren.

Internationale ervaring 

In het derde jaar van de bacheloropleiding of in de masteropleiding kan je op uitwisseling.

Een uitwisseling duurt 1 semester of 1 jaar en je betaalt hiervoor geen extra inschrijvingsgelden. Dit biedt studenten de kans om een semester of een jaar aan een gerenommeerde instelling in het buitenland te studeren zonder er hoge inschrijvingsgelden voor te betalen.

De faculteit Recht en Criminologie heeft verschillende akkoorden met partners in tal van Europese landen. Zo krijgen alle studenten die graag een buitenlandse ervaring opdoen tijdens hun opleiding criminologie, de kans dit te realiseren. 

Een uitgebreid overzicht van de bestemmingsmogelijkheden  vind je hier

Graag nog meer weten over mogelijke uitwisselingen tijdens jouw studies? 

Beroepsmogelijkheden

Waar kun je aan de slag met je diploma Criminologische Wetenschappen? Afgestudeerden van onze faculteit vertellen je over hun beroep en wat hen daarin boeit. Ze geven ook enkele tips die je kunnen helpen bij je studiekeuze.

Voorkennis & ondersteuning

Net als de meeste studierichtingen in de menswetenschappen is er geen specifieke voorkennis vereist.

Dat betekent echter niet dat de opleiding op het gebied van moeilijkheidsgraad voor andere opleidingen moet onderdoen. De opleiding Criminologische Wetenschappen is een academische, theoretische opleiding die een grote inzet en zelfstandigheid van jou verwacht.

Maar je staat er niet alleen voor. De studie-en trajectbegeleiders van het monitoraat nemen initiatieven om het studeren vlotter en efficiënter te laten verlopen. Maak kennis met hun aanbod in onderstaand filmpje.

Heb je reeds een diploma hoger onderwijs op zak?

Dan kom je misschien in aanmerking voor een verkort bachelortraject.

Wat je moet weten voor je start

Alles over studeren aan de UGent

In de universiteit spreken we over een academiejaar, over studiepunten, leerkrediet ... Allemaal nieuwe begrippen die horen bij het studeren aan de UGent.

Contact

Heb je nog vragen over de opleiding? We beantwoorden ze graag!

Stuur een mailtje naar .